Debat

Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv: Spekulationssag viser behovet for en mere professionel drift af danske fjernvarmeværker

Syv fjernvarmeselskaber tabte sidste år millioner på spekulation. Energiministeren varsler derfor en gennemgang af bestyrelserne. Det er afgørende at rette op på fejlen, da fjernvarme er en vigtig kilde til grøn energi, skriver Karin Breck og Ulrich Bang.

Forbrugere og virksomheder har ret til at sove trygt om natten, velvidende at selskabet, der leverer noget så fundamentalt som varme i deres område, drives effektivt og professionelt, skriver Karin Breck og Ulrich Bang.
Forbrugere og virksomheder har ret til at sove trygt om natten, velvidende at selskabet, der leverer noget så fundamentalt som varme i deres område, drives effektivt og professionelt, skriver Karin Breck og Ulrich Bang.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karin Breck
Ulrich Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den danske fjernvarmesektor udgøres af cirka 350 fjernvarmeselskaber, som historisk har været drevet nedefra og reguleret gennem "hvile i sig selv"-princippet.

I dag har vi et bredt forankret net af fjernvarme i store dele af landet, hvor mere end halvdelen af alle bygninger får deres varme gennem et kollektivt fjernvarmesystem.

Fjernvarme er en kollektiv varmeløsning, som kan forsyne en hel by. Fjernvarmen har derfor gode forudsætninger for at være en billig og stabil varmekilde. Forbrugerne, virksomhederne og samfundet nyder derfor generelt godt af fjernvarmen.

Læs også

I Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv anbefaler vi derfor, at fjernvarmen udrulles som opvarmningsform, hvor det giver mening.

Det er der også god klimaræson i, da fjernvarmen bidrager til den grønne omstilling. 

Desværre er der stor forskel på, hvor velfungerende de enkelte fjernvarmeselskaber er. Det illustreres tydeligt af en aktuel sag, hvor syv fjernvarmeværker har tabt et stort millionbeløb.

Spekulation koster

Tabene opstod, fordi værkerne havde spekuleret i, at elprisen forblev lav.

Den spekulation blev dyr, da elpriserne eksploderede i slutningen af 2021, og fordi de involverede værker på ingen måde havde sikret sig mod stigende elpriser.

Forbrugere og virksomheder skal kunne stole på, at deres fjernvarmeselskab er drevet af personer, der besidder den nødvendige viden og erfaring til at realisere en effektiv drift.

Karin Breck og Ulrich Bang
Hhv. politisk chef, Forbrugerrådet Tænk, og underdirektør, Dansk Erhverv

Årsagen til miseren ser ud til at være mangel på indsigt i risikoen ved spekulation i elprisernes svært forudsigelse udvikling.

Den alvorlige historie illustrerer, hvorfor det er nødvendigt med en professionel drift af fjernvarmeselskaberne på bestyrelsesniveau, som energiminister Lars Aagaard (M) også har luftet ønske om. 

Det er et ønske, vi deler hos Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv.

Fjernvarme er en vigtig opvarmningskilde for både forbrugere såvel som erhverv, da cirka 25 procent af fjernvarmen anvendes i erhverv - heraf mange små og mellemstore erhverv.

Diskussionen af, hvilke kompetencer, der skal være til stede i fjernvarmeselskabernes