Debat: Manglende faglighed er skyld i ældres underernæring

DEBAT: Hver femte ældre er underernæret på grund af manglende tandpleje og ernæringskompetencer. Løsningen er tværfaglige ernæringsteams, mener foreningsformænd.

Af Elisabeth Gregersen, formand for Danske Tandplejere
Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet
Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen

Satspuljepartierne har netop afsat 13,2 millioner kroner til tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre. Det er et meget positivt tiltag, fordi et tværfagligt fokus har langt lettere ved at finde årsagerne til de ældres spise- og ernæringsproblemer og kan gøre noget ved problemerne.

I dag er cirka hver femte af de ældre underernæret. Årsagerne kan være mange, men ofte ser vi, at det skyldes problemer med at drikke og spise den tilbudte mad, blandt andet på grund af mangel på daglig mund- og tandpleje.

Dårlig tandpleje og vejledning
Flere undersøgelser viser, at mellem 60-87 procent af de ældre i plejeboliger har problemer med at tygge og synke. Det øger risikoen for fejlsynkning, lungebetændelser og en svækket sundhedstilstand. De ældre går glip af fællesskabet med andre og de fælles måltider, som giver næring, og som samtidig er en af de vigtigste sociale aktiviteter i hverdagen.

Undersøgelser viser også, at de ældre ikke får tilstrækkelig hjælp til den daglige tandpleje, når de ikke længere er i stand til, for eksempel selv at børste tænder. Manglende tandpleje fører til infektioner omkring tænder og problemer med proteser, som ikke længere passer, og derfor gør ondt, når de bruges.

En tredje væsentlig årsag til underernæringen er et manglende fokus på de ældres ernæringstilstand og utilstrækkelig ernæringsbehandling. Ofte taber de ældre sig, uden at de og deres pårørende får vejledning i, hvordan de selv kan stoppe et vægttab før, under og efter sygdom - eller få hjælp til at blive visiteret den rette mad.

Det kræver tværfaglig indsats
Da underernæring hos ældre skyldes flere årsager, er det vigtigt, at de tværfaglige ernæringsteams består af ernæringsfaglige til at vejlede i og behandle med ernæringsrigtig mad i rette konsistens; af tandplejere, der underviser og støtter plejepersonalet i daglig mund- og tandpleje; og af ergoterapeuter, som undersøger og træner de ældre i at synke og spise, samt rådgiver i siddestillinger og afprøver relevante hjælpemidler.

Indsatserne i de tværfaglige ernæringsteams vil ikke kun være til gavn for den enkelte ældre, men også for samfundet, da indsatserne kan hindre dyre indlæggelser og genindlæggelser på sygehusene.

Forrige artikel L&F: Fødevareproduktionen har kritisk brug for de unges arbejdskraft L&F: Fødevareproduktionen har kritisk brug for de unges arbejdskraft Næste artikel Debat: Inviter hele Danmark med til den gastronomiske jobfest Debat: Inviter hele Danmark med til den gastronomiske jobfest
 • Anmeld

  Bente Petersen · Direktør Detox Consult IVS

  sund mad der ikke skal tygges

  Hvad med nogle rigtigt dejlige smoothies og store glas saft (juice) lavet af forskellige blandinger af grønkål, spinat, gulerødder, salat, selleri, agurk og avocado.... med en lille smule frugt nu g da... såsom blåbær og babaner.... ja kan lave gode supper også, men der er mere godt i de rå varer.

  Og hvad med dejlige økologiske æg... blødkogte, scrambled eller bare en lille omelet...

  Og nogle GODE vitaminer og mineraler... der har det hele OG nok af det... nemlig langt mere end ''anbefalet'' .

  Og havd med at starte sådan noget sund kost meget meget tidligere end tænderne er faldet ud, og pæren ikke rigtigt kan så meget... så vores gamle mennersker faktisk har det godt lige til det sidste.... !!!!

  Ja hvad med det ?

 • Anmeld

  Dolkar Tsesing

  Bevidsthed

  Kan kun give Bente herover ret.
  Sammen med alt det her lækre kost så skulle meditation også være godt.
  Jeg kender flere ældre som går fast nu hver vinter til Mindfullness og om sommeren tager 3 md med Tai Chi/ meditation i Geografisk have. Den ældste er over 80år og hun går også op i sin kost med hjælp fra sin familie. Dem der så er uheldige at stå uden familie stoler jo trygt på at vores system hjælper dem. Og her mangler der virkelig varme hænder. Folk der har tid til at få den ældre til at spise det de kan. Jeg væmmes tit når jeg læser artikler om hvordan nogle ældre bliver behandlet at systemet. For er det ikke dem der lagde grundlaget for os alle sammen? Hvordan kan vi svigte vores ældre så meget? Og hvad hjælper det at politikkerne lover at de nok skal gøre mere, når man i gårsdagens nyheder læser, at nu mister den og den kommune det tilskud der skal til for at vores ældre kan få en værdig alderdom. Med tåre i mine øjne håber jeg, at den fælles bevidsthed vil vågne op og erkende at det at bedstemor/far har det godt, er bedre end det forbrugsshow regeringer gerne ser. For pengene fra forbruget går jo slet ikke til en værdig alderdom. Værn om dine nærmeste, som du selv ønsker at blive behandlet og hjælp dem der ingen har. For vi har kun os selv at kunne stole på. En varm og hjertelig jul til alle.