Tilliden til embedsværket falder

MÅLING: Lidt over halvdelen af danskerne har begrænset tillid til ministeriernes embedsmænd, viser måling. Mistroen er øget det seneste år.

September måned sidste år foreslog Bo Smith-udvalget, ledet af tidligere departementschef Bo Smith, at ministerierne skal gardere sig mod den stigende mistro ved at indføre mere åbenhed om deres faglige arbejde.
September måned sidste år foreslog Bo Smith-udvalget, ledet af tidligere departementschef Bo Smith, at ministerierne skal gardere sig mod den stigende mistro ved at indføre mere åbenhed om deres faglige arbejde.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Sine Riis Lund

Det er ikke umiddelbart tilfredsstillende, at betydeligt færre end halvdelen af befolkningen har tillid til arbejdet i centraladministrationen. Det er noget, vi er nødt til at tage meget alvorligt.

Henning Thiesen
Formand for offentlige chefer i Djøf

Forklaringen kan ikke være rigtig rationel, fordi vi har faktisk et meget ukorrupt embedsværk, og et embedsværk, som er meget velfungerende, hvis vi sammenligner med de fleste af klodens andre lande.

Peter Munk Christiansen
Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet

Embedsmændenes troværdighed i departementer og styrelser halter. Det viser en meningsmåling, som Norstat har gennemført for Altinget.

I målingen svarer 56 procent af de adspurgte, at de har begrænset tillid til embedsmænd i de danske ministerier, mens 37 procent udtrykker tillid. Otte procent er i tvivl.

“Det er da bekymrende, hvis borgerne ikke har tillid til, at de embedsmænd, der forvalter en stor del af vores samfund, gør det på en ordentlig måde,” siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00