Debat

Dyrlægeforeningen om minksagen: Folkesundhed trumfede veterinærfaglig viden

Når fremtidens zoonoser rammer Danmark, er det afgørende for politikere og embedsmænd at huske på, at hensynet til folkesundhed ikke kan stå alene, men at også den veterinærfaglige viden bør inddrages, skrive Hanne Knude Palshof.

Det er bydende nødvendigt med en mærkbar styrkelse af den veterinærvidenskabelige forskning og samarbejdet med de dyrlæger, der til daglig arbejder med epidemiske sygdomme, skriver Hanne Knude Palshof.
Det er bydende nødvendigt med en mærkbar styrkelse af den veterinærvidenskabelige forskning og samarbejdet med de dyrlæger, der til daglig arbejder med epidemiske sygdomme, skriver Hanne Knude Palshof.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hanne Knude Palshof
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en vigtig pointe i bekæmpelse af fremtidens smitsomme sygdomme, at vi sikrer optimalt samarbejde mellem eksperter i human sundhed og eksperter i zoonoser. Det er den måde, vi mest effektivt kan garantere et stærkt beredskab og en sikker håndtering af folkesundheden, når vi bliver ramt af sygdomme, som udspringer fra dyr og smitter mennesker.

Tema

Det veterinære beredskab

Få måneder inden corona kom til Danmark, i begyndelsen af 2020, blev veterinærberedskabet endeligt overflyttet fra DTU til KU og SSI.

Ikke længe efter spredte virussen sig til minkfarmene, og det fik store konsekvenser - for minkene og for farmerne. 

2021 er samtidig året, hvor Veterinærforlig III udløber, og der skal forhandles på ny.

Altinget spørger: 

Har Danmarks veterinære beredskab vist sig at være godt nok? Hvordan har KU og SSI klaret opgaven i Dansk Veterinær Konsortium? Hvad har vi lært siden seneste Veterinærforlig, som kan give anledning til fremtidige ændringer i det næste Veterinærforlig?  

Panelet består af:

  • Dansk Veterinær Konsortium (KU og SSI)
  • Hanne Larsen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen
  • Hans Henrik Dietz, formand for Veterinærmedicinsk Råd og dyrlæge
  • Jens Munk Ebbesen, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer
  • Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening
  • Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, Syddansk Universitet
  • Anders Kronborg (S), fødevareordfører
  • Erling Bonnesen (V), fødevareordfører

Vi har alle lært meget i det seneste år. Ikke mindst os, som professionelt beskæftiger os med mennesker og dyrs sundhed, har stået over for den ene kæmpe udfordring efter den anden: Med nedslagtning af mange millioner mink som et skræmmende og sørgeligt eksempel på uforudsete opgaver, som Covid-19-pandemien har bragt med sig.

Selvom der helt sikkert længe endnu vil blive undersøgt og redegjort for uhensigtsmæssige beslutningsprocesser i minksagen, kan vi entydigt konkludere, at vi tabte et helt erhverv. Processerne, beslutningerne og konsekvenserne af både minksagen og hele pandemien vil der i de kommende år utvivlsomt blive skrevet meget mere om.

Folkesundhed over veterinærfaglig viden
Såvel håndteringen af Covid-19 som den frygtede 'minkmutation' blev hurtigt til et spørgsmål om folkesundhed. Et perspektiv og en overbevisning baseret på et ekstremt forsigtighedsprincip og dermed i højere grad et anliggende for Statsministeriet, departementerne og styrelserne end baseret på en veterinærfaglig viden om praktisk håndtering af syge dyr og epidemisk smittespredning.

Fra Den Danske Dyrlægeforening vil vi gerne slå fast, at vi har fulgt både udviklingen og beslutningerne tæt og har ligeledes forsøgt at bidrage med løsningsforslag undervejs.

Produktionsdyrlæger arbejder dagligt med håndtering af epidemiske sygdomme og kunne med deres store praktiske erfaring have bidraget positivt i bekæmpelsen og inddæmningen af Covid-19 hos mink.  

Hanne Knude Palshof
Formand for Den Danske Dyrlægeforening

Dansk Veterinær Konsortium har i rekordfart siden etableringen i januar 2020 skabt en tæt relation mellem forskere ved Københavns Universitet og Statens Serum Institut. På afstand ser den kolossale og helt uforudsete opgave ud til at være løst med stor træfsikkerhed og effektivitet, selvom der kan udpeges skønhedsfejl i så ny en samarbejdsrelation.

Produktionsdyrlæger arbejder dagligt med håndtering af epidemiske sygdomme og kunne med deres store praktiske erfaring have bidraget positivt i bekæmpelsen og inddæmningen af Covid-19 hos mink.

Vores ærinde er dog at se fremad og bidrage til at finde de skæringspunkter og læringspunkter, som kan gøre Danmark endnu mere forberedt og endnu bedre til at løse fremtidens sundhedsudfordringer.

Inddrag dyrlægerne
Som faglig organisation er det også vores helt store håb og appel, at både politikere og departementer har forstået og i fremtiden vil huske at inddrage den veterinærfaglige viden, praktiske erfaring og forskning, når sygdomme spredes fra dyr til mennesker. Det gælder i udmøntningen af epidemiloven såvel som i alle andre fremtidige scenarier, hvor der er tale om smitte mellem dyr og mennesker.

Det seneste år har igen og igen understreget fordelene ved et One Health-perspektiv. Derfor er det bydende nødvendigt med en mærkbar styrkelse af den veterinærvidenskabelige forskning og samarbejdet med de dyrlæger, der til daglig arbejder med epidemiske sygdomme.

Som enhedsforening og fagligt forbund for veterinærfaglige medlemmer arbejder vi i Den Danske Dyrlægeforening på at skabe gode rammer for kandidater med en akademisk baggrund i veterinærfaglige discipliner. Det er kandidater, som har mange af de kompetencer, der er efterspurgt i håndteringen af en pandemi.

Med et One Health-perspektiv arbejder vi også for, at den humane og veterinære sundhedsvidenskab kommer til at interagere meget mere i fremtiden. Vi tror på, at fremtiden tilhører de faggrupper, som bedst muligt evner samarbejde og innovation på tværs af fag og faglige arbejdsområder.

Med smidige institutionelle rammer, en gensidig respekt for hinandens faglighed, grundig kvalitetssikring på alle niveauer og en ægte vilje til at søge samarbejdet kan vi sammen også nedkæmpe langt mere skræmmende pandemier, end den vi står midt i.

Det er næppe den sidste og mest smitsomme sygdom, vi kommer til at opleve.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00