Debat

Michael Aastrup til Messerschmidt: Her er fordelene ved vores EU-medlemskab

KRONIK: Danmark vinder både økonomisk og politisk på sit EU-medlemskab. Det er derfor forkert, når Morten Messerchmidt (DF) kalder briterne vindere af Brexit, skriver Michael Aastrup Jensen (V).

Danmark skal ikke overveje at forlade EU, hvorfra vi kan påvirke de øvrige medlemslande til eksempelvis at følge vores klimapolitik, skriver Michael Aastrup Jensen (V).
Danmark skal ikke overveje at forlade EU, hvorfra vi kan påvirke de øvrige medlemslande til eksempelvis at følge vores klimapolitik, skriver Michael Aastrup Jensen (V).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Morten Messerschmidt (DF) står meget fast på, at Storbritannien vinder i Brexit. Det, synes jeg selv, er meget svært at se, da Storbritannien har lidt massive økonomiske tab i forbindelse med Brexit.

Bloomberg Economics vurderer, at alene mellem 2017 og 2019 har Storbritannien lidt et tab på 170 milliarder pund. Hvor meget, Brexit vil ramme Storbritannien økonomisk fremadrettet, er uklart, men eksperter vurderer et tab, som svinger mellem alt fra 0,6 procentpoint op til til 3,4 procentpoint i BNP på årlig basis.

Briterne kan stadig handle på tværs af EU, men ikke uden omkostninger. Den britiske regering har estimeret, at alene toldbehandlingerne vil koste omkring syv millioner pund årligt. Handlen finder derfor stadig sted, men med økonomiske konsekvenser. Grundet øgede omkostninger bliver alle dele af befolkningen ramt: staten, virksomheder og almene borgere.

Det holder derfor ikke, når Morten Messerschmidt postulerer at briterne står tilbage som vinderne i Brexit.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Store omkostninger ved Brexit
Dertil kommer, at London har spillet en stor rolle for finanssektoren for EU. Den sektor kan med god grund være bekymret for fremtiden. Finansvirksomheder skal fremadrettet have en særlig tilladelse for at kunne operere i EU-lande, som kan hæmme deres udvikling, vækst og tilstedeværelse i global økonomi.

Finanssektoren kan derfor med rette frygte at blive udkonkurreret af finansinstitutioner, som er beliggende i EU-landene.

Morten Messerschmidt har gjort det meget klart, at han ser briterne som vinderne. Det har jeg meget svært ved at se, og jeg har endnu sværere ved at forstå, at han kan se en bedre fremtid for Danmark, hvor vi ikke indgår i EU-samarbejdet.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Overstående illustrerer dermed et klart billede, at Storbritannien har lidt massive økonomiske tab i forbindelse med dets tilbagetrækning af sit medlemskab, og at det fortsat vil kunne mærke omkostningerne, der er forbundet med Brexit.

Morten Messerschmidt har gjort det meget klart, at han ser briterne som vinderne. Det har jeg meget svært ved at se, og jeg har endnu sværere ved at forstå, at han kan se en bedre fremtid for Danmark, hvor vi ikke indgår i EU-samarbejdet.

Briterne vil også fremadrettet have sværere ved at få arbejdstilladelse til EU-landene, da de nu skal ansøge om det. Yderligere er de gældende EU-regler for gensidige karrierekvalifikationer blevet annulleret mellem EU og Storbritannien, som i praksis betyder, at læger, jurister og andre professioner ikke længere er gensidigt anerkendt, og at briterne inden for specifikke kvalifikationer skal ansøges om at blive anerkendt.

Landbrugs- og forskningsstøtte
Igennem det indre marked og økonomisk støtte på diverse områder gavner EU-samarbejdet i høj grad Danmark økonomisk. Nogle af områderne, vi modtager støtte til, er landbrug og uddannelse. I 2019 modtog Danmark knap 873 millioner euro i landbrugsstøtte, og netop den støtte er vigtig for en af Danmarks vigtigste eksport-områder. 

Danmark modtog også knap 330 millioner euro i Horizon i foregående år, hvor støtten går til uddannelser og forskning. Det er et vigtigt bidrag, som hovedsageligt går til teknologiske løsninger og ikke mindst den grønne omstilling. Igennem forskning og teknologi kan Danmark skabe grønne løsninger, som kan styrke det danske erhvervsliv og klimaet.

EU skaber et talerør for Danmark politisk, økonomisk og værdimæssigt. Vi kan præge den politiske dagsorden på europæisk plan, skabe større vækst og handel mellem landene igennem det indre marked, og ikke mindst fremme danske værdier. EU er helt fundamentalt bygget på liberale og demokratiske værdier, som Danmark deler, repræsenterer og er stolte af.

Biden vil søge mod EU
Den grønne dagsorden er vigtig for Danmark, men det er vigtigt, at flere lande prioriterer den dagsorden. Igennem EU kan Danmark fremme den grønne dagsorden til alle medlemslandene.

Yderligere har den nye amerikanske præsident Biden flere gange ytret, at han ønsker et styrket samarbejde med EU, specielt på det grønne område. Det skaber et endnu større talerør for Danmark, hvor vi kan fremme den grønne dagsorden og danske værdier.

Vi kan også forvente, at Biden vil øge eksporten mellem EU og USA i sin tid som præsident. Han prioriterer den grønne dagsorden i langt højere grad end den tidligere præsident, som også skaber øget mulighed for eksport. Danmarks virksomheder kan levere grønnere løsninger på mange områder, specielt energi. Vi kan derfor se frem til øget vækst i Danmark parallelt med at beskytte klimaet.

Unionen giver vægt til dansk politik
Vi står i en udenrigspolitisk situation, hvor vi har manglet det amerikanske lederskab i verdensordenen de seneste år. Dertil kommer, at Kina og Rusland bliver en øget trussel på alle parametre; det økonomiske, diplomatiske, værdipolitisk og ikke mindst militært.

Danmark, grundet vores størrelse, har ingen chancer mod lande som dem. Sammen med EU står vi stærkere, om det så handler om at sanktionere Rusland for at overtræde menneskerettigheder, eller fordi vi har behov en handelsaftale med Kina. De ting ville ikke være muligt, hvis vi ikke havde EU.

Ikke alle aftaler er perfekte, for man kan altid finde hår i suppen. Det ved jeg, Morten Messerschmidt er god til. Men det er bedre med en stærk handelspolitisk platform, end hvis man skal stå alene. På samme måde er det bedre at stå samlet bag en handels- eller investeringsaftale, frem for at stormagterne forsøger at spille os ud mod hinanden.

Der er grund til bekymring for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, hvis vi vil gå enegang som briterne. Særligt med den udvikling vi står over for i verden. Derfor er det også vigtigt, at Danmark ikke sætter tvivl om vores engagement i EU, men aktivt bruger EU til at realisere dele af vores udenrigspolitik. EU er, sammen med andre internationale organer, som Danmark er medlem af, en oplagt mulighed for at få større vægt bag dele af en aktivistisk dansk udenrigspolitik.

Vi kan meget som land, men vi kan endnu mere som en del af Unionen. Ovenstående er et klart bevis på nogle af de fordele, Danmark har i kraft af vores medlemskab til EU. Det er derfor også vigtigt, at vi forbliver medlem fremadrettet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00