Debat

DI: Vi skal vise de unge, at mad er meningsfuldt

DEBAT: Hvis flere unge skal vælge en karriere i fødevarebranchen, skal vi vise dem, at branchen er andet og mere end rustfrit stål og robotter. Mad er nemlig meningsfuld, og fødevarevirksomhederne kan være med til at løse en lang række af FN's verdensmål, skriver Leif Nielsen.

Fødevarevirksomhederne kan være med til at løse en del af verdens sundhedsudfordringer, bidrage til bæredygtige løsninger og forbedre teknikken, så der spares på ressourcerne, skriver Leif Nielsen.
Fødevarevirksomhederne kan være med til at løse en del af verdens sundhedsudfordringer, bidrage til bæredygtige løsninger og forbedre teknikken, så der spares på ressourcerne, skriver Leif Nielsen.Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Nielsen
Branchedirektør i DI Fødevarer

Kolde og grå tanke i rustfrit stål står som kedelige perler på en snor gennem den store lagerhal. Kliniske, hvide kitler, hårnet og træsko.

Sådan kunne man godt opleve et mejeri, og rigtig mange har netop rustfrit stål som et billede af dansk fødevareindustri. Og i manges ører lyder det ikke ligefrem som en arbejdsplads, de drømmer om.

Hver femte virksomhed i fødevarebranchen har problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Hvis vi skal vende denne tendens, må vi ændre oplevelsen af fødevarevirksomhederne. Vi skal vise et andet billede. Et billede, der skaber mening med jobbet, for mad er bestemt meningsfuldt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hver femte virksomhed i fødevarebranchen har problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Hvis vi skal vende denne tendens, må vi ændre oplevelsen af fødevarevirksomhederne.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Andre sider af fødevarebranchen
Derfor skal vi have de unge til at se de andre sider af fødevarevirksomhederne. De sider, som jeg ser. Dygtige fødevarevirksomheder, der sælger produkter af høj kvalitet i Danmark og resten af verden. Virksomheder, som kan løse en del af verdens sundhedsudfordringer, bidrage til bæredygtige løsninger og forbedre teknikken, så der spares på ressourcerne.

Verden står overfor store udfordringer i fremtiden, som FN’s verdensmål er et eksempel på. Fødevareindustrien kan bidrage til at løse 11 ud af de 17 verdensmål. 

Verden står overfor store udfordringer i fremtiden, som FN’s verdensmål er et eksempel på. Fødevareindustrien kan bidrage til at løse 11 ud af de 17 verdensmål.   

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

For eksempel har Arla Foods udviklet et valleprodukt, som kan være med til at mindske hungersnød i Etiopien. Og ingrediensvirksomheden Chr. Hansen har skabt en yoghurt, som kan holde længere, hvilket kan reducere madspild i EU.

Vi skal derfor til at spørge de unge, når de eksempelvis søger uddannelse, om de vil være med til at udrydde sult, i stedet for at spørge om de vil passe en robot. Robotter og digitalisering er selvfølgelig en del af fremtiden, men vi frister ikke de unge ved kun at fortælle om den nyeste robot, som de kan få mulighed for at styre. Vi skal vise perspektiverne ved teknikken.

På årets Folkemøde hørte jeg blandt andet i en debat med Tænketanken Frej, at vi kan friste de unge ved at fortælle, hvorfor lige præcis denne robot er så vigtig i udviklingen af bæredygtige løsninger.

Rigtig mange unge vil gerne gøre en forskel i deres job, og det kan de i fødevarevirksomhederne. Det gælder bare om, at vi også gør dem opmærksomme på den del af jobbet.

At nå ud til de unge
I DI Fødevarer er vi sammen med vores medlemsvirksomheder allerede i gang med at nå ud til de unge.

Gennem et samarbejde med blandt andet Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og forskellige fødevarevirksomheder arrangerer vi eksempelvis ”challenges” til de studerende. Her dyster hold af studerende i konkurrencen Open Innovation X (Oi-X) om at finde den bedste og mest bæredygtige løsning på en udfordring, som stilles af fødevarevirksomhederne.

Det er en oplagt måde at give virksomhederne mulighed for at vise de studerende, at det er præcis her, man kan hjælpe med at udvikle løsninger på globale udfordringer, som FN’s verdensmål for bæredygtighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Nielsen

Branchedirektør, DI Fødevarer
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00