Regeringen: Spørgelysten har taget overhånd

BAGGRUND: Politikerne stiller så mange § 20-spørgsmål, at ministerierne ikke kan følge med. Mens regeringspartierne maner til omtanke, giver oppositionen dårlige ministersvar og smøl fra regeringens side skylden for spørgsmålslavinen.
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKaare Sørensen

Det er jo et udtryk for det generelt dårlige forhold mellem regeringen og oppositionen og for, at ministrene ikke tager deres pligt til at svare ordentligt alvorligt. Mange af svarene er så dårlige, at man er nødt til at stille spørgsmålene igen.

Villy Søvndal
Formand for SF
Det hagler ned over de borgerlige ministre med kritiske § 20-spørgsmål. I regeringspartierne er der udbredt irritation over oppositionens spørgelyst. Det skader det parlamentariske system og belaster ministerierne, mener de.

Politisk ordfører i regeringspartiet Venster, Jens Rohde, siger:

"Spørgelysten har taget overhånd for oppositionen. Antallet af § 20-spørgsmål er eksploderet, og derudover er der en kedelig tendens til, at selvom man har fået svar på sit § 20-spørgsmål, stiller man det samme spørgsmål igen under en forespørgselsdebat eller i udvalget. Man behøver jo ikke at bruge Stalin-orglet hver gang. Vi risikerer fuldstændig at devaluere de demokratiske institutioner og spørgemuligheder, vi har."

I Venstres folketingsgruppe har man hverken regler for, hvor mange § 20-spørgsmål, politikerne må stille, eller hvordan de bør stille dem. Jens Rohde mener dog heller ikke, at det er vejen frem - han opfordrer i stedet kraftigt folketingsmedlemmerne til at tænke sig mere om, før de sender byger af § 20-spørgsmål efter ministrene.

0:000:00