Regeringen sætter foden ned overfor Forsvaret

Regeringen savner en ordentlig kobling mellem de store sikkerhedspolitiske strømninger og Forsvarets konkrete ønsker til nye kapaciteter. Derfor vil regeringstoppen sætte Forsvarets arbejde på pause og få udarbejdet knap 30 analyser. Det erfarer Altinget.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

I oktober sidste år præsenterede en arbejdsgruppe med tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns en rapport, der analyserede den sikkerhedspolitiske virkelighed i dag og frem mod 2035.

Og i forrige uge blev en lang og detaljeret liste med Forsvarets ønsker til nyt materiel i de kommende 16 år lækket til medierne. Forsvaret havde plottet ned præcis hvornår de mente hvad skulle indkøbes, hvad det skulle koste og hvor mange nye medarbejdere, det ville kræve at drive.

I regeringstoppen savner man imidlertid koblingen mellem Zilmer-Johns konklusioner og Forsvarets indkøbsønsker. De savner ganske enkelt mellemregningen og ønsker ikke ukritisk at købe alt, hvad der kommer af anbefalinger fra Forsvaret.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også


Derfor er Forsvarsministeriet og Forsvarets arbejde med de militærfaglige anbefalinger til brug for forhandlingerne om de delforlig, der skal konkretisere forsvarsforliget fra juni i år, beordret sat på pause. Det fortæller flere kilder til Altinget.

I stedet forventes det, at regeringens koordinationsudvalg på et møde den 6. december beslutter, at der skal udarbejdes op mod 28 analyser for at fylde hullet ud mellem den meget overordnede vurdering og de meget konkrete indkøbsønsker.

Afhængig af det konkrete emne, så skal analyserne udarbejdes af eksterne, Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet.

0:000:00