Opsamling på temadebat: Er forskningsfriheden under pres?

Er der et problem med politiseret forskning i Danmark? Og hvad betyder det for forskningen, når den bliver debatteret så skarpt, som den bliver i disse år? Altingets temadebat om forskningsfrihed slutter i dag.

Fungerer armslængdeprincippet mellem politikere og forskere? Det var et af de spørgsmål, Altinget Forskning stillede i denne temadebat.
Fungerer armslængdeprincippet mellem politikere og forskere? Det var et af de spørgsmål, Altinget Forskning stillede i denne temadebat.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor Schultz

”Folketinget har den forventning, at universiteternes ledelser løbende sikrer, at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer. Det vil sige, at der ikke forekommer ensretning, at politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik.”

Sådan indledes den omdiskuterede vedtagelsestekst, som Socialdemokratiet og en samlet blå blok blev enige om i slutningen af maj.

Vedtagelsen var kulminationen på en debat indledt af blandt andre Morten Messerschmidt (DF) som hævdede, at der ”i visse humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningsmiljøer er problemer med overdreven aktivisme på bekostning af videnskabelige dyder.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024