Debat

L&F: Nye klimakostråd skal ikke være et moraliserende projekt

DEBAT: Danskerne følger ikke de nuværende kostråd, og efterlevelsen bliver næppe bedre af, at vi får nye, klimavenlige kostråd. De skal tænkes ind i den eksisterende madkultur, så danskerne ikke oplever dem som et uoverskueligt projekt, skriver Line Munk Damsgaard.

Efterlevelsen af kostrådene bliver desværre nok ikke bedre af, at vi får nye, skriver Line Munk Damsgaard.
Efterlevelsen af kostrådene bliver desværre nok ikke bedre af, at vi får nye, skriver Line Munk Damsgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Line Munk Damsgaard
Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer

Blandt de første kostråd fra 1976 lød det "Spis varieret" og "Spis ikke for meget". I de nuværende kostråd genfinder vi samme budskab i det såkaldte overkostråd, som lyder "Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv".

Det er positivt, at der er stabile og klare budskaber om kost og ernæring i de officielle råd.

Ikke desto mindre er forvirringen stor hos mange. Årsagen er sikkert, at vi bliver tæppebombet på sociale medier og internettet med skråsikre holdninger til mad og ernæring. Der lanceres et utal af stærkt divergerende informationer, som langt fra altid er baseret på viden og til tider er i direkte modstrid med den videnskabelige evidens.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den følelsesladede og uvidenskabelige del af ernæringsdebatten skaber nye dimensioner og krav til formidlingen fra myndighederne. Og det bliver bestemt ikke mindre vigtigt, når kostrådene fremadrettet ikke kun skal favne sundheden, men nu også klimaet.

Rådene om at spise varieret og ikke for meget var gode råd i 1976 og er det stadig i dag. Faktisk kunne rækken af kostråd koges ned til budskabet om at spise varieret og det, der matcher kroppens behov, hverken mere eller mindre. Hvis vi fulgte dét, ville både sundheden og klimaet vinde.

Vi skal passe på med at afskrække danskerne med anbefalinger, der ligger langt fra den eksisterende madkultur.

Line Munk Damsgaard
Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer

Danskerne følger ikke kostrådene
Men danskerne følger ikke kostrådene. Faktisk lever kun ganske få danskere op til rådene og ifølge Landbrug & Fødevarers analyser kender to ud af tre dem slet ikke.

Efterlevelsen og kendskabet bliver desværre nok ikke bedre af, at vi får nye kostråd, med mindre der gøres noget væsentligt anderledes i forhold til udbredelse og implementering. De, der lytter til og interesserer sig for kostrådene, er i høj grad dem, der allerede spiser sundt og dermed reelt ikke har behov for kostråd.

Skal vi mindske den samfundsmæssige ulighed og polarisering i sundhed, er det nødvendigt at kommunikere kostrådene mere målrettet. Ligesom vi skal passe på med at afskrække danskerne med anbefalinger, der ligger langt fra den eksisterende madkultur.

Den enkelte dansker må ikke opleve det som et fraværende, moraliserende og uoverskueligt ”projekt” at gå ind i. I bedste fald vil dét resultere i status quo, i værste fald kan man frygte en trodsreaktion med mere usunde og mindre klimavenlige valg af fødevarer til følge.

Vi skal også huske, at det er de færreste, der tænker på vitaminer og proteiner, når de vælger den mad, de skal spise. Smagen spiller en langt større rolle – det gør pris og tilgængelighed i høj grad også.

Vil vi have danskerne til at spise flere grøntsager, bønner, linser og bælgfrugter er det derfor afgørende, at spiseoplevelsen højnes, så produkterne bliver mere attraktive for alle danske hjem.

Der skal ikke herske nogen tvivl: Det er godt, at vi har officielle kostråd. De er en god retningsgiver, og de er ikke mindst den saglige og faglige grundpille, vi skal holde fast i, når følelser og holdninger fylder mere end viden og fakta. 

Dokumentation

Tema: Nye kostråd

Som inspiration og opvarmning til de nye klimavenlige kostråd inviterer Altinget Fødevarer et panel af aktører til at debattere udformningen af rådene. 

Hvordan balancerer de både klima og sundhed? Bør regeringen udforme vegetariske og veganske kostråd? Hvordan får vi danskerne til at følge kostrådene og sidst, men ikke mindst: er kostråd nok til at trække danskernes fødevareforbrug i en klimavenlig retning? 

Panelet er:

Else Smidt, speciallæge, formand for Forebyggelsesudvalget i Kræftens Bekæmpelse, medlem af bestyrelsen i Hjerteforeningen, fhv. direktør i Sundhedsstyrelsen
Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet
Lisel Vad Olsson, politisk ordfører i Veganerpartiet
Lise Bech, fødevareordfører i Dansk Folkeparti og medlem af Folketinget
Rune-Christoffer Dragsdahl, formand for Dansk Vegetarisk Forening
Leif Nielsen, direktør for DI Fødevarer
Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef, Landbrug & Fødevarer
Master i public health

0:000:00