Da lillebror fik vokseværk

MAGTANALYSE: Siden regeringsskiftet er der blevet vendt op og ned på styrkeforholdet mellem Børne- og Undervisningsministeriet og Uddannelsesministeriet. De videregående uddannelser har med Morten Østergaard (R) som minister fået en langt mere central plads i regeringen. Det kan svække Christine Antorinis (S) indflydelse på skoleområdet.
Magtforholdet mellem Uddannelsesministeriet og Ministeriet for Børn og Undervisning kan få afgørende betydning for den kommende reform af folkeskolen.
Magtforholdet mellem Uddannelsesministeriet og Ministeriet for Børn og Undervisning kan få afgørende betydning for den kommende reform af folkeskolen. Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Per Bang Thomsen
Fakta

Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i dansk politik.
Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt ministre, ministerier departementschefer og særlige rådgivere.

Altinget | Magt er på 70 sider.

Læs om indholdet her.


Kilde: Altinget.dk
Lillebror har fået vokseværk, og hvis ikke det snart stopper, kan han meget vel gå hen og vokse storebror over hovedet. Sådan kan man - groft skitseret - karakterisere det nuværende styrke-forhold mellem Uddannelsesministeriet, som styrer de videre-gående uddannelser, og Børne- og Undervisningsministeriet, som har dagtilbuddene, skolerne og ungdomsuddannelserne under sig.

Siden de borgerlige overdrog ministerbilsnøglerne til den røde regering i efteråret 2011 har forholdet mellem ministerierne forskubbet sig på mange centrale områder. Og selvom de to brødre endnu ikke er røget i totterne på hinanden, tyder noget dog på, at rollefordelingen stadigvæk ikke er faldet helt på plads.

Skarp skillelinje
Før regeringsskiftet var den ubetingede storebror stadig "Undervisningsministeriet", mens lillebror gik under det noget akademikertørre navn "Videnskabsministeriet".
Hvor Undervisningsministeriet blev anset som et værdipolitisk vigtigt ministerium, blev Videnskabsministeriet mest af alt opfattet som et hengemt administrationsministerium, der skulle holde snor i de selvkørende universiteter.

På det tidspunkt lå hele SU-området samt en række af de korte og mellemlange videregående uddannelser stadigvæk på undervisningsministerens bord. Men alt det blev ændret i efteråret 2011.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00