Europa-Parlamentet har godkendt brexit-aftalen

FARVEL: Udtrædelsesaftalen har onsdag fået grønt stempel fra et stort flertal af europaparlamentarikerne. Det sker blot to dage, før Storbritannien forlader EU-samarbejdet.

BRUXELLES: Tårer blev tørret væk, og der startede en lavine af omfavnelser blandt europaparlamentarikerne.

Samtidig var der andre, der skålede i champagne og flagede med Union Jack.

Det var scenen, da Europa-Parlamentet onsdag tog afsked med briterne efter et stort flertal af europaparlamentarikerne stemte for skilsmisseaftalen mellem EU og briterne.

Det historiske farvel skete med 621 stemmer for aftalen og blot 49 imod.

Og det gik ikke ubemærket hen. Straks som Parlamentets formand, David Sassoli, læste resultatet op, rejste hele salen sig op og gav sig til at synge den gamle skotske folkesang Auld Lang Syne, hvor de første strofer lyder: "Should auld acquaintance be forgot and never brought to mind?" 

Det skete hånd i hånd, og dermed dannede europaparlamentarikerne en lang kæde rundt i plenarsalen, og øjnene blev våde hos flere af de tilstedeværende.

Det er første gang nogensinde, at EU – og Europa-Parlamentet – skal sige farvel til et medlemsland, når Storbritannien forlader EU-samarbejdet ved midnat fredag.

Farvel ville parlamentsformanden dog ikke sige, da han efter fællessangen gav briterne nogle afskedsord med på vejen.

”Det er meget svært at sige farvel. Det er for definitivt. Og derfor vil jeg – som mine andre kollegaer – sige: På gensyn,” sagde David Sassoli.

Selv om det var et flertal, som sørgede over afskeden, var smilet særligt stort hos en gruppe af parlamentarikere. Brexitpartiets formand, Nigel Farage, og hans partifæller forsømte ikke muligheden for at fejre Storbritanniens udtrædelse.

Nigel Farage havde sørget for at iklæde sig modsætningen til EU-strømperne i anledningen af dagens afstemning.

To danskere stemte imod
Alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet stemte for aftalen med undtagelse af SF’s medlemmer, Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen.

Kira Marie Peter-Hansen fortæller selv på Twitter, at hendes nej skyldes, at Brexit går imod de britiske unges eget ønske.

Netop det argument fik også SF’ernes britiske kollega Molly Scott Cato til at vise nogle af de stærke følelser, der gik igen hos flere af europaparlamentarikerne under den historiske afstemning.

Efter Europa-Parlamentets godkendelse er det kun EU’s Ministerråd, der mangler formelt at godkende den aftale, som medlemslandenes ledere bakkede op om allerede tilbage i oktober.

Forrige artikel Det har EU-Kommissionen på programmet i 2020 Det har EU-Kommissionen på programmet i 2020 Næste artikel Hastedebat om EU-budget: Partier fortsætter kritikken af regeringens linje Hastedebat om EU-budget: Partier fortsætter kritikken af regeringens linje
Skal EU til at drive imam-skoler?

Skal EU til at drive imam-skoler?

RADIKALT: Efter den seneste tids brutale islamistiske terrorangreb på europæisk jord efterlyser EU-formand en europæisk imamuddannelse. Ideen mødes med en del skeptisk, men kan være en rigtig god idé, mener forsker. Socialdemokraterne er ikke afvisende.