Forsker: Kommunerne skal kunne se lokale løsninger i verdensmålene
Det kan være vanskeligt uden videre at bruge verdensmålene, så de giver mening for politikere, administration og lokalsamfund. Kommunerne har brug for at gøre verdensmålene til deres egne, så de passer til de lokale udfordringer, strategier og forhold, skriver Jannik Egelund.
Jannik Egelund
Projektleder, ph.d. i offentlig forvaltningDe 17 verdensmål hænger uløseligt sammen og deres kompleksitet kalder på samskabelse mellem offentlige og private aktører.
Men hvis verdensmålene skal blive en succes i Danmark, skal målene oversættes til lokale forhold, så samskabte løsninger kan få luft under vingerne.
Skiftende danske regeringer har gjort det klart, at verdensmålene er et vigtigt indsatsområde både i den offentlige og private sektor.
Hvordan arbejder kommunerne bedst med verdensmålene?
Antallet af kommuner, der har besluttet at arbejde med verdensmålene, er eksploderet i løbet af få år.
Altinget Verdensmål og Altinget Kommunal spørger i denne temadebat borgmestre, kommunaldirektører, eksperter og kommunale partnere:
- Hvordan indrettes verdensmålsarbejdet bedst?
- Er nogle verdensmål vigtigere at arbejde med end andre - og kan de overhovedet prioriteres over hinanden?
- Kan verdensmålene få kommunerne til at gøre noget, de ikke ville have gjort uanset hvad?
- Og bør staten indføre retningslinjer for kommunernes arbejde med verdensmålene?
Debatpanelet kan findes her.
Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.
Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].
I Danmark har kommunerne taget handsken op og kastet sig ind i kampen for verdensmålene. Det viser udviklingen i KL’s årlige undersøgelser af kommunernes arbejde med verdensmålene.
Der er dog stadig aktører, der har svært ved at finde nøglen til, hvordan de skal arbejde med målene.
En af løsningerne kan være at arbejde målrettet med at oversætte verdensmålene til lokale forhold og skabe en kobling til de eksisterende indsatser.
Derigennem bliver målene relevante for lokalsamfundene, og det bliver muligt at mobilisere lokale virksomheder, organisationer og borgere.
Verdensmålene giver ikke mening uden lokal oversættelse
På Roskilde Universitet gennemfører vi for tiden et forskningsprojekt i samarbejde med KL, Gladsaxe, Guldborgsund og Vejle. De tre kommuner var tidligt ude med beslutninger om at arbejde med verdensmålene. De har også alle haft bæredygtighed højt på dagsorden over en årrække, og verdensmålene indlejres nu i udviklingen af de eksisterende indsatser.
Forskningsprojektet har været i gang i godt tre år, og vi kan se, at verdensmålene har potentiale til at forbedre de tværfaglige indsatser i kommunerne, fordi de bliver en fælles referenceramme for medarbejderne.
Ligeledes har verdensmålene potentiale til at give de kommunale strategier et bredere publikum og blive et omdrejningspunkt for samskabelse, fordi det er en dagsorden, som virksomheder og civilsamfundet er optaget af.
Erfaringen fra de tre kommuner viser også, at det kan være vanskeligt uden videre at bruge verdensmålene, så de giver mening for politikere, administration og lokalsamfund. Det kræver et grundigt arbejde at give dem tyngde, betydning og retning, der giver mening lokalt.
Når kommunerne lykkes med at oversætte verdensmålene, kan de understøtte og give ny energi til det arbejde, der allerede er i gang
Jannik Egelund
Ph.d.-studerende, RUC
Teorier om oversættelse af ideer, metoder og politiske strategier fra én kontekst til en anden peger på, at den politiske og administrative ledelses engagement i og ejerskab til oversættelserne af verdensmålene er helt centralt, når verdensmålene skal ud at leve i organisationer og lokalsamfund.
Sammenhængen mellem globale og lokale målsætninger
Selvom verdensmål kan lyde meget verdensfjernt og abstrakt, er der mange af målene, der har stor relevans for Danmark. Både når det handler om klimaudfordringer, reduktion af affald, et bedre vandmiljø, mindre ulighed og styrket sundhed for udsatte borgere, så er der meget at gøre.
Og det er noget, som kommunerne allerede har målsætninger for og arbejder med.
Rapporten "Gør verdensmål til vores mål", der blev udgivet i 2020 af Danmarks Statistik og 2030-Panelet, er et godt bidrag til en dansk oversættelse.
Men kommunerne har stadig brug for at gøre verdensmålene til deres egne, så de passer til de lokale udfordringer, strategier og forhold – og så de giver mening for både politikere, medarbejdere, virksomheder, foreninger og borgere. Ellers får arbejdet ikke flyvehøjde i kommunerne, og de kan nemt komme til at underminere eller forstyrre det gode arbejde, der allerede er i gang.
Vores forskningsprojekt viser, at når kommunerne lykkes med at oversætte verdensmålene, kan de understøtte og give ny energi til det arbejde, der allerede er i gang.
Vejle Kommune har eksempelvis brugt verdensmålene til at styrke deres resiliensarbejde, der sætter fokus på bæredygtige lokalsamfund og stærke helhedsorienterede løsninger.
Guldborgsund Kommune har brugt verdensmålene som værdigrundlag for deres tværpolitiske mål.
Gladsaxe Kommune har brugt verdensmålene til at skabe en organisation, hvor bæredygtighed er en central del af opgaveløsningen, og lokalsamfundet og virksomhederne har kvitteret for, at kommunen sætter ambitionerne højt.
De tre kommuner har taget udgangspunkt i eksisterende strategier og indsatser i arbejdet med verdensmålene, og bruger dem til at løfte barren for socialt, økonomiske og miljømæssige bæredygtige løsninger.
Øvelsen er at skabe en sammenhæng mellem de globale og de lokale målsætninger
Jannik Egelund
Ph.d.-studerende, RUC
Øvelsen er at skabe en sammenhæng mellem de globale og de lokale målsætninger, så alle kommuner ender med at give deres bidrag til en bæredygtig udvikling.
Verdensmålene skal gøres nærværende og lokale
Centralt i de tre kommuners arbejde står, at de ser virksomheder, civilsamfund og borgere som nøglen til at realisere arbejdet med bæredygtighed.
Kommunerne har med verdensmålene, herunder ikke mindst verdensmål 17, der handler om behovet for at nå de resterende mål gennem etablering af partnerskaber, fået en anledning til at styrke deres samarbejde med relevante lokale aktører.
Således har flere af kommunerne oplevet at finde fælles fodslag med virksomheder og organisationer om bæredygtige løsninger igennem verdensmålene. Samskabte løsninger er afgørende, hvis Danmark skal flytte sig i en bæredygtig retning.
Vi skal have skabt en bred mobilisering til bæredygtig udvikling. Og når verdensmålene bliver gjort nærværende og lokale gennem oversættelse, er der grobund for at skabe lokalt ejerskab og mobilisering, der kan styrke den bæredygtige udvikling i kommunerne.