Knap hver 10. hjemvendte soldat har ondt i sjælen

Antallet af soldater fra internationale missioner, der efterfølgende har fået en psykiatrisk diagnose, er steget voldsomt. Der er nu mere end dobbelt så mange med en psykiatrisk diagnose, end der var i 2010, viser ny forskning.

Foto: Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Ni procent af tidligere udsendte soldater har en psykisk diagnose, og andelen med en PTSD-diagnose er på otte år mere end fordoblet fra 2,4 procent til 5 procent.

Blandt de, der før udsendelsen ikke havde nogen psykiske problemer, var der 15 procent i 2010, der efterfølgende enten fik konstateret en psykiatrisk lidelse, havde købt medicin mod psykiske lidelser eller begge dele. Den andel var i 2018 vokset til 24 procent.

Det viser nye analyser fra forskningsprojektet Returning Soldiers, hvor VIVE har undersøgt, hvordan det efterfølgende er gået de 27.520 danske soldater, som har været udsendt mellem 1992 og 2012.

De fleste soldater, der har fået en psykiatrisk diagnose de seneste ti år, har været på missioner i Irak og Afghanistan. Men også Balkanveteraner fra 1990’erne har fået diagnoser mange år efter udsendelsen.

Blandt de soldater, der har fået PTSD-diagnoser siden 2010, er der en stor andel af førstegangsudsendte til Irak eller Afghanistan.

“Det er en voldsom stigning i antallet af diagnoser. Fordoblingen kan delvist forklares med de hårde missioner i Irak og Afghanistan. Derudover har veteranpolitikken fra 2010 styrket støtten til de tidligere udsendte, så flere med psykiske mén bliver opsporet og får hjælp. Det har bidraget til at øge antallet af registrerede diagnoser,” siger seniorforsker i VIVE Stéphanie Vincent Lyk-Jensen, som leder projektet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00