Ny karrierevej i EU kan åbne døren for flere danskere

Kommissionen har besluttet at gøre et karriereprogram for unge talenter i EU permanent. Vitis Faure Tilgaard har deltaget som den første dansker, og mange flere kan følge trop, fortæller EU-ambassaderåd.

Den 30-årige dansker Vitis Faure Tilgaard har de seneste år arbejdet som fuldmægtig flere steder i Kommissionen som led i det nye talentprogram, Junior Professionals Programme.
Den 30-årige dansker Vitis Faure Tilgaard har de seneste år arbejdet som fuldmægtig flere steder i Kommissionen som led i det nye talentprogram, Junior Professionals Programme.Foto: Privat
Sine Riis Lund

Unge med karrieredrømme i EU får fremover en ny og mere enkel mulighed for at få den opfyldt.

Kommissionen har denne sommer besluttet, at et pilotprojekt ved navn Junior Professionals Programme (JPP) skal gøres permanent.

Det er et program, hvor praktikanter og andre unge ansatte igennem to år får lov at prøve kræfter med at være fuldmægtig i tre forskellige afdelinger i Kommissionen. Tanken er at ansætte op mod 50 elever på programmet hvert år.

Og det er godt nyt, også for Danmark, siger Søren Toft, der er ambassaderåd ved den danske EU-repræsentation i Bruxelles.

“Vi er meget positive over, at Kommissionen har gjort programmet permanent. Vi ser det som en oplagt måde at få flere danskere ind i EU’s institutioner på. Det er bare mere i tråd med den måde, som det danske arbejdsmarked fungerer på,” siger Søren Toft.

I tråd med dansk mentalitet

Han peger desuden på, at det har manglet tidligere, når man søgte ind som praktikant i EU. For der var den eneste vej til en fast ansættelse i systemet at komme igennem den berygtede adgangsprøve, concours.

"Konkurrencen er hård, og det tager tid at forberede sig til optagelsesprøven. Derfor er der nok mange, der giver op i forbindelse med den tradtionelle optagelsesprøve - concours’en - selvom de er interesserede i EU. Nu er der kommet en ny vej ind, som stadig er svær og hård, men hænger godt sammen med den fleksible tilgang, der er på det danske arbejdsmarked, og mere på linje med dansk mentalitet og tradition: Pragmatisk og praksisorienteret,” fortæller Søren Toft. 

Vi er meget positive over, at Kommissionen har gjort programmet permanent. Vi ser det som en oplagt måde at få flere danskere ind i EU’s institutioner på. 

Søren Toft
Ambassaderåd ved den danske EU-repræsentation i Bruxelles

Drømmen om en EU-karriere

30-årige Vitis Faure Tilgaard kom som den første dansker ind i JPP-programmet i 2018 under Kommissionens forsøgsperiode.

“For mig var det drømmen at komme til at arbejde i Kommissionen, og jeg havde forsøgt at komme igennem generalist-concoursen et par gange uden held,” fortæller Vitis Faure Tilgaard.

Det er hun ikke ene om. Hvert år melder mere end 50.000 personer i Europa sig til EU’s optagelsesprøver. Det er kun 1.000 af dem – altså cirka to procent – der består og kan begynde deres karriere i EU-systemet. 

For danskere er tallene endnu mere nedslående, for her kommer kun mellem en halv og en hel procent af ansøgerne hele vejen igennem processen.

Søren Toft tror da også på, at det nye talentprogram kan være en god mulighed for danskerne.

“I stedet for at bruge måske to år på at komme igennem en concours, inden du overhovedet ved, hvordan det er at være ansat i EU-systemet, så bliver du her prøvet af i stillingen med det samme for at se, om der er et godt match, og om det er noget for dig,” siger Søren Toft. 

Læs også

Danske fodaftryk i EU

For Vitis Faure Tilgaard blev JPP-programmet en mulighed, efter hun havde tilbragt et halvt år som praktikant i Generalsekretariatet i Kommissionen. Foruden Generalsekretariatet bød de to års træning også på arbejde inden for datapolitik og det indre marked.

“Jeg blev så som praktikant udvalgt til programmet, og det er jeg helt ærligt glad for i dag, fordi rent objektivt er programmet bare enormt godt. Du får et indblik i hele maskineriet, opbygger et godt netværk, og du får en oplevelse af, hvordan det er at arbejde der,” fortæller Vitis Faure Tilgaard, der er halvt fransk og halvt dansk med opvækst i begge lande.

Formålet for Kommissionen er da også at få krogen i mange af de unge talenter, der når at cirkulere igennem systemet. Blandt andet ud fra et ønske om at få en bedre geografisk balance.

“Kommissionen har brug for en mangfoldig og bred medarbejdersammensætning. Det gælder også medarbejdere, der ved noget om de enkelte medlemslande og afspejler landenes forskellige politiske, økonomiske og kulturelle baggrund," siger Søren Toft og tilføjer:

"Men det her er også vigtigt for Danmark, så vi har folk hernede, der kender til særlige danske forhold og problemstillinger. Om det så handler om minimumslønninger, en dansk realkreditmodel eller til viden om den måde, som det danske uddannelsessystem er skruet sammen på.”

Både antropologer og jurister

Man må højst have tre års professionelt fuldtidsarbejde på cv’et for at blive optaget, men til gengæld er der plads til mange fagligheder.

“Vi startede 30 på mit hold, og jeg var faktisk overrasket over, hvor forskellige vi var. Der var en, der var uddannet læge, en var antropolog, en anden var sociolog, og så var der selvfølgelig de mere klassiske baggrunde med jura, økonomi og statskundskab,” fortæller Vitis Faure Tilgaard, der selv har læst Diversity and Change Management på CBS og læst European Political Administration Studies på Europakollegiet i Brügge. 

Vi er måske 20-25, der lige nu står til at få et job bagefter, så det er ikke en garanti, men det er stadig langt bedre odds, end hvis du kommer dumpende udefra og tager generalist-concoursen, som mange jo ikke klarer.

Vitis Faure Tilgaard
Har deltaget i Junior Professionals Programme i EU

EU har valgt at fastholde princippet om, at alle fastansatte skal bestå en concours. Men deltagerne fra JPP-programmet skal op i en intern concours, hvor oddsene er langt bedre for at bestå.

“Vi er måske 20-25, der lige nu står til at få et job bagefter, så det er ikke en garanti, men det er stadig langt bedre odds, end hvis du kommer dumpende udefra og tager generalist-concoursen, som mange jo ikke klarer,” siger hun.

Mere et maraton end sprint

For Vitis Faure Tilgaard blev det til en bestået test. Hun er stadig ansat ved Generalsekretariatet som led i hendes JPP-kontrakt, men inden for to år skal hun have sikret sig en fast stilling i en EU-institution for ikke at misse sit åbne vindue.

Når og hvis det lykkes, er vejen banet for den karrieredrøm, som Vitis Faure Tilgaard i årevis har haft.

“Folk spørger sådan lidt, om det her virkelig er for hele karrieren, men jeg synes jo, at det superfede ved Kommissionen er, at der er utrolig mange udviklingsmuligheder. Du kan komme til at arbejde med alt, om det så er klimapolitik, fiskeri, kultur eller digital politik."

Men Vitis Faure Tilgaard anerkender også, at vejen ind i EU-systemet stadig kan virke lang for mange.

“Man skal stadig være relativt motiveret. Det er mere et maraton, end det er en sprint,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00