Debat

Simon Kollerup: Der skal være plads til den positive patriotisme i Danmark

Danmark har historisk haft en mere afdæmpet og måske særlig dansk tilgang til patriotisme. Men i min verden gør det ikke noget, at vi lærer lidt mere af vores allierede på den anden side af Atlanten, skriver Simon Kollerup.

Vi har som land en helt ekstraordinær pligt til at hjælpe tidligere udsendte, der oplever negative følger af at have været udsendt, skriver Simon Kollerup (S).
Vi har som land en helt ekstraordinær pligt til at hjælpe tidligere udsendte, der oplever negative følger af at have været udsendt, skriver Simon Kollerup (S).Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Simon Kollerup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske soldaters indsats for at sikre vores tryghed og sikkerhed må aldrig blive glemt. I Socialdemokratiet mener vi, at vores fællesskab fortsat skal være opmærksomme på at anerkende deres indsats.

Der skal være plads til den positive patriotisme i Danmark. Kærligheden og respekten for vores væbnede styrker og de soldater, som passer på os. Jeg går ind for den slags patriotisme. Ikke at forveksle med nationalisme. Patriotisme binder vores samfund sammen og styrker vores nationale identitet, som er helt afgørende for opretholdelsen af vores velfærdsstat.

Nationalisme derimod ekskluderer eksempelvis personer med indvandrerbaggrund fra det nationale fællesskab, fordi de ifølge hardcore nationalister aldrig vil kunne blive danske.

Ingen må opleve at blive efterladt alene til dem selv, når de vender retur til Danmark

Simon Kollerup (S)
Forsvarsordfører

Mens Danmark historisk har haft en mere afdæmpet og måske særlig dansk tilgang til patriotisme sammenlignet med eksempelvis USA, så gør det i min verden ikke noget, at vi lærer lidt mere af vores allierede på den anden side af Atlanten.

Soldaterne fortjener ikke kun anerkendelse under deres tjeneste, men også når de vender hjem. Mange soldater oplever fysiske og psykiske udfordringer efter at have været udsendt, og det er afgørende, at samfundet står klar til at støtte dem i deres tilbagevenden til en civil tilværelse.

Det indebærer naturligvis adgang til den rette behandling og støtte, så de kan håndtere de traumer, de måtte have oplevet. Ingen må opleve at blive efterladt alene til dem selv, når de vender retur til Danmark.

En ekstraordinær pligt

Derfor vil vi gøre det nemmere for tidligere udsendte soldater at blive anerkendt med PTSD. For der er alt for mange tidligere udsendte, som får afslag, men som i virkeligheden burde få anerkendt deres sager. Det er naturligvis helt og aldeles uholdbart.

Læs også

Det er på tide, at vi anerkender vores soldaters tjeneste på en mere betydningsfuld måde. Lad os sammen give vores danske soldater den anerkendelse og respekt, de fortjener. Samtidig er jeg sikker på, at det vil styrke vores nationale sammenhold og identitet.

Der er få ting, der har efterladt ar på vores nation – det gælder ikke mindst de danske soldater, der er kommet hjem til Danmark i hvide kister svøbt i dannebrog fra fjerntliggende, krigshærgede lande som Irak og Afghanistan. Jeg tror, at billederne – for alle danskeres vedkommende – har brændt sig fast i vores bevidsthed.

Vi har som land en helt ekstraordinær pligt til at hjælpe tidligere udsendte, der oplever negative følger af at have været udsendt – de må aldrig blive ladt i stikken. 

Temadebat

Udviser vi tilstrækkelig respekt for vores soldater?

Selvom vi markerer vores udsendte hvert år 5. september ved flagdag, fylder patriotisme ikke meget i den danske offentlighed.

Så har vi den nødvendige respekt for vores soldater? Er offentligheden tilstrækkeligt engageret i Forsvaret? Og er der særlige udfordringer forbundet med at udvise respekt for vores veteraner?

Det søger Altinget Forsvar svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00