Folkeuniversitet retter ind efter lovbrud for tusinder af ansatte
REAKTION: Altinget afslørede i sidste måned, at Folkeuniversitetet brød arbejdsmiljøloven. Det har siden fået dem til at reagere og søge hjælp til at få styr på tingene.
Hanan Chemlali
JournalistClaus Nordahl
MødelederKatja Beaula
RedaktionsassistentSimon Lessel
RedaktørSiden det kom frem, at Folkeuniversitetet ikke har lavet arbejdspladsvurderinger (APV) for deres mere end 2.700 løst ansatte, har de hver især igangsat undersøgelser for at finde en løsning på problemet.
Folkeuniversitetet i København har reageret på tiltale og har ligesom to andre Folkeuniversitetsafdelinger valgt at tage kontakt til Arbejdstilsynet.
“Vi er i dialog med Arbejdstilsynet om, hvordan vi kan gennemføre en meningsfuld APV for og med vores mange løst tilknyttede undervisere,” udtaler rektor for Folkeuniversitet i København Bente Hagelund, som ikke har lavet APV for deres cirka 600 løst tilknyttede undervisere.
København står ikke alene. Det drejer sig om manglende gennemførte APV hos de fem administrative enheder i henholdsvis Aalborg, Aarhus, Odense og en mere i København.
Vi er i dialog med Arbejdstilsynet om, hvordan vi kan gennemføre en meningsfuld APV for og med vores mange løst tilknyttede undervisere.
Bente Hagelund
Rektor for Folkeuniversitet i København
Troels Borring, formand for Folkeuniversitetsnævnet, der er økonomisk og fagligt ansvarligt for Folkeuniversitetet i Danmark, opfordrede i forbindelse med Altingets afsløringer til, at Folkeuniversitetets afdelinger skulle reagere.
“Folkeuniversitetet skal selvfølgelig leve op til loven på APV-området. Så enkelt er det.”
De har siden hver især igangsat undersøgelser for at finde ud af, hvordan de løser problemet.
Arbejdstilsynet er kontaktet
“Vi er i gang med at undersøge sagen og er i kontakt med Arbejdstilsynet,” fortæller sekretariatsleder for Folkeuniversitetet i Odense Annette Hansen. De har ligesom afdelingen i København valgt at inddrage Arbejdstilsynet i sagen.
Aalborg havde som den eneste afdeling heller ikke gennemført APV’en for afdelingens to fastansatte og fem studentermedhjælpere. Det har de siden Altingets historie lavet om på.
“Vi er i gang med at lave en APV for vores fastansatte. Den er færdiggjort i næste uge,” fortæller sekretariatsleder i Aalborg Kristian Møller Andersen og fortsætter:
“Med hensyn til APV for vore undervisere afventer jeg retningslinjer fra folkeuniversitetsrektor Søren Eigaard fra Folkeuniversitetets Nævnssekretariat. Han kontakter Arbejdstilsynet i nær fremtid.”
Ph.d. og stressforsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Malene Friis Andersen lægger vægt på, at det er vigtigt, at en APV ikke er et tomt ritual, der bare skal overståes.
“APV’en er et lovpligtigt ritual, og hvis ritualer skal have en funktion, så er det rigtig vigtigt, at det gøres på en måde, så det føles meningsfuldt. Hvis man laver en APV, fordi det bare skal gøres, men at der ikke bliver reageret på de målinger, man laver, jamen så bliver det et tomt ritual,” pointerer Malene Friis Andersen.
Afventende handling
“Hvis de er ansat som undervisere, så er de omfattet af universitetets regler, og derfor er undervisere, uanset om de er ansat på 9 timer eller 15 timer, omfattet af APV-reglerne,” siger Nicole Christiansen, der har skrevet ph.d. om arbejdsmiljølovgivningen og arbejder som videnskabelig assistent på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.
Folkeuniversitetet i Aarhus og Komitéstyrelsen, der også fungerer som en selvstændig afdeling med ansatte og tilknyttede forelæsere, er de eneste to afdelinger, der ikke har henvendt sig direkte til Arbejdstilsynet.
Komitéstyrelsen havde ikke lavet APV for deres cirka 381 løst ansatte. “Sagen vedrørende APV for løst tilknyttede ansatte ved Folkeuniversitetet vil blive drøftet ved Komitestyrelsens førstkommende styrelsesmøde,” fortæller sekretariatsleder Carina Hellerup Vestergaard.
Også Folkeuniversitetet i Aarhus har taget kontakt internt for at få styr på tingene.
"Den ligger hos det Nationale sekretariat i Odense, som er i gang med at finde ud af, hvad der er op og ned, og hvad det er, vi skal gøre. Så vi venter svar på det," fortæller Sten Tiedemann, rektor på Folkeuniversitet i Aarhus. Aarhus havde ikke gennemført en APV for afdelingens cirka 1.100 løst ansatte undervisere.
Arbejdstilsynet kan hverken be- eller afkræfte, om de har fået henvendelser fra Folkeuniversitet.
"Da man skal kunne henvende sig til Arbejdstilsynet i fortrolighed, videregiver vi ikke oplysninger om, hvem der har henvendt sig. Vores call-center er behjælpelige med at løse de arbejdsmiljøproblemer, som virksomheder ringer ind med, også når det gælder APV, ligesom der er tilgængelig information om APV på Arbejdstilsynets hjemmeside", oplyser Arbejdstilsynet til Altinget.