Stop af biogasstøtte møder hård kritik: "Gulvtæppet rives væk"

BIOGAS: Det er drastisk, når biogasstøtten pludselig forsvinder fra januar 2020. Sådan lyder det fra både Dansk Industri, landbruget og Nature Energy. Ordningen var blevet for dyr, siger energiministeren.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det er ikke unormalt, når man skal udvikle nye teknologier at have en vis støtte i starten, for så at arbejde sig ud af den.

Troels Ranis
Branchedirektør, DI
Fakta
Hvad er biogas? 
Biogas bruges til produktion af el og varme og er en blanding af gasserne metan og kuldioxid. 
Man fremstiller biogas ved at tilføre husdyrgødning og andet organisk materiale i et biogasanlæg. Størstedelen af den biomasse, der bruges i danske bioanlæg, er gylle. 


Kilde: affald.dk

Det møder kras modstand hos industrien, landbruget og biogasbranchen, at politikerne stopper for den nuværende støtte til biogas fra januar 2020.

Fakta
Fakta fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
  • Samtlige af Folketingets partier blev med energiaftalen fra juni 2018 enige om at sætte et stop i 2020 for støtte til nye biogasanlæg på den eksisterende støtteordning for biogas samt loft for den tilskudsberettigede produktion. 
  • Stoppet skal ses i lyset af, at støtteudgifterne til biogas er vokset betydeligt de senere år, og den retning ser ud til at fortsætte. Biogas får i dag hver fjerde VE-støttekrone, men bidrager kun til godt 10 pct. af den samlede VE-produktion. 
  • Der er ikke mindst siden energiaftalens indgåelse sket en markant udvikling i forventningerne til biogasudbygningen. 
  • Der sættes derfor et stop for støtte til nye anlæg til elproduktion på biogas og anlæg til opgradering af biogas til gasnettet pr. 1. januar 2020. Samtidig gives ikke nye tilsagn om støtte til anlæg, som udnytter biogas til transport, industrielle processer og varme. 
  • Det vil være muligt at ansøge om dispensation, hvis biogasanlægget ikke er i drift inden 1. januar 2020, såfremt der er gennemført betydelige, irreversible investeringer i anlægget inden dags dato.

Kilde: Energi-, Forsynings- og klimaministeriet

"Jeg er overrasket over beslutningen. Vi havde regnet med, at det ville være i udgangen af 2020 og ikke i starten. Det er ærgerligt, at man på den måde hiver gulvtæppet væk under de potentielt næste biogasanlæg i Danmark," siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.  

Kritikken deles af administrerende direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund:

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00