Irsk EU-minister: Vi har ikke forberedt os på grænsekontrol i tilfælde af no-deal

BREXIT: Selvom briterne forlader EU uden en aftale, vil der ikke komme en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Det siger den irske EU-minister Helen McEntee i et interview med Altinget.

En grænse mellem Irland og Nordirland kan slet ikke komme på tale. Derfor har irerene ikke forberedt sig på at kontrollere grænsen, hvis briterne ender med at forlade EU uden en aftale.
En grænse mellem Irland og Nordirland kan slet ikke komme på tale. Derfor har irerene ikke forberedt sig på at kontrollere grænsen, hvis briterne ender med at forlade EU uden en aftale.Foto: Brian Lawless/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

For os er en grænse slet ikke en mulighed. Det forstår vores kollegaer i EU, og derfor har de aldrig presset os på det punkt. Det er også grunden til, at vi aldrig har overvejet, hvordan vi skal forberede en grænse. For det er simpelthen ikke en mulighed.

Helen McEntee
Irlands EU-minister

Vi forsøger ikke kun at beskytte vores handel eller den frie bevægelighed. Det er menneskers liv og deres minder fra fortiden, der er vigtigst for os at tage hensyn til. Vi har samfund, der først lige nu er begyndt at engagere med hinanden.

Helen McEntee
Irlands EU-minister

Hvis Storbritannien ender med at forlade EU uden en aftale, kommer der ikke en kontrol ved grænsen mellem Nordirland og Irland.

Det er i hvert fald ikke en del af Brexit-forberedelserne i Irland, fortæller den irske EU-minister, Helen McEntee, til Altinget.

EU har ellers forberedt sig på at kontrollere de varer, der krydser grænsen til EU fra Storbritannien i Frankrig, Belgien og Holland. Her er der både personale og it-systemer parat, som kan sættes i gang, hvis det ender med no-deal ved midnat 29. marts.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00