Opsamling: Sådan realiserer Danmark Verdensmål 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund

Hvordan kan Danmark nå i mål med Verdensmål 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund? Det spørgsmål har en række debattører diskuteret de seneste uger på Altinget Verdensmål. Vi giver dig en opsamling på debatten.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Martin Mauricio

Hvad er det næste nødvendige skridt, der skal tages for at sikre en bæredygtig vækst i lokalsamfundene – både set fra et socialt, økonomisk og kulturelt perspektiv? Og hvordan sikrer vi, at udviklingen finder sted i landdistrikterne såvel som i byerne?

Det var hovedspørgsmålene i Altinget Verdensmåls første temadebat, som fyldt debatspalterne de seneste syv uger. 

Her har grønne stemmer, sociale aktører og repræsentanter fra foreningslivet og byggebranchen givet deres bud på, hvordan Danmark kan nå i mål med Verdensmål 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund. 

Visionerne og idéerne har budt på alt fra en nytænkning af planloven til cykel- og gangstrategier for storbyerne til større tanker om borgerinklusion og grønt byggeri. Men der er også rejst spørgsmål om, hvorvidt blandede byer marginaliserer udsatte borgere yderligere, og om det er kommunernes ansvar at måle på fremdriften i arbejdet med verdensmålene.

Der er med andre ord mange veje at gå for at nå ambitionerne i Verdensmål 11 inden 2030, og løsningerne på de problemer, lokalsamfundene og byerne står over for, er ikke universelle.

Du kan dykke ned i debattens højdepunkter her:

Laila KildesgaardLaila Kildesgaard, direktør i KL og medlem af 2030-panelet

“Det er vigtigere, at vi udbreder kendskabet til arbejdet, end at vi måler på fremdriften. Den del har vi regeringen til at tage sig af. I kommunerne har vi rigeligt andet at måle på fra obligatoriske mål på sagsbehandling til frivillige aftaler om CO2-reduktioner.”

Du kan læse hele indlægget her.

Nina Kovsted HelkNina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania

“Klimatilpasning fylder godt i den nuværende planlov – og med rette. Men der bør også være klare plan-rammer og -krav, når det handler om at bygge og planlægge på en måde, så de mindsker den CO2-udledning, der er årsag til mere regn og stigende havvand.”

Du kan læse hele indlægget her.

Lasse KjeldsenLasse Kjeldsen, chefkonsulent i Center for Boligsocial Udvikling (CFBU)

“Der er mange eksempler på, at der opstår konflikter mellem tilflytterne og de “oprindelige” beboere i de almene boliger. Det handler især om, hvem der bliver tilgodeset, når byudviklingen rykker ind og forandrer et boligområde radikalt. De svageste grupper bliver som regel taberne i det spil. På den måde kan blandede boligområder ende med at marginalisere udsatte beboere yderligere.”

Du kan læse hele indlægget her.

Steffen DamsgaardSteffen Damsgaard, landsformand i Landdistrikternes Fællesråd

“Stemningen mod landdistrikterne er vendt. Mange års afvikling af vores landdistrikter er endelig på retur. (...) Landsbyerne i Danmark er med andre ord ét stort inspirationskatalog til bæredygtig udvikling af lokalsamfund. Men selvom jeg er stor fortaler for, at udvikling sker nedefra og op, så kan ildsjælene ikke kæmpe alene. Ansvaret for politisk afvikling må tages hos politisk hold.”

Du kan læse hele indlægget her.

Solveig Råberg TingeySolveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger

“En bæredygtig vækst i et lokalsamfund betyder i høj grad, at vi blander os i modsætning til, at vi deler os op efter indkomst, etnicitet, social status og uddannelse. Men her har vi store udfordringer trods udtalte politiske intentioner om det modsatte.”

Du kan læse hele indlægget her.

Karin Thuesen Pedersen, arkitekt og Urban Development Director i COWI

“Gang bidrager til at opfylde de delmål i Verdensmål 11, som går ud på at der skabes adgang for alle til sikre, tilgængelige og bæredygtige transportsystemer, at den negative miljøbelastning per indbygger reduceres, og at der gives universel adgang til sikre, inkluderende og tilgængelige, grønne og offentlige rum.”

Du kan læse hele indlægget her.

Mette QvistMette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark

“Det er en fin markering, at politikere, direktører og organisationsfolk har den lille SDG-nål i jakkereversen, og at plancher og farvede SDG-klodser fylder godt op i receptioner og mødelokaler rundt omkring. Men skal vi skabe resultater – og fastholde troværdigheden i arbejdet med verdensmålene – skal vi arbejde med målbare mål, og vi skal efter seks år kunne vise resultater.”

Du kan læse hele indlægget her.

Simon LægsgaardSimon Lægsgaard, næstformand i Folkehøjskolernes Forening

“Vel forsøger man at inkludere borgerne i forskellige sammenhænge, men den mest almindelige måde at gribe inklusion an på i eksempelvis det kommunale Danmark, er at forsøge at trække borgerne med ind i projekter, som kommunens konsulenter har opfundet til netop det formål.”

Du kan læse hele indlægget her.

Mette Berents Bojesen, politisk næstforperson i Ungdommens Røde Kors

“Når vi skal opfylde Verdensmål 11 og skabe bæredygtige byer og lokalsamfund, vil jeg derfor gerne appellere til, at vi lover os selv at huske de børn og unge på institutionsområdet, som er tvunget uden for fællesskaberne, og som i dag ikke er inkluderet i samfundet.”

Du kan læse hele indlægget her.

Carsten RasmussenCarsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre Kommune

“Skal vi sikre en bæredygtig udvikling, er der behov for en synergi mellem fremsynede offentlige myndigheder, der kan skabe nogle brugbare rammer, og borgere og virksomheder, som kender forholdene på jorden – ude i byer og lokalsamfund.”

Du kan læse hele indlægget her.

Jonas Larsen, professor i mobilitet og bystudier ved Roskilde Universitet

“Byer med en udbredt og værdsat gå- og cykelkultur udpeges ofte som gode byer at leve i. Og da gang og cyklisme kræver relativt få ressourcer og evner af den enkelte, når den rette infrastruktur ellers er på plads, så bidrager de også til byers sociale bæredygtighed. Det er ikke underligt, at mange byplanlæggere og politikere ønsker mere gang og cyklisme i deres gader.”

Du kan læse hele indlægget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laila Kildesgaard

Ekspert i grøn omstilling og lokal udvikling. Bestyrelsen i EWII, Trefor El Net Øst, DBC Digital, Gate 21, CRT og Det Københavnske Teatersamarbejde.
cand.scient. i geografi og historie (Københavns Uni. 1996)

Nina Kovsted Helk

Filantropidirektør, Realdania
arkitekt MAA (Kunstakademiets Arkitektskole 2002)

Lasse Kjeldsen

Chefkonsulent, Center for Boligsocial Udvikling
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00