Nyt tema: Hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener?

Hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener? Det spørgsmål stiller Altinget Fødevarer i en ny temadebat.
Hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener? Det spørgsmål stiller Altinget Fødevarer i en ny temadebat.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kiki Qvistgaard

Børn i daginstitutioner og på skoler, ældre på plejehjem, indlagte på hospitalerne og de ansatte i det offentlige skal alle sammen have noget at spise. Men hvad? 

Maden, der serveres i det offentlige, er jævnligt til debat, og i forbindelse med november måneds kommunal- og regionsrådsvalg er det igen relevant. 

Derfor sætter Altinget Fødevarer i den kommende tid fokus på den mad, der serveres i de offentlige køkkener - og den, der ikke gør.

Kødfrie dage og økologi
For hvilke krav bør vi egentlige stille til maden? Og hvem skal bestemme de krav - lokalpolitikerne eller Christiansborg? 

Da regeringen sidste år foreslog at indføre to kødfrie dage på statslige arbejdspladser, mødte det ramaskrig fra flere kanter, og regeringen endte med at droppe forslaget efter kritik fra blandt andet flere medarbejderorganisationer. 

I foråret spillede regeringen så ud med en køkkenomstillingspulje på i alt 40 millioner kroner. Puljen skal støtte klima- og økologiomlægning i de kommunale, regionale og statslige køkkener.  

Ifølge Danmarks Statistisk var andelen af økologiske varer i den offentlig sektor i 2019 på 23 procent, hvilket var noget højere end andelen på 9 procent i den private sektor.  

Så hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener?

  • Bør offentlige køkkener tilbyde et plantebaseret alternativ – eller ligefrem kræve to kødfrie dage? 
  • Skal al mad i det offentlige være økologisk? 
  • Er det statens eller kommunens opgave at bestemme? 

Mød panelet her:

Sybille KyedSybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening

Ghita ParryGhita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet

Rune-Christoffer DragsdahlRune-Christoffer Dragsdahl, formand for Dansk Vegetarisk Forening

Ulrich BangUlrich Bang, klima- og energipolitisk chef i Dansk Erhverv

Line Munk DamsgaardLine Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer

Bjarne HastrupBjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen

Michael MinterMichael Minter, programleder, Concito

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer
Master i public health

Sybille Kyed

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening
cand.agro. (Den Kgl. Veterinær- og landbohøjskole, 1995)

0:000:00