Debat

Rådmand: Nye udbud af madservice skal sikre mere valgfrihed for ældre

DEBAT: Leveringen af mad til hjemmeboende ældre er udfordret af, at vi i øjeblikket kun har én privat leverandør, så borgerne ikke har et frit valg, skriver rådmand Jette Skive (DF) fra Aarhus.

Når det kan lykkes at servere frisklavet mad på plejehjemmene, må vi også kunne forbedre kvaliteten af maden til ældre i eget hjem, skriver Jette Skive (DF), rådmand i Aarhus.
Når det kan lykkes at servere frisklavet mad på plejehjemmene, må vi også kunne forbedre kvaliteten af maden til ældre i eget hjem, skriver Jette Skive (DF), rådmand i Aarhus.Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jette Skive (DF)
Rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

En af mine hjertesager er den mad, vi tilbyder ældre mennesker.

Fra min første dag på rådmandsposten for næsten fire år siden meldte jeg ud, at der skal serveres frisklavet mad på de aarhusianske plejehjem.

Tidligere fik en del af plejehjemmene middagsmaden leveret fra et storkøkken og skulle bare varme den. Men opvarmet mad er ikke det samme som at være i et hus, hvor der dufter af frisklavet mad. Det skærper appetitten og lysten og glæden ved at spise – noget, som mange ældre kan have det svært med.

Måltidet er en totaloplevelse
I Aarhus arbejder vi meget med at gøre plejehjemmene til nogle dejlige steder, hvor det er rart at bo og hvor mennesker trives. Og lige netop maden og måltidet er en stor del af hjemligheden. Maden skal selvfølgelig være lavet af gode råvarer og indeholde den ernæring, vi har brug for – men det er mindst lige så vigtigt, at den smager godt og ser indbydende ud. For uanset hvor sund og ernæringsrigtig, maden er – så virker det altså ikke, før den bliver spist.

Selve måltidet er også vigtigt. Derfor skal der også gøres noget ekstra ud af borddækningen. En buket blomster, en køn dug og matchende servietter gør en stor forskel. Et måltid skal være en totaloplevelse, der taler til alle vores sanser. Der skal være noget for munden og maven, men også for øjnene og næsen.

Tidlig opsporing af underernæring
I dag er vi i mål med den frisklavede mad på plejehjemmene. At komme dertil er ikke sket med et fingerknips. Der har været juridiske, bygningsmæssige og ikke mindst økonomiske udfordringer. Det er dyrt at bygge køkkener om. Heldigvis har Aarhus Byråd været med på ideen og har bevilget de nødvendige midler.

Ud over at forbedre selve mad- og måltidsoplevelsen arbejder vi med tidlig opsporing af underernæring hos den enkelte borger, blandt andet via kliniske diætister. Beboerne på plejehjemmene bliver kostvurderet, og kosten bliver sammensat efter deres behov.

Diætisterne har også arbejdet med at kompetenceudvikle plejepersonalet, så de kan se de tidlige tegn på underernæring og dermed kan sætte ind, før det bliver en konkret trussel for den enkeltes liv og helbred.

Den optimale løsning sprænger budgetrammen
Maden til de hjemmeboende ældre er stadigvæk en udfordring, som vi nu tager fat på at gøre noget ved. Leveringen af mad til hjemmeboende ældre er udfordret af, at vi i øjeblikket kun har én privat leverandør, så borgerne ikke har et frit valg. Vi er netop ved at lave et nyt udbud, som forhåbentlig giver borgerne større valgfrihed.

I min optik ville det optimale være, at maden blev lavet hjemme hos de ældre, så de fik samme oplevelse af dufte, hygge og hjemlighed som på plejehjemmene.

Desværre ville såvel den løsning som daglig levering af varm mad sprænge alle budgetrammer. Men kan vi lykkes med den varme, frisklavede mad på plejehjemmene, må det også være muligt at finde en god løsning til de hjemmeboende. Det vil jeg arbejde videre med, hvis jeg får mulighed for det efter kommunalvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jette Skive

Fhv. rådmand (DF), Sundhed og Omsorg, Aarhus og formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg
frisør, kontorassistent

0:000:00