Balkan-veteraner føler sig svigtet

FORETRÆDE: Der bliver stadig ikke taget ordentlig hånd om de danske soldater, som var udsendt til Balkan for mere end 25 år siden, mener en gruppe Balkan-veteraner, der i denne uge banker på dørene hos politikerne på Christiansborg.

Afskedsparade på Holstebro Kaserne 31. oktober 1992 for soldater fra Jydske Dragonregiment, der blev udsendt til FN-missionen United Nations Protection Force.
Afskedsparade på Holstebro Kaserne 31. oktober 1992 for soldater fra Jydske Dragonregiment, der blev udsendt til FN-missionen United Nations Protection Force.Foto: Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

En gruppe veteraner fra Forsvarets indsats på Balkan i 1990'erne tropper i denne uge op på Christiansborg for at præsentere politikerne for en liste af ting, som bør ændres på veteranområdet. For selv om det er mere end 20 år siden, at de kom hjem, så kæmper de stadig med at få systemet til at forstå deres situation.

Der er stadig langtfra taget ansvar for de skader, de fik i én af de værste missioner, som danske soldater har været sendt ud i, lyder budskabet fra veteranerne, der torsdag skal tale deres sag for Folketingets Forsvarsudvalg. Og med på listen til udvalget står en række ønsker til ændringer. 

Væsentligt stressmoment
En af punkterne handler om de såkaldte midlertidige afgørelser, hvor en veterans erstatningssag revurderes hvert år for at se, om veteranen har fået det bedre og dermed skal nedsættes eller fratages sin støtte. Men hvis man gjorde tjenteste på Balkan i 1990'erne og efterfølgende har fået posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), så har man haft skaden i op til 27 år, og da er den irreversibel.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00