Ny rapport foreslår ændringer i EU’s rekrutteringssystem og stempler ind i dansk udfordring

OPTAGELSESPRØVE: EU’s system til at finde nye medarbejdere kritiseres i ny rapport for blandt andet at være langsom og uden effekt. Kritikken stempler direkte ind i en dansk udfordring gennem flere år.

Langt størstedelen af de 704 danskere, der arbejder i EU, er at finde hos EU-Kommissionen i Berlaymont-bygning. Her sidder 359 danskere, mens Europa-Parlamentet er næststørste dansker-lejr med 136.
Langt størstedelen af de 704 danskere, der arbejder i EU, er at finde hos EU-Kommissionen i Berlaymont-bygning. Her sidder 359 danskere, mens Europa-Parlamentet er næststørste dansker-lejr med 136.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Holst Jensen

Vi ville være meget tilfredse med en bevægelse i retning af, at man ikke stopper folk, inden de når at bevise, hvad de kan.

Henning Thiesen
Formand, Djøf

Den berygtede og notorisk svære rekrutteringsproces til et job i en af EU-institutionerne er blevet set efter i sømmene, og konklusionen er, at selv om man får gode medarbejdere, så har systemet også en række svagheder.

Det er Revisionsretten, som har til opgave at holde opsyn med, om EU's penge bliver brugt forsvarligt, der har gennemgået systemet og fundet frem til en række kritikpunkter, der i sidste uge udmøntede sig i en rapport.

Den viser, at der blandt andet er problemer med rekrutteringen af specialister. I EU-systemet har nogle faggrupper specielle optagelsesforløb, der retter sig mere i en fagrelevant retning end generalistforløbet, men udformningen af prøverne møder kritik i rapporten, fordi for mange højtspecialiserede kandidater ryger ud tidligt i forløbet, hvor prøverne endnu ikke er fagspecifikke.

Dokumentation

SÅDAN FOREGÅR OPTAGELSESPROCESSEN

Selvevaluering
Ansøgere opfordres til at besvare et spørgeskema, hvor de kan lære mere om, hvad de kan forvente af en karriere i EU, samt hvilke prøver de står foran.

Onlineansøgning
Ansøgerne skal sende en ansøgning ind via EPSO's website, hvor de har oprettet en konto. Det er også her, de får informationer om processen løbende.

Stopprøvetest
Her møder ansøgerne den omtalte logik- eller IQ-test. Det er en computerbaseret multiple choice-prøve, som man tager på et testcenter i sit hjemland.

Talent Screen
Dette trin er ikke som sådan en prøve. Men her vurderes de ansøgere, der har fået tilstrækkeligt gode resultater i stopprøvetesten, på deres CV og på, hvorvidt de opfylder adgangskravene og har de ønskede kvalifikationer.

Mellemliggende test
Dette trin er ikke med i alle optagelsesprocesser. Men når det er, møder ansøgerne en problemløsningsøvelse med udgangspunkt i en e-mailindbakke. Det kan også være en oversættelsesprøve. Disse tests foregår typisk i et testcenter i ansøgerens hjemland.

Assessmentcenter
Hvis man er blandt de bedste i de foregående faser, indkaldes man til assessmentcenteret. Her bliver deltagerne evalueret gennem observationer, mens de laver jobrelevante simuleringsøvelser. Det kan være casestudier, gruppeøvelser, mundtlige fremlæggelser eller interviews. Det afholdes typisk i Bruxelles eller i Luxembourg. 

Reservelisten
De bedste ansøgere bliver skrevet på reservelisten, hvorfra institutionerne efter behov kan ansætte kandidaterne. 


0:000:00