Debat

KTC: Ny bekendtgørelse i strid med EU-regler

DEBAT: En ny bekendtgørelse er i strid med habitatdirektivet. Resultatet er flere afvisninger af landbrugets miljøgodkendelser, skriver dagens debattør.
Foto: colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Lehbert Sørensen
Natur- og miljøchef, Holstebro Kommune, og formand for undergruppen vedr. overfladevand i Kommunal Teknisk Chefforening

Netop nu er der et udkast til bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug i høring, og selv om det "kun" er ændringer i bilagene til en bekendtgørelse, er der tale om ret principielle ændringer.

Konkret siger ændringerne til bekendtgørelsen, at kommunerne alene må vurdere arealers kvælstoffølsomhed, hvis miljøministeren i forvejen har udpeget disse som følsomme. Med andre ord må kommunerne ikke selv foretage vurderinger af arealers sårbarhed - men kun justere beskyttelsesniveauet på de arealer, der er udpeget af miljøministeren.

1000 kvadratkilometer slås over en kam
Miljøministerens udpegning af kvælstoffølsomme områder er via Danmarks Miljøundersøgelser vurderet samlet for meget store områder (oplande til 158 målestationer).

Hvis miljøministeren fjerner kommunernes mulighed for at vurdere og stille relevante vilkår til fx nitratudvaskning fra sårbare arealer. Har kommunerne kun den mulighed (hvis habitatområder påvirkes) at meddele afslag på ansøgningen. Det kan kommunerne simpelthen være forpligtet til at gøre.

Flemming Lehbert Sørensen
Formand for undergruppen vedr. overfladevand, KTC

Kommunerne er imidlertid forpligtet til at vurdere kvælstofudvaskningen fra de enkelte projekter (ansøgninger).

I Holstebro Kommune har vi på baggrund af en konkret vurdering i nogle tilfælde stillet vilkår til husdyrbrug, som yderligere reducerer kvælstofudvaskningen, fordi recipienten Nissum Fjord er udpeget som habitatområde.

Den viden, der er anvendt, er den oplandsanalyse, som Ringkøbing Amt fik lavet i 2006, hvor det specifikt er vurderet, hvilke arealer der er kvælstoffølsomme.

Der kan ikke være tale om en særligt nuanceret vurdering, når ministeriet, som det er tilfældet for oplandet til Storåen, vurderer kvælstoftilbageholdelsen for et opland på mere end 1000 km2 ved hjælp af en enkelt målestation.

Kommunernes muligheder indsnævres
At landbruget bidrager med størstedelen af den kvælstof, der ledes ud i Nissum Fjord, samt at kvælstof påvirker miljøtilstanden i fjorden, burde være overflødigt at nævne her.

De nye ændringer til bekendtgørelsen indsnævrer altså voldsomt kommunernes muligheder for at foretage konkrete individuelle vurderinger og udmønte disse i vilkår, som er relevante for det pågældende husdyrbrug.

Problematisk for habitatdirektivet
Dette er problematisk i forhold til habitatdirektivet. Kommunen skal ifølge habitatdirektivet foretage en vurdering af, om en ansøgning om udvidelse af et husdyrbrug i sig selv, eller i forbindelse med andre planer og projekter, kan påvirke et habitatområde væsentligt.

Hvis kommunen vurderer, at projektet kan påvirke et habitatområde væsentligt, skal der foretages en nærmere konsekvensvurdering af projektets virkninger på habitatområdet. Viser vurderingen, at udvidelsen vil skade området, kan der ikke meddeles godkendelse til det ansøgte.

Resultat: Så må vi afvise flere
Hvis miljøministeren fjerner kommunernes mulighed for at vurdere og stille relevante vilkår til fx nitratudvaskning fra sårbare arealer.

Har kommunerne kun den mulighed (hvis habitatområder påvirkes) at meddele afslag på ansøgningen. Det kan kommunerne simpelthen være forpligtet til at gøre.

Der er virkelig god grund til at se nok engang på de foreslåede ændringer til bekendtgørelse. Hvis konsekvensen af ændringerne er, at mange ansøgere får et afslag, står både erhverv, kommuner og ministeriet med et nyt problem på et område, hvor det er fornuftigt at tage konkret stilling til forholdene i de enkelte sager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00