Ebbe Lundgaard død

DØDFALD: Den tidligere radikale kulturminister Ebbe Lundgaard døde i nat af kræft. Han blev 64 år.
Kulturminister i Nyrup-regeringen fra 1996 til 1998, Ebbe Lundgaard (R), er død.
Kulturminister i Nyrup-regeringen fra 1996 til 1998, Ebbe Lundgaard (R), er død.
Christian Juhl Mølgaard

Ebbe Lundgaard døde i nat i sit hjem af kræft efter et års sygdom. Det oplyser hans ven Lars Kaspersen på vegne af familien ifølge jp.dk.

Højskolelærer- og forstander
Ebbe Lundgaard blev født den 25. august 1944 i Nykøbing Sjælland. Han blev student fra Kalundborg Gymnasium i 1964 og fortsatte sine studier på Københavns Universitet. Herfra blev han i 1972 cand.mag i engelsk, dansk og tysk.

Han brugte sin uddannelse til at arbejde på højskoler. Først som lærer på Grundtvigs Højskole og siden som forstander på både Skælskør Folkehøjskole og Brandbjerg Højskole. Han var en overgang også lærer ved Den frie Lærerhøjskole i Ollerup.

Kulturminister, FDB-formand og NA-kandidat
Ebbe Lundgaards politiske karriere begyndte som medlem af Det Radikale Venstres hovedbestyrelse i 1986. Mens han arbejdede som forstander i Skælskør, blev han også valgt ind i byens byråd, og han fik en plads i byrådet i Vejle fra 1994 til 1996, da han var forstander på Brandbjerg Højskole.

Ebbe Lundgaard var fra 1996 til 1998 kulturminister under Poul Nyrup Rasmussens (S) regering. Herefter blev han formand for forbrugerorganisationen FDB, hvor han sad i 10 år. Han stoppede på den post sidste år for igen at arbejde i politik, denne gang for Ny Alliance. Men Ebbe Lundgaard nåede kun kortvarigt at være medlem af Naser Khaders nystartede parti. I stedet meldte han sig igen ind hos De Radikale.

Vestager: Jeg vil savne ham
"Det var med stor sorg, at jeg modtog nyheden om Ebbe Lundgaards alt for tidlige død. Mine tanker går til hans familie og venner, som har mistet et elsket familiemedlem og en god ven," siger Margrethe Vestager i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Jeg oplevede ham som ærkeradikal gennem alle årene - også selv om han var en tur forbi Ny Alliance. Han holdt aldrig op med at være radikal, og jeg oplevede ham som ikke blot et kritisk og konstruktiv men også meget direkte og engageret menneske.

Der var ting, vi så ens på, og der var ting, vi så forskelligt på. Uanset hvad fik jeg altid noget ud af at tale og drøfte ting med ham.

Hans varemærke var især højskolearbejdet og åndslivet, og det var det, han drømte om at kunne beskæftige sig med, efter årene som formand for FDB. Også jeg vil savne ham," siger Margrethe Vestager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ebbe Lundgaard

Fhv. kulturminister (R), fhv. bestyrelsesformand, FDB
cand.mag. i engelsk, dansk og tysk

0:000:00