Debat

CKU: Protesterne imod koranafbrændinger kalder på en styrket indsats for religionsfrihed

Vi bør styrke indsatsen for at beskytte mennesker og deres ret til selv at vælge religion til og fra, herunder også retten til at skifte religion, forlade religion og kritisere religion, skriver Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde.

Det er helt afgørende, at Danmark forbliver en stærk stemme for demokrati og menneskerettigheder – herunder også for tros-, tanke- og religionsfrihed.
Det er helt afgørende, at Danmark forbliver en stærk stemme for demokrati og menneskerettigheder – herunder også for tros-, tanke- og religionsfrihed.Foto: Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Daniel Toft Jakobsen
Katja Gunnertoft Bojsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De voldsomme protester mod koranafbrændingerne viser, at der er brug for en større forståelse og en større respekt for menneskerettighedserklæringens artikel 18 rigtig mange steder i verden.

Det vil være et stærkt internationalt signal netop nu at styrke indsatsen for tros-, tanke- og religionsfrihed og engagere os i kampen for de muslimer, der chikaneres, forfølges og det, der er værre.

Katja Gunnertoft Bojsen og Daniel Toft Jakobsen
Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde

Både herhjemme og ude i verden bliver det ofte misforstået, hvad tros-, tanke- og religionsfrihed egentlig går ud på.

Rettigheden fra artikel 18 handler nemlig ikke om at beskytte hverken religiøse dogmer eller religiøse følelser.

Den handler om at beskytte mennesker og deres ret til selv at vælge religion til og fra, herunder også retten til at skifte religion, forlade religion og kritisere religion – selv på måder, som for de fleste af os andre virker frastødende og afstumpede.

Vi anbefaler en styrket dansk indsats for tros-, tanke- og religionsfrihed i vores udenrigs- og udviklingspolitik som en del af svaret på den internationale opmærksomhed, koranafbrændingerne har afstedkommet.

Dybt uenige side om side

Samtidig har vi andre jo så også ret til at tale tåbelige og afstumpede forhånelser og ytringer midt imod, hvilket vi måske nok kunne blive bedre til.

Tros- og religionsfrihed er blevet kaldt en konfliktfyldt fredsrettighed. Konfliktfyldt, fordi den netop tillader det enkelte individ at tænke, tro, kritisere og tro om igen – også der, hvor det måtte anses for blasfemisk, fornærmende eller respektløst af personer, der tror på noget andet.

Læs også

Og fredsrettighed, fordi den netop beskytter – også mindretallets – ret til at tænke og tro anderledes, end præsten eller imamen prædiker. På den måde sikrer rettigheden, at vi kan leve side om side, selvom vi er dybt uenige.

I den aktuelle sag forstår vi godt de udenrigspolitiske dilemmaer. Vi forstår godt, at der nogle gange skal balanceres mellem idealisme og pragmatisme.

Men det er helt afgørende, at Danmark forbliver en stærk stemme for demokrati og menneskerettigheder – herunder også for tros-, tanke- og religionsfrihed.

Trosforfølgelse

Alt for mange steder i verden bliver mennesker forfulgt for det, de tror på eller ikke tror på.

Det gælder i høj grad også i de muslimske lande, hvor protesterne imod koranafbrændingerne har været voldsomme, og hvor kristne og andre minoriteter – herunder også muslimske minoriteter – udsættes for forskellige typer af diskrimination, vold og forfølgelse.

Religionsfrihed handler om at beskytte menneskers ret til at tro, skifte tro, ikke tro og jo altså også til at kritisere tro.

Katja Gunnertoft Bojsen og Daniel Toft Jakobsen
Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde

Det kan for eksempel være fysiske overgreb, angreb på kirker, dagligdags chikane, diskriminerende lovgivning, forbud imod at missionere og konvertere, blasfemianklager med dertil hørende potentiel fængsling eller endog dødsstraf for helt banale handlinger.

Siden 2018 har skiftende regeringer da også taget vigtige skridt i retning af at sætte fokus på denne grundlæggende menneskerettighed, hvis afgørende betydning for en positiv samfundsudvikling ellers let kan blive glemt i meget sekulære lande som Danmark.

Men vi kan stadig gøre meget mere.

Det vil være et stærkt internationalt signal netop nu at styrke indsatsen for tros-, tanke- og religionsfrihed og engagere os i kampen for de muslimer, der chikaneres, forfølges og det, der er værre, i Myanmar, Kina, Indien og flere andre steder.

Det samme gælder selvsagt de kristne, ateister og andre minoriteter, der oplever diskrimination og forfølgelse i mange både muslimske og ikke-muslimske lande.

Uanset om man særligt har hjerte for forfulgte kristne, muslimer, humanister, en helt fjerde gruppe eller dem alle sammen på én gang, er den rigtige og mest effektive måde at hjælpe på at styrke indsatsen for tros-, tanke- og religionsfriheden for alle.

Mennesker har ret til at tro og ikke tro

Konkret foreslår vi, at støtten til danske civilsamfundsorganisationer indsatser for tros- og religionsfrihed øges til samme niveau som andre rettigheder.

Hertil bør tros- og religionsfrihed gøres til en reel tværgående prioritet i Danmarks bilaterale samarbejde både på ambassaderne, i regionale indsatser som det arabiske partnerskabsprogram, Naboskabsprogrammet og Sahel.

Læs også

Endelig skal Danmark i internationale fora som FN og EU fremme en menneskerettighedsbaseret tilgang til tros- og religionsfrihed.

Forhåbentlig vil en styrket indsats på sigt også føre til en øget forståelse og respekt for tros-, tanke- og religionsfrihed der, hvor protesterne og truslerne imod Danmark har været størst – herunder for den grundlæggende pointe, at religionsfrihed ikke handler om at beskytte religion eller religiøse følelser.

Religionsfrihed handler om at beskytte menneskers ret til at tro, skifte tro, ikke tro og jo altså også til at kritisere tro.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00