Nyt tema: Hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener?


Kiki Qvistgaard
FagdebatredaktørBørn i daginstitutioner og på skoler, ældre på plejehjem, indlagte på hospitalerne og de ansatte i det offentlige skal alle sammen have noget at spise. Men hvad?
Maden, der serveres i det offentlige, er jævnligt til debat, og i forbindelse med november måneds kommunal- og regionsrådsvalg er det igen relevant.
Derfor sætter Altinget Fødevarer i den kommende tid fokus på den mad, der serveres i de offentlige køkkener - og den, der ikke gør.
Kødfrie dage og økologi
For hvilke krav bør vi egentlige stille til maden? Og hvem skal bestemme de krav - lokalpolitikerne eller Christiansborg?
Da regeringen sidste år foreslog at indføre to kødfrie dage på statslige arbejdspladser, mødte det ramaskrig fra flere kanter, og regeringen endte med at droppe forslaget efter kritik fra blandt andet flere medarbejderorganisationer.
I foråret spillede regeringen så ud med en køkkenomstillingspulje på i alt 40 millioner kroner. Puljen skal støtte klima- og økologiomlægning i de kommunale, regionale og statslige køkkener.
Ifølge Danmarks Statistisk var andelen af økologiske varer i den offentlig sektor i 2019 på 23 procent, hvilket var noget højere end andelen på 9 procent i den private sektor.
Så hvilken mad skal serveres i de offentlige køkkener?
- Bør offentlige køkkener tilbyde et plantebaseret alternativ – eller ligefrem kræve to kødfrie dage?
- Skal al mad i det offentlige være økologisk?
- Er det statens eller kommunens opgave at bestemme?
Mød panelet her:
Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening
Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet
Rune-Christoffer Dragsdahl, formand for Dansk Vegetarisk Forening
Ulrich Bang, klima- og energipolitisk chef i Dansk Erhverv
Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer
Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen
Michael Minter, programleder, Concito
Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Ghita Parry

Line Munk Damsgaard
