Vismænd: Grøn Vækst-rapport er uambitiøs

DOKUMENTATION: Når ambitionsniveauet er så lavt som i oplægget til regeringens plan 'Grøn Vækst', er det ekstra bekymrende, at planen end ikke anviser effektive midler til at realisere de opstillede mål, skriver Det Miljøøkonomiske Råd. Læs deres indlæg her.
Regeringens Grøn Vækst-udspil er uambitiøst, mener Det Miljøøkonomiske Råd.
Regeringens Grøn Vækst-udspil er uambitiøst, mener Det Miljøøkonomiske Råd. Foto: Hasse Ferrold

Samlet set sigter Grøn Vækst lavt på det grønne område. Det lave ambitionsniveau understreges, når der sammenlignes med Dansk Landbrugs udspil fra marts måned. Faktisk er Grøn Vækst mindre ambitiøst end udspillet fra Dansk Landbrug.

Eirik S. Amundsen, Peter Birch Sørensen, Michael Rosholm og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Det Miljøøkonomiske Råd
Af Formandskabet for Det Miljøøkonomiske Råd: Eirik S. Amundsen, Peter Birch Sørensen, Michael Rosholm og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Regeringen præsenterede for nylig sin plan for Grøn Vækst hvor - ifølge planens egne ord - "et højt niveau af miljø-, klima- og naturbeskyttelse går hånd i hånd med en moderne og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion." Der er ikke tvivl om, at planen tilgodeser en del af landbrugs- og fødevareerhvervets ønsker: En omfattende liberalisering af landbrugsloven, en mere enkel og smidig miljøregulering, tilskud til fremme af innovation samt tilskud til miljøvenlig produktion og teknologi.

Men spørgsmålet er, om planen også opfylder målet om at være "grøn"? Indfører den nye natur- og miljøpolitiske mål og ambitioner, og sikrer den opfyldelse af disse - og eksisterende mål - gennem effektive instrumenter?

Hertil må man svare, at der - på nær for drivhusgasser - ikke introduceres nye selvstændige mål på natur- og miljøområdet, ligesom de eksisterende mål ikke strammes nævneværdigt. Der annonceres stort set kun nye indsatser, som følger af Danmarks forpligtelser til at gennemføre EU's Vandrammedirektiv og Habitatdirektiv. Der kan endda stilles spørgsmålstegn ved, om initiativerne er vidtrækkende nok til at opfylde Danmarks forpligtelser.

Vandmiljøplan III
Lad os først se på vandmiljøet. Her lægges op en reduktion af kvælstofbelastningen af vandmiljøet med 19.000 ton årligt i forhold til i dag. For at opnå reduktionen i kvælstofudvaskningen foreslår Regeringen at
 

Af disse tiltag er det reelt kun de omsættelige kvælstofkvoter, ophør med dyrkning i ådalene og 6.000 ha af vådområderne, som er nye. Både de 50.000 ha randzoner langs søer og vandløb og de 4.000 ha vådområder blev introduceret med Vandmiljøplan III i 2004. Initiativerne lægger således op til en hensigtsmæssig sammentænkning af Vandrammedirektivet og Vandmiljøplan III men er også en erkendelse af, at Vandmiljøplan III reelt ikke har haft nogen effekt, siden den blev vedtaget.

0:000:00