Ballerup Kommune: Lad arbejdet med verdensmålene starte på biblioteket
De flotte visioner i de 17 verdensmål får først luft under vingerne, når borgere og lokalsamfund bliver inddraget. I Ballerup Kommune starter verdensmålsarbejdet på biblioteket for at blive mest muligt borgernært og for at få de unge med, skriver Anne Vang Rasmussen.
Anne Vang
Rektor, Københavns ProfessionshøjskoleVerdensmålene kommer oppefra.
Fra FN til regeringer, til KL, til kommuner.
I Ballerup Kommune har vi valgt at vende det hele på hovedet – vi arbejder i stedet nedefra og op.
Hvordan arbejder kommunerne bedst med verdensmålene?
Antallet af kommuner, der har besluttet at arbejde med verdensmålene, er eksploderet i løbet af få år.
Altinget Verdensmål og Altinget Kommunal spørger i denne temadebat borgmestre, kommunaldirektører, eksperter og kommunale partnere:
- Hvordan indrettes verdensmålsarbejdet bedst?
- Er nogle verdensmål vigtigere at arbejde med end andre - og kan de overhovedet prioriteres over hinanden?
- Kan verdensmålene få kommunerne til at gøre noget, de ikke ville have gjort uanset hvad?
- Og bør staten indføre retningslinjer for kommunernes arbejde med verdensmålene?
Debatpanelet kan findes her.
Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.
Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].
Det er absolut nødvendigt, hvis vi skal få vores borgere til at deltage aktivt i det lokale arbejde med verdensmålene. Når vi lykkes med det, bliver verdensmål netop til hverdagsmål tæt på dagligdagen og med tydelig lokal handling.
Vi har efterhånden arbejdet med verdensmålene i et stykke tid, og bibliotekerne har haft dirigentstokken siden 2019. De arbejder i forvejen med folkeoplysning og har den tætte borgerkontakt. Derfor kan de arbejde nedefra og op og skabe en betragtelig lokal forskel og forandring.
De flotte visioner i de 17 verdensmål får først luft under vingerne, når borgere og lokalsamfund bliver inddraget og skaber konkrete forskelle via handling. Og hvordan gør vi så det?
Med bibliotekerne som fødselshjælper
Vores erfaringer fortæller os, at det fungerer fremragende med bibliotekerne som fødselshjælper for nye ideer og aktiviteter. Bibliotekerne bidrager med bæredygtige løsninger og ansporer lokale til at engagere sig gennem aktiviteter tæt på hverdagen.
Lad mig komme med nogle eksempler, som viser, at bibliotekerne er lykkedes med at bringe borgere sammen i nye og bæredygtige fællesskaber.
Vi har månedlige plantebaserede fællesspisninger, en skraldegruppe, et mødested for ældre og et bæredygtigt syværksted.
Involveringen af børn og unge i arbejdet med verdensmålene er et grundlæggende vilkår for, at der kommer handling bag ordene
Anne Vang Rasmussen
Direktør for Skoler, Institutioner og Kultur, Ballerup Kommune
Flere og flere aktiviteter kommer til, og i slutningen af i år afvikler vi en todages verdensmålsfestival med deltagelse af lokale skoler, ungdomsuddannelser, ngo’er og virksomheder. Festivalen afholdes herefter hvert andet år.
Bibliotekernes tætte borgerkontakt og lokale forankring nyder godt af nedsættelsen af et nyt verdensmålsudvalg efter seneste kommunalvalg.
Udvalget deler bibliotekernes tankegang om et tæt samarbejde med lokale kræfter og aktører for at gøre verdensmålene til hverdagsmål.
Udvalgets mål og store opgave er nemlig at gøre hele kommunen bedre i stand til at arbejde med verdensmålene og tænke verdensmålene ind i hverdagen. Det arbejde er vi, som beskrevet, allerede godt i gang med.
Med udvalgets nedsættelse går det videre arbejde nu i gang med at lave overordnede retninger og initiativer, der skal skabe øget fokus blandt vores borgere, foreninger, boligselskaber og virksomheder, så flere får øjnene op for, hvordan vi gør højtsvævende verdensmål til konkrete hverdagsmål.
De unge er med i beslutningsprocessen
Jeg er særligt glad for, at verdensmålsudvalget har fem faste medlemmer fra vores erhvervsgymnasium og almene gymnasium – både elever og lærere. På begge uddannelser arbejder eleverne løbende med verdensmålene i konkrete læringsforløb.
Med elevernes og lærernes deltagelse i udvalget får vi deres uvurderlige viden inddraget og aktivt sat i spil.
Eleverne får desuden positiv erfaring med politisk deltagelse, og vi er i stand til at involvere en yngre og bredere målgruppe, end vi normalt er vant til i politiske beslutningsprocesser. Det kan nærmest ikke være vigtigere, når udvalget blandt andet behandler klimaspørgsmål, som har konsekvenser på meget længere sigt.
Involveringen af børn og unge i arbejdet med verdensmålene er i det hele taget et grundlæggende vilkår for, at der kommer handling bag ordene. Jeg bemærker og glæder mig over det øgede fokus på klima og verdensmål i både folkeskoler og på ungdomsuddannelser.
Anbefalingen fra Ballerup Kommune er derfor, at arbejdet med verdensmålene skal bo et tydeligt sted tæt på borgene – for eksempel på bibliotekerne som hos os.