Debat

Madkulturen: Fremtiden i fødevarebranchen starter i folkeskolen

DEBAT: Hvis flere unge skal vælge en fremtid i fødevareerhvervet, må branchen blive mere synlig som et meningsgivende karrierevalg. Det starter allerede i folkeskolen, hvor dannelse, virksomhedsbesøg og nytænkning af de fysiske rammer omkring madundervisning skal få flere til at vælge en fødevareuddannelse, skriver Judith Kyst.

Foto: Pressefoto/Madkulturen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Judith Kyst
Direktør, Madkulturen

Hos Madkulturen arbejder vi for ’bedre mad til alle’. Vi mener, at det både er ønskværdigt og realistisk, at vi i Danmark stiller krav til vores mad. At vi forbruger med omtanke og glæde gennem sunde, bæredygtige og kulinarisk interessante råvarer og fødevarer. Og det ligger os særligt på sinde at sikre den danske madfremtid.

Nogen skal altså stå op i morgen og have lyst til at være de nye dygtige. Og lige nu må vi spørge os selv: Er der egentlig nogen, der vil det?

Vi kan nemlig konstatere, at unge, der forlader grundskolen, ikke ser nok potentiale i at arbejde for Mad-danmark. Det er ikke bare ærgerligt - det er en akut udfordring.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Allerede i Madkulturens undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov fra 2016 kunne vi identificere to spirende behov:

Branchen skal blive bedre til at synliggøre det væld af uddannelses- og erhvervsmæssige muligheder, den byder på.

I fællesskab kan vi gøre meget mere og sammen bringe Danmark i nye fødevarepositioner og komme tættere på målet om bedre mad til alle.

Judith Kyst
Direktør, Madkulturen

Og så skal den gøre sig mere attraktiv ved at fremhæve, at de muligheder rummer værdisæt og kompetencebehov, som de unge kan spejle sig i: Bæredygtige løsninger, spændende teknologi, kreativ tænkning og innovative forretningsmodeller.

Det starter i folkeskolen
Som med så meget andet skal vi starte i folkeskolen, da de fleste unge allerede begynder at tage stilling til deres fremtidige karriere i 7. klasse. I Madkulturen har vi i forvejen et stærkt fokus på at få skabt interesse for madhåndværk, råvarer og for måltidet i såvel madkundskab, gennem åben skole-forløb og tværfaglige projektuger.

Det gør vi med det formål at give den næste generation af forbrugere almen dannelse, kundskab og kendskab til eget forbrug, men samtidig er det også en mulighed for at få skabt interesse for en fremtid i fødevareerhvervet. Derfor imødeser vi med stor begejstring den netop vedtagne politiske aftale om at gøre de praktisk-musiske fag til prøvefag i udskolingen.

Samtidig mener vi, at unge i dag i stigende grad søger en livsstil og et job med mening lige så meget som en karrierevej, når de vælger uddannelse. Netop på den baggrund har vi i Madkulturen engageret os i projektet Jordnær Mad, som er et åbent skole-forløb, der har til formål at lære eleverne om bæredygtighed i fødevareproduktion.

Særligt centralt for forløbet er virksomhedsbesøgene, hvor vi bringer eleverne i direkte kontakt med fødevarevirksomheder ved at sørge for, at de unge kommer ud at besøge de lokale producenter og får overvejelser om bæredygtighed helt ind under neglene.

I fællesskab kan vi mere 
Sidst, men ikke mindst, mener vi, at der skal skabes attraktive, inspirerende og innovative fysiske rammer for selve undervisningen. Af samme grund er Madkulturen gået med i et partnerskabsprojekt med ZBC og Roskilde Kommune om at udvikle Skærehallerne på den gamle slagteriskole i Roskilde til et moderne madlaboratorium og fødevareunivers.

Visionen er at skabe et virkelighedsnært univers med plads til at eksperimentere og til nytænkning, som foregår i tættest mulig synergi med de praktiserende fagdiscipliner som eksempelvis bageri og pølsemageri. Rammerne skal også indbyde til involvering af skoleklasser fra endagsbesøg til reelle undervisningsforløb, da vi også her har en mulighed for at motivere de unge.

Vi mener kort sagt, at en opprioritering af de unges maddannelse, en tydelig skildring af fødevarebranchen som et meningsgivende karrierevalg og en kreativ nytænkning af fødevareuddannelsernes fysiske rammer er skridt i den rigtige retning mod at sikre fremtiden i fødevareerhvervet.

I fællesskab kan vi gøre meget mere og sammen bringe Danmark i nye fødevarepositioner og komme tættere på målet om bedre mad til alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Judith Kyst

Direktør, Madkulturen, formand, Fairtrade Mærket
m.phil. (Uni. of Cambridge 1995), kandidat i geografi (Uni. of St. Andrews 1994)

0:000:00