Debat

Dansk Metal: Frem for at kritisere handelsaftaler bør Enhedslisten klappe i hænderne på klimaets vegne

Enhedslistens Christian Schmidt Jacobsen kritiserer en mulig handelsaftale mellem EU og en række sydamerikanske lande. Men i stedet burde han glæde sig over, at aftalen kan give Danmark og EU mulighed for at gøre de sydamerikanske lande grønnere og sikre bedre forhold for arbejdstagere, skriver Johan Moesgaard Andersen.

Protektionismen har desværre stadig vind i sejlene, og set fra vores stol i Dansk Metal kan en manglende aftale med landene i Sydamerika koste Danmark og Europa dyrt på mindst fire områder, skriver Johan Moesgaard Andersen. 
Protektionismen har desværre stadig vind i sejlene, og set fra vores stol i Dansk Metal kan en manglende aftale med landene i Sydamerika koste Danmark og Europa dyrt på mindst fire områder, skriver Johan Moesgaard Andersen. Foto: Manu Fernandez/AP/Ritzau Scanpix
Johan Moesgaard Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden 1999 har EU forsøgt at indgå en handelsaftale med Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay – altså de såkaldte Mercosur-lande. I år er det nøjagtig et kvart århundrede siden, forhandlingerne begyndte.

Der er stadig ikke gennemført en aftale, og det har været et politisk forhindringsforløb uden lige for forhandlerne.

Protektionismen har desværre stadig vind i sejlene, og set fra vores stol i Dansk Metal kan en manglende aftale med landene i Sydamerika koste Danmark og Europa dyrt på mindst fire områder:

For det første er der grund til at samarbejde med de sydamerikanske lande om at løse problemer – særligt når det gælder klima og miljø.

Aftalen kan forpligte på klimamål

I dag har vi europæere desværre ingen værktøjer til at modvirke landene i Sydamerika i at føre en kulsort klimapolitik.

Handelsaftalen er et skridt i den rigtige retning mod at forpligte landene i Sydamerika på aktiv klimahandling

Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal

Deres politikere lytter næppe til debatindlæg, vi skriver her i Altingets spalter. Men med en handelsaftale i hånden kan vi dels forpligte landene på Parisaftalen, dels forpligte landene på at forhindre handel med truede planter og truede dyr. Det vil være et fremskridt i forhold til i dag.

Samtidig bliver det lettere og billigere at sende danske vindmøller og dansk grøn energiteknologi sydpå til lavere toldsatser.

Enhedslistens Christian Schmidt Jacobsen kritiserer i Altinget i sidste uge aftalen med påstanden om, at den er dårligt nyt for klimaet. Han burde i stedet klappe i hænderne ved tanken.

Handelsaftalen er nemlig et skridt i den rigtige retning mod at forpligte landene i Sydamerika på aktiv klimahandling. Det er i hvert fald lettere, end hvis Europa bare vender disse lande ryggen og takker nej til at handle og samarbejde med dem. Det bliver politikken i Sydamerika ikke grønnere af.

Læs også

Kinas stadig større rolle i Sydamerika 

Vælger Europa alligevel at smække døren i til landene i Sydamerika, er det ikke kun ærgerligt for handel, arbejdspladser og forpligtende klimasamarbejde. Hvis vi lukker døren til et handelssamarbejde med landene i Sydamerika, så står der naturligvis andre stormagter klar med åbne arme og døre.

Kina spiller for eksempel allerede i dag en aktiv rolle i Sydamerika. Det er et samarbejde, som Kina får rigtig meget ud af. De får adgang til kritiske råstoffer som grafit, litium og nikkel fra Brasilien og Argentina, og Kinas rolle i Sydamerika bliver stadig større.

Deres engagement vil selvfølgelig kun vokse, hvis Europa stadig efter mere end 25 år ikke formår at gennemføre gode aftaler med vores sydamerikanske kollegaer. Sådan er virkeligheden. Europa har brug for flere venner ude i verden – ikke færre.
 
For det tredje er der gode danske arbejdspladser på spil. Bliver det lettere at eksportere vindmøller, klimaeffektive pumper, medicin og grønne teknologier til Sydamerika, kan det sikre nye, gode arbejdspladser til smeden, svejseren og industriteknikeren ude på de eksporterende virksomheder i Produktionsdanmark.

Mercosur-aftalen binder landene i Sydamerika til at respektere, fremme og implementere ordentlige arbejdsstandarder.

Johan Moesgaard Andersen
EU-chef, Dansk Metal

Når vi spørger vores tillidsrepræsentanter i Dansk Metal, så mener et overvældende flertal på otte ud af ti tillidsrepræsentanter, at EU bør indgå flere handelsaftaler.

Mercosur-blokken i Sydamerika er verdens femtestørste økonomi uden for EU. Der bor 260 millioner mennesker, og i Danmark og Europa har vi så mange gode løsninger til at hjælpe dem med at blive grønnere, sundere og mere højteknologiske.
 
For det fjerde trækker aftalen også i en både nødvendig og positiv retning, når det gælder arbejdstagerrettigheder. Vi vil ikke konkurrere med resten af verden om at have de ringeste arbejdsvilkår, og derfor er det win-win at løfte arbejdstagerrettigheder i den tredje verden.

Det hjælper både lønmodtagerne lokalt og sikrer samtidig en mere fair konkurrence for danske virksomheder og medarbejdere. Mercosur-aftalen binder landene i Sydamerika til at respektere, fremme og implementere ordentlige arbejdsstandarder.

Man løser naturligvis ikke alle problemer på arbejdsmarkedet i Sydamerika med sådan en handelsaftale, men aftalen bidrager til at trække i den rigtige retning.
 
Derfor skal der lyde en stor tak til skiftende danske regeringer og et bredt politisk flertal for at stå vagt om en positiv kurs i handelspolitikken. Det får vi i den grad også brug for i fremtiden. Både i Danmark og Europa. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Moesgaard Andersen

EU-chef, Dansk Metal
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

Christian Schmidt Jacobsen

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL)
Kandidat i socialvidenskab, pædagogik og uddannelsesstudier, RUC

0:000:00