Debat

SF: Demokratiske virksomheder skal have deres egen selskabsform

En ny selskabsform for demokratiske virksomheder, bedre rådgivning og et nyt fondsprogram skal øge antallet af demokratiske virksomheder, skriver Lisbeth Bech-Nielsen.

Det er underligt, at Danmark halter bagefter på demokratiske virksomheder, for andelsbevægelsen er en arv, der appellerer til både konservative, nationale, liberale og socialister, skriver Lisbeth Bech-Nielsen (SF)
Det er underligt, at Danmark halter bagefter på demokratiske virksomheder, for andelsbevægelsen er en arv, der appellerer til både konservative, nationale, liberale og socialister, skriver Lisbeth Bech-Nielsen (SF)Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lisbeth Bech-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Demokratisk ejede virksomheder er uproduktive. Sådan er der måske mange, der tænker, når de hører om denne virksomhedsform.

Men virkeligheden er en anden. Og sandheden er, at vi har lige så meget brug for demokratiskejede virksomheder i dag, som da den første brugsforening åbnede i 1866.

I mere end 150 år har andelsforeninger, brugsforeninger, kundeejede og forbrugerejede virksomheder præget Danmark. Nogle af vores allerstørste virksomheder er demokratiske virksomheder. 

Temadebat

Skal vilkårene for demokratiske virksomheder forbedres?

Ifølge Tænketanken Demokratisk Erhverv klarer demokratiske virksomheder i Danmark sig godt, men alligevel skabes der ikke mange nye demokratiske virksomheder.

Det mener flere partier, at der skal gøres noget ved, hvilket de giver udtryk for i et debatindlæg i Jyllands-Posten. 

Men hvad skal der helt bestemt gøres for at forbedre vilkårene for demokratiske virksomheder i Danmark, og er det overhovedet noget, der skal prioriteres politisk? Det spørger vi om i denne temadebat på Altinget Erhverv. 

Problemet er, at Danmark er gået i stå. Vi er ikke i front længere, når det drejer sig om fremkomsten af nye demokratiske virksomheder.

Og det er underligt - for det er faktisk en arv, der appellerer til både konservative, nationale, liberale og socialister, alt efter om man lægger vægt på vores historie, vores kultur, at være herre i eget hus eller ejerskab over værdierne. 

Danmark halter efter

Ifølge Demokratisk Erhverv er selskaber, der ejes af forbrugere, medlemmer eller foreninger nemlig 38 procent mere produktive end andre virksomheder, når der måles efter resultat per årsværk efter omkostninger som skat.

Men det til trods, er der langt mellem de demokratiske virksomheder i Danmark. Og det er ikke, fordi det er en klar tendens blandt de lande, vi sammenligner os med.

Således opleves der store stigninger i antallet af demokratisk ejede virksomheder i Italien, Belgien og Sverige.

Eksempelvis startede 500 nye demokratiske virksomheder i Sverige i 2013. Og 650 i Belgien. Og 20.000 i Italien. Tallet var 20 i Danmark.

Så hvad gør vi galt i Danmark, siden der ikke er flere, som starter demokratiske virksomheder? 

Behov for opdateret virksomhedsform

For en start kan vi kigge på vilkårene for demokratiske virksomheder i Danmark. Her kan det først og fremmest nævnes, at virksomhederne ikke har deres egen selskabsform i Danmark, modsat i eksempelvis Italien og Belgien.

Vi har godt nok et M/S (medarbejderejet selskab), men her er der tryk på ét. Det ligger på Bornholm og fik også ved fremkomsten for snart 10 år siden kritik for at være skruet forkert sammen. 

Her kunne det for en start være passende at se på, at demokratiske virksomheder skal have deres egne vilkår at operere under, som er målrettet dem. 

Dette kunne konkret ske ved at oprette en ny lovfastsat virksomhedsform, ”medarbejderejede virksomheder” eller få tilpasset M/S-formen, så den rent faktisk er attraktiv. For hvorfor skulle medarbejdere kaste deres ressourcer efter en virksomhed, de ikke har reel indflydelse på?

Vi skal have en selskabsform, der passer til de mange forskellige typer demokratisk ejede virksomheder. På den måde kan banker, leverandører med mere nemmere forholde sig til denne type virksomhed, da en selvstændig virksomhedsform vil skabe gennemsigtighed, viden og af offentligheden vil legitimere denne måde at drive virksomhed på.

For at blive betragtet som en demokratisk virksomhed, skal man dog leve op til nogle krav. Vi foreslår, at det kræves, at medarbejderne kollektivt ejer over 50 procent af virksomheden, eller at der foreligger en plan for at leve op til dette krav.

På den måde sikres det, at der reelt er medarbejdereje. Der skal også være en udelelig ressource i hjertet af virksomheden. 

Læs også

Garanti for banklån

Dertil ønsker vi mere rådgivning i erhvervsfremmesystemet om medarbejder-ejerskab. 

Problemet er, at ingen bliver rådgiver i den retning. Og bankerne kender ikke til det og tør ikke låne ud. 

Det vil bidrage til, at flere virksomheder, for hvem det vil være gunstigt at have demokratisk ejerskab, vil vælge denne virksomhedsform.

Samtidig bidrager det også til den generelle accept og forståelse af virksomhedsformen. Det kan bryde med nogle af de misforståede fordomme om, at demokratisk ejede virksomheder er uproduktive.

Til sidst foreslår vi at oprette et program i Danmarks Eksport- og Investeringsfond, som kan bistå med at finansiere medarbejdereje i virksomheder, hvor det giver mening. Det kunne for eksempel ske ved, at der stilles garanti for en vis andel af et banklån.

Vi ønsker altså afgjort at fremme antallet af demokratisk ejede virksomheder. Det vil sikre at danske arbejdspladser forbliver i Danmark, at værdierne ikke flyttes ud af landet og til et skattely, og at medarbejderne selv får større andel i den værdi de producerer.

Det burde alle kunne se sig selv i. Det er da sikkert også derfor, at det også var blå partier, der pressede regeringen til at rykke, efter at vi var nogle, der havde arbejdet for det længe. Tak for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00