Debat

Borgmester: Verdensmålene har gjort Gladsaxe mere bæredygtig. Men vi kan nå meget længere

Gladsaxestrategien lever i hele kommunen på en måde, som det aldrig er lykkedes med nogen anden strategi. Hvor vi indtil nu har arbejdet med syv udvalgte mål, skal vi i næste strategi inddrage alle verdensmålene, skriver borgmester Trine Græse (S).

Danmarks første verdensmålshus ligger på Fremtidsvej i Gladsaxe.
Danmarks første verdensmålshus ligger på Fremtidsvej i Gladsaxe.Foto: Pressefoto/Gladsaxe Kommune
Trine Græse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Gladsaxe Byråd tilbage i 2017 besluttede at arbejde med udgangspunkt i FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling, var det for at skabe en fælles, strategisk ramme og retning for, hvordan vi kunne forankre og videreudvikle den bæredygtige omstilling i Gladsaxe. For vi havde længe haft fokus på både miljømæssig, social og økonomisk balance.

Men med Gladsaxestrategien fik vi som Nordens første verdensmålskommune for alvor sat fokus på bæredygtighed i bredeste forstand.

Verdensmålenes styrke er, at alle kan forstå dem. Derfor er det lykkedes at få Gladsaxestrategien og verdensmålene ud at leve i hele organisationen på en måde, som det ikke er lykkedes med nogen anden strategi.

Verdensmålshus med genbrugskopper

I dag føler medarbejdere, både på rådhuset og rundt om på de kommunale arbejdspladser sig i langt højere grad som en del af en samlet organisation, hvor alle tænker i, hvordan vi bedst muligt indarbejder verdensmålene i lige netop vores indsats. Derfor er der masser af eksempler på, hvordan verdensmålene er en daglig inspiration for medarbejderne i stort og småt.

Fakta

Hvordan arbejder kommunerne bedst med verdensmålene?

Antallet af kommuner, der har besluttet at arbejde med verdensmålene, er eksploderet i løbet af få år.

Altinget Verdensmål og Altinget Kommunal spørger i denne temadebat borgmestre, kommunaldirektører, eksperter og kommunale partnere:

  • Hvordan indrettes verdensmålsarbejdet bedst?
  • Er nogle verdensmål vigtigere at arbejde med end andre - og kan de overhovedet prioriteres over hinanden?
  • Kan verdensmålene få kommunerne til at gøre noget, de ikke ville have gjort uanset hvad?
  • Og bør staten indføre retningslinjer for kommunernes arbejde med verdensmålene?

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Som da en lille gruppe innovative medarbejdere på tværs af organisationen tog initiativ til at indrette den tidligere politistation på Fremtidsvej til Danmarks første verdensmålshus.

Vi havde netop købt huset for at indrette det til sundhedshus, og nu blev nogle af de midlertidigt ledige kvadratmeter så indrettet med møde- og kontorfaciliteter for startupvirksomheder, som arbejdede med bæredygtige produkter.

Lokalerne blev indrettet med vores egne genbrugsmøbler, så mødedeltagerne kunne træffe vidtgående beslutninger ved gamle skoleborde, hvor indridsede hjerter, tegninger og tags afslørede alt fra navne på skolekærester til refleksioner over ungdomslivet og verdenssituationen. Man drikker kaffe af genbrugskrus, og fatter man kærlighed til sin kop undervejs, kan man tage den med hjem, mod at donere 25 kroner til den lokale genbrugsbutik, som så supplerer op med nye kopper.

Kreativ tænkning og cirkulært byggeri

I 2018 besluttede vi, at alle børnehuse fremover skulle være svanemærkede for at sikre sundt indeklima og bæredygtige rammer for vores børn. Dermed voksede kreativiteten i samarbejdet mellem medarbejdere på dagområdet og kommunens ejendomscenter, som sammen med entreprenører og håndværkere undersøgte og afprøvede nye metoder til, hvordan vi kunne gøre de svanemærkede børnehuse endnu mere bæredygtige.

