Debat

Veganerpartiet til L&F: Grønne kostråd skal ikke nedgøres som "moraliserende"

REPLIK: Line Munk Damsgaard fra L&F advarer mod at gøre kostråd til et ’moraliserende’ projekt. Men det særlige ved mennesket er vores evne til at træffe valg på baggrund af etik og moral. Det er der ikke noget forkert ved, skriver Lisel Vad Olsson.

At spise grønt skal ikke være moraliserende, men det er netop her, at vi mennesker adskiller os fra dyr. Vi kan træffe valg på baggrund af etik og moral, skriver Lisel Vad Olsson.
At spise grønt skal ikke være moraliserende, men det er netop her, at vi mennesker adskiller os fra dyr. Vi kan træffe valg på baggrund af etik og moral, skriver Lisel Vad Olsson.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisel Vad Olsson
Politisk ordfører og forperson for Hovedbestyrelsen i Veganerpartiet

I Veganerpartiet går vi meget op i at få Danmarks natur tilbage, gøre som klimaforskerne ønsker, vi skal gøre, højne folkesundheden, livskvaliteten og naturligvis få de 200 millioner dyr, vi avler om året, ud af betonhallerne.

Alle de emner handler i høj grad om, hvad det er for en kost, vi mennesker vælger at ernære os med. Det er der videnskabelig konsensus omkring og sammenhængen mellem det store indtag af kød og de livsstilsygdomme, som koster os allermest, er også tydeliggjort hos Fødevarestyrelsen.

Line Munk Damsgaard fra Landbrug & Fødevarer skriver her i debatten om kostrådene, at vi skal passe på, når vi tæppebombes med ernæringsbudskaber på de sociale medier.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg kunne ikke være mere enig, da de informationer og clickbait-artikler, der deles, ofte er stærkt kritisable rent videnskabeligt. Jeg er også helt enig med hende i, at vi skal gøre plantekosten attraktiv og nem at gå til for den enkelte borger.

En ekstra indsats
Line Munk Damsgaard roser "Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv" for at være et stabilt og klart budskab. Problemet er bare, at ’varieret’ forstås meget forskelligt, og spiser man den rette sunde mad, så er det også helt okay at spise meget, da det ikke handler om mængden, men kalorierne og indholdet.

Vi skal vise, at en hakkebøf med brun sovs og kartofler godt kan laves på sorte bønner og plantesmør og give den samme kendte gode oplevelse. 

Lisel Vad Olsson
Politisk ordfører og forperson for Hovedbestyrelsen i Veganerpartiet

Line Munk Damsgaard mener, at vi bare kan koge budskabet fra kostrådene ned til at ”spise varieret og det som passer til kroppens behov”. Det tror jeg dog allerede, at folk mener, de gør.

Meget af det, vi indtager, er madvarer, vi er vokset op med at tro, der er nødvendigt og dermed et behov. Vi spiser alle det, vi mener, der opfylder vores behov. Vi ved da godt, at vi nok kunne spise sundere, men vi mennesker gør det, som vi finder lettest, og som er til at betale.

Det nemmeste er altid det, vi allerede kender, og det er oftest det, vi falder tilbage på, hvis vi prøver noget nyt. Derfor skal der en ekstra indsats til, når vi skal ændre vores kost.  

Hakkebøf på sorte bønner
Line Munk Damsgaard skriver dog også, at der nok skal gøres noget væsentligt anderledes. Helt enig. Derfor er nudging, oplysningskampagner, politikere der går forrest og de offentlige køkkener en central del af værktøjskassen, sammen med afgifter på klimaskadelige varer og lavere moms på de sunde og bæredygtige varer.

Vi skal vise, at en hakkebøf med brun sovs og kartofler godt kan laves på sorte bønner og plantesmør og give den samme kendte gode oplevelse. At både italienske, danske, asiatiske, amerikanske og mexicanske retter meget nemt kan få sænket CO2-aftrykket betydeligt, få fjernet kolesterolet og de cancerfremmende stoffer og stadig give den gode oplevelse, som vi kender, med de samme krydderier som altid.

Læs også

Vi skal ikke gøre det mere besværligt eller fremmed, end det er, men bruge nudging, oplysning og alle de politiske værktøjer, som vi har. Den ekstra indsats er en fælles indsats, som kræver noget af os alle sammen. Det er ansvarsfralæggelse og bjørnetjenester i forhold til naturkrisen at lægge op til andet.

Mennesker kan foretage valg
Line Munk Damsgaard kommer dog også ind på, at det ikke må være et ’moraliserende’ projekt. Det er dog netop her, at vi mennesker adskiller os fra de andre dyr. Vi kan træffe valg på baggrund af etik og moral. Det er der ikke noget forkert ved.

Dog skal disse valg tages på et oplyst grundlag, og det er her, hvor forskning og fakta kommer ind i billedet. Det er her, hvor myndighederne, borgerne og virksomhederne, som kender til viden og fakta, skal vælge at være en del af den grønne løsning. Dele den vigtige viden og være med til at gå forrest i den grønne retning.

Det handler ikke om at være moraliserende, men at træffe valg på et oplyst grundlag og gøre en indsats for at sprede grønne ringe i vandet, så vi alle sammen kan arbejde sammen om at realisere de løsninger, som forskningen peger på, er nødvendige.

At nedgøre den grønne retning som et moraliserende projek hører sig ikke til i debatten. Det fjerner fokus fra det centrale, som er den klare viden, vi har gennem forskningen, og den handlekraft, der skal til fra os alle, så vi kan gøre den grønne retning til et fælles projekt, som, vi jo ved, i sidste ende vil gavne os alle.

Dokumentation

Tema: Nye kostråd

Som inspiration og opvarmning til de nye klimavenlige kostråd inviterer Altinget Fødevarer et panel af aktører til at debattere udformningen af rådene. 

Hvordan balancerer de både klima og sundhed? Bør regeringen udforme vegetariske og veganske kostråd? Hvordan får vi danskerne til at følge kostrådene og sidst, men ikke mindst: er kostråd nok til at trække danskernes fødevareforbrug i en klimavenlig retning? 

Panelet er:

Else Smidt, speciallæge, formand for Forebyggelsesudvalget i Kræftens Bekæmpelse, medlem af bestyrelsen i Hjerteforeningen, fhv. direktør i Sundhedsstyrelsen
Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet
Lisel Vad Olsson, politisk ordfører i Veganerpartiet
Lise Bech, fødevareordfører i Dansk Folkeparti og medlem af Folketinget
Rune-Christoffer Dragsdahl, formand for Dansk Vegetarisk Forening
Leif Nielsen, direktør for DI Fødevarer
Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisel Vad Olsson

Foredragsholder, blogger, debattør
Antropologi og teologi (Københavns Universitet)

0:000:00