Debat

EL-ordfører: Uniform-dag skaber en unødig stemning af militarisering

Nogle føler sig muligvis stolte og respekterede, fordi de får lov at møde på arbejde i militæruniform, men mærkedagen skaber også en stemning af unødig militarisering af samfundet, skriver Trine Pertou Mach.

Én dag om året kan forældre fremover opleve at skulle aflevere deres barn i vuggestuen til en reservist iført uniform, skriver Trine Pertou Mach (EL).
Én dag om året kan forældre fremover opleve at skulle aflevere deres barn i vuggestuen til en reservist iført uniform, skriver Trine Pertou Mach (EL).Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Trine Pertou Mach
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle offentligt ansatte, der gør en indsats for vores samfund, hvad enten det er som sosu-assistent, sygeplejerske, skolelærer, ergoterapeut, rengøringsassistent, pædagog eller soldat, har krav på respekt.

Desværre kommer respekten ikke altid til udtryk på lønsedlen eller i arbejdsvilkårene.

For de, der arbejder i Forsvaret, er det åbenlyst også sandt. Historier fra kasernerne taler deres eget tydelige sprog, ligesom det forhold, at man stadig i 2023 skal vente på at få for eksempel uniformer, der passer en kvindekrop. Det er vitterlig ikke respektfuldt.

Med netop den gruppe af offentligt ansatte, der arbejder i Forsvaret, er der måske en tendens til en lidt ceremoniel demonstration af respekt, hvilket den såkaldte uniform på jobbet-dag, der finder sted for første gang i år, er det seneste eksempel på.

Læs også

Nogle føler sig muligvis stolte og respekterede, fordi de får lov at møde på arbejde i militæruniform, men man kunne mene, at mærkedagen også skaber en stemning af unødig militarisering af samfundet, når forældre fremover én dag om året kan opleve at skulle aflevere deres barn i vuggestuen til en reservist iført uniform.

Retvisende hvervemateriale

Når jeg i biografen ser Forsvarets reklamefilm om, hvor attraktivt det er at gøre karriere i Hæren, Søværnet eller Flyvevåbenet, sidder jeg med et stille håb om, at unge gør sig klart, hvilke vidtrækkende konsekvenser det kan have at melde sig frivilligt og dermed ultimativt til blodig krigsindsats, drab på mennesker, til at miste liv eller førlighed.

Det ved de veteraner, der gennem den seneste snes år har været udsendt til de langvarige og i høj grad mislykkede interventioner i Afghanistan og Irak, og som er vendt hjem med varige skader på krop og sjæl.

For mange vil det at være en del af et arbejdsfællesskab være en måde at bevare selvrespekten på

Trine Pertou Mach (EL)
Forsvarsordfører

I Enhedslisten har vi ofte stemt mod de krige eller militære missioner, som danske soldater udsendes i. Men det ændrer ikke ved vores grundsynspunkt, at man selvfølgelig har krav på respekt.

Tidligere udsendte skal behandles ordentligt og værdigt og med det nødvendige sikkerhedsnet, når man kommer hjem.

Videooptagelser af veteraner, der skal tilbringe resten af livet i kørestol eller med svær PTSD, vil nok ikke være egnede i hvervematerialet, der skal tiltrække flere unge. Ikke desto mindre er det en realitet, at vi i Danmark udsender soldater til risikable indsatser og ser folk vende hjem med skader og mén for livstid.

Efter en lang og sej kamp lykkedes det Enhedslisten i 2013 at få opbakning i Folketinget til at få anerkendt soldaters psykiske mén som en arbejdsskade. Men der er fortsat alt for store problemer; mange oplever, at det er svært at få arbejdsskade-erstatning og bliver slidt op af den proces; noget vi har kaldt på forbedringer af i flere omgange.

Et mere fleksibelt arbejdsmarked

Nogle tidligere udsendte er desværre så alvorligt skadede, at det ikke giver mening at forsøge at finde en plads til dem på arbejdsmarkedet. Dér bør der hurtigt og ubureaukratisk træffes beslutninger om, så de kan få fred.

Andre tidligere udsendte har trods fysiske eller psykiske skader stadig en arbejdsevne. Måske ikke til en fuld 37 timers arbejdsuge eller et stressende og fysisk hårdt job.

Men for mange vil det at være en del af et arbejdsfællesskab, gøre nytte, tjene sin egen løn og betale skat være en måde at bevare selvrespekten på og mindske fornemmelsen af at være frasorteret, fordi man, på nationens vegne, har mistet en arm eller har psykisk betingede behov for særlige vilkår.

Dér er der brug for, at kommunerne (og private arbejdsgivere) lægger sig i selen for at skaffe fleksjob og indrette arbejdspladser, så de også fungerer for andre end dem, der ikke længere kan yde hundrede procent, men som gerne vil bidrage.

Læs også

Også her gælder det naturligvis, at et fleksibelt arbejdsmarked med plads til mennesker med en begrænset ydeevne skal være åbent for alle andre med tilsvarende skader, sygdomme og handicap – ikke kun for dem, der har været udsendt med våben i hånd.

I al stilfærdighed synes jeg, at det – i skyggen af flaghejsninger 5. september, kransenedlægninger på kaserner, og buschauffører i militæruniform – vil være på sin plads, hvis vi kan garantere alle med fysiske eller psykiske skader, at vi indretter vores arbejdsmarked, så det er rummeligt, for dem der ikke kan levere for fuld kraft – og vores pensionssystem, så vi ikke unødigt tvinger mennesker ud i meningsløs aktivering og lignende.

Og endelig, med de mange milliarder, som et politisk flertal har vedtaget at hælde ind i Forsvaret, vil det være mere end oplagt at prioritere ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Dét ville være respekt for vores soldater.

Temadebat

Udviser vi tilstrækkelig respekt for vores soldater?

Selvom vi markerer vores udsendte hvert år 5. september ved flagdag, fylder patriotisme ikke meget i den danske offentlighed.

Så har vi den nødvendige respekt for vores soldater? Er offentligheden tilstrækkeligt engageret i Forsvaret? Og er der særlige udfordringer forbundet med at udvise respekt for vores veteraner?

Det søger Altinget Forsvar svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00