Det er lykkedes at få Gladsaxestrategien ud at leve i hele organisationen på en måde, som det ikke er lykkedes med nogen anden strategi

Trine Græse (S)
Borgmester, Gladsaxe Kommune

Resultatet er, at Gladsaxe inden længe har fem svanemærkede børnehuse, hvoraf de to er CO2-neutrale, hvor store mængder massivt træ sikrer opmagasinering af store mængder CO2.

Og snart indvier vi verdens – måske – første cirkulære børnehus, hvor vi har genbrugt materialer fra en gammel skole.

Her vil forældrene blandt andet kunne genkende cykelstativer og et skoleur fra deres gamle folkeskole, når de afleverer deres børn.

Svanen, som børnehuset meget passende er døbt, er tilmed finalist til årets bygherrepris, og de håndværkere, som har arbejdet sammen med kommunale medarbejdere om at finde de bæredygtige løsninger, vil fremover kunne bringe deres nye viden om bæredygtigt byggeri videre, når de skal bygge for andre.

Handicapvenlige fitnesscentre og elbiler i hjemmeplejen

Et tredje eksempel er elektrificeringen af vores bilflåde, hvor vi i dag har elbiler i både hjemmepleje, på rengøringsområdet og elbiler og elcykler til brug for møde og tilsynsopgaver.

I Driftsafdelingen har medarbejderne været opsøgende i forhold til udviklingen indenfor eldrevne specialkøretøjer og -maskiner. Derfor var Gladsaxe blandt de første til at få eldrevne maskiner som fejemaskine, ladvogn og jordstamper. I sidste uge kunne driftsfolkene så som de første i Danmark sætte sig bag rattet i en elektrisk gravemaskine, som driftsfolkene selv havde været med til at teste for leverandøren i udviklingsprocessen.

Til disse tre eksempler skal lægges en uendelig liste af tiltag.

Partnerskabet med Unicef om at blive børnevenlig by og inddrage vores børn og unge i udviklingen af vores by, indsatsen for social balance i vores sårbare boligområder, fælleskommunale indkøbsaftaler, som fremmer bæredygtig omstilling i bredeste forstand, samarbejde med private organisationer om at bekæmpe ensomhed og skabe bæredygtige fællesskaber for vores ældre og udsatte borgere og borgere med handicap.

Hvor vi hidtil har arbejdet med syv udvalgte mål, inddrager vi denne gang alle verdensmålene

Trine Græse (S)
Borgmester, Gladsaxe Kommune

Her kan nævnes indvielsen af et af Danmarks første fitnesscentre, hvor borgere med handicap kan træne side om side med almindelige borgere.

Ikke blot udvalgte verdensmål

Så ja – verdensmålene virker, og Gladsaxe er blevet mere bæredygtig. Ikke mindst takket være et utroligt engagement blandt medarbejdere, borgere, organisationer, virksomheder og samarbejdspartnere i og udenfor Gladsaxe. Derfor var vi også med, da Danmark præsenterede sit arbejde med verdensmålene ved et virtuelt topmøde for alle FN’s medlemslande sidste sommer.

I efteråret skal vi så vedtage en ny Gladsaxestrategi, og hvor vi hidtil har arbejdet med syv udvalgte mål, inddrager vi denne gang alle verdensmålene. For verdensmålene er indbyrdes forbundne.

Vi er allerede nået langt, og med Gladsaxestrategien 2022-2026 sætter vi nye, ambitiøse mål for, hvordan vi skaber en mere bæredygtig by til gavn for alle, der bor og færdes i Gladsaxe - både i dag og i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Græse

Borgmester (S), Gladsaxe Kommune, næstformand, Hovedstadens Letbane, medlem, KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, bestyrelsen for Vestforbrænding, Novafos, DAB og RAR Hovedstaden
Teknonom i produktionsplanlægning

0:000:00