Temadebat: Udviser vi tilstrækkelig respekt for vores soldater?

Har vi den nødvendige respekt for vores soldater? Er offentligheden tilstrækkeligt engageret i Forsvaret? Og er der særlige udfordringer forbundet med at udvise respekt for veteraner? De spørgsmål stiller Altinget Forsvar i en ny temadebat.

Forsvarsministeriet har indført en uniform på jobbet-dag, der skal sætte fokus på de mange reservister og frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet og beredskabet.
Forsvarsministeriet har indført en uniform på jobbet-dag, der skal sætte fokus på de mange reservister og frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet og beredskabet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Patriotisme fylder ikke meget i den danske offentlighed, og mens mange af os har travlt med villa og vovse i vores egen lille andedam, fortrænger vi måske den virkelighed, at en gruppe unge mænd og kvinder stiller sig i forreste række for at forsvare og kæmpe om nødvendigt for vores frihed.

Kigger vi over Atlanten til vores nærmeste allierede i USA, er stemningen imidlertid en anden. Patriotismen stortrives, hvilket ses i et utal af Hollywood film, der glorificerer det amerikanske militær. Der er med andre ord stor status og social kapital i at iføre sig en uniform med stjerner og striber på skulderen.

Hertillands markerer vi vores udsendte hvert år 5. september ved flagdag, og Forsvarsministeriet har fornyeligt indført en uniform på jobbet-dag, der skal sætte fokus på de mange reservister og frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet og beredskabet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00