Statsrevisor-formand: Embedsmænd skal kunne tåle kritik

INTERVIEW: Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), fejrer 25 år som statsrevisor. Han mener, at ministre og embedsmænd er blevet for ømfindtlige. Hvis ikke man kan tåle kritik, skal man undlade at søge stillinger på chefniveau, siger han.

14. oktober har Peder Larsen været statsrevisor i 25 år.
14. oktober har Peder Larsen været statsrevisor i 25 år.Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Morten Øyen

Vi vil jo aldrig være elsket af departementschefer og ministre.

Peder Larsen (SF)
Formand for Statsrevisorerne

De tåler ikke at blive kritiseret. Det er også derfor, de har spindoktorer. Hver eneste gang der kommer noget, så forsøger de at bagatellisere i stedet for at lære.

Peder Larsen (SF)
Formand for Statsrevisorerne
Fakta
Peder Larsen
Født 1950 i Indslev-Tårup på Fyn.  
Medlem af SF siden 1973 og har været partiets statsrevisor fra 1. oktober 1998 og fra 14. oktober 1987 til 30. september 1994.
Formand for Statsrevisorerne fra 1998.
 

Har studeret statskundskab ved Aarhus Universitet og regnskab og revision ved Aarhus Købmandsskole. Har siden 2001 haft egen revisionsvirksomhed og er den eneste formand for Statsrevisorerne, som selv har været revisor.

Bor i Gentofte. Er kæmpe AGF-fan, holder med Manchester United ("selvom det ikke længere er som dengang, Alex Ferguson var cheftræner"), er meget historie-interesseret og har en stor bogsamling på næsten 5000 bøger og holder af at lave mad ("fra kogebøger").
Fakta
Dong-salget 
Statsrevisorerne har besluttet, at Rigsrevisionen skal udarbejde et notat eller beretning om salget af dele af Dong Energy. Det havde forinden været på tale at lade Rigsrevisionen undersøge, om dele af energigiganten i 2014 blev solgt for billigt. I stedet er det nu lagt op til, at Rigsrevisionen skal vurdere om det skal være et notat eller en mere omfattende beretning, omhandlende børsnoteringen og Dongs tilstand, da dele af selskabet blev solgt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Finder Rigsrevisionen grund til det, kan undersøgelsen udvides.

Overbetaling af privathospitaler
 
Et flertal af Statsrevisorerne (SF's, Socialdemokraternes og De Radikales repræsentanter) konkluderede i 2009, at Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tid som sundhedsminister havde brugt for mange skatteyderpenge på betaling til privathospitalerne for at afkorte sygehusventelisterne.

Kødskandalen  
Statsrevisorerne gav i 2006 den konservative forbrugerminister Lars Barfoed hård kritik for håndteringen af problemer med fødevarekontrollen. Ministeren fik påtale for ikke hurtigt og effektivt at have taget initiativ til at rette op på manglerne i tilsynet med fødevarevirksomhederne. Statsrevisorerne understregede, at det var op til Folketinget at drage konsekvenser af kritikken. Det skete dagen efter, hvor Lars Barfoed trådte tilbage som forbrugerminister.  

Kritik af Justitsministeriets embedsværk
 
Statsrevisorernes formand Peder Larsen rettede i 2014 på egen hånd en hård kritik af Justitsministeriets embedsværk. Det skete på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, der var kommet tidligere på året. Af den fremgår det, at sagsbehandlingstiden, fra en kriminel handling bliver anmeldt, til den kriminelle begynder afsoning i fængsel i gennemsnit, var på 433 dage. Bl.a. juristernes fagforbund DJØF fandt kritikken fra Peder Larsen urimelig.    

Svindel med skat
 
I februar i år påtalte Statsrevisorerne meget skarp kritik af Skat og Skatteministeriets ”helt utilstrækkelige” risikostyring i forbindelse med refusion af udbytteskat. Det formodes, at der er blevet svindlet med over ni milliarder kroner. Statsrevisor-formand Peder Larsen kaldte sagen for den værste i sin mere end 24-årige karriere.    

Solcellesagen
 
Statsrevisorerne kritiserede, at Klima- og Energiministeriet beregnede statens udgifter til solceller 1,8 milliarder kroner for lavt, og kritiserede skarpt, at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ikke gav Folketinget fyldestgørende oplysninger.

Peder Larsens karriere som statsrevisor startede på trods.

Fakta
Om Statsrevisorerne
Statsrevisorerne overvåger, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at forvaltningen er så effektiv som muligt.  
Statsrevisorerne udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. Det er ligeledes Statsrevisorerne, som udtaler sig til offentligheden om, hvilke initiativer der bør ske på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater.
Statsrevisorerne er seks politikere, der er udpeget af Folketingets partier. De er valgt for en 4-års periode uafhængigt af folketingsvalg. De mødes en gang om måneden (bortset fra juli). Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at undersøge et område.  

Statsrevisorkollegiet består pt. af
Formand Peder Larsen (SF)
Næstformand Henrik Thorup (DF)
Klaus Frandsen (R)
Lennart Damsbo-Andersen (S)
Søren Gade (V)
Simon Emil Ammitzbøll (LA)



Kilde: Rigsrevisionen

Ved valget i 1987 blev SF's daværende statsrevisor Ib Bjørn Poulsen valgt til Folketinget, og partiet måtte finde en ny. En bekendt i SF ringede og spurgte, om det måske var noget for Peder Larsen.

Oprindeligt var drømmen ellers at blive valgt til Folketinget for SF, men Peder Larsen havde indset, at det nok var for vanskeligt at blive valgt. Det gjorde statsrevisor-posten ekstra interessant.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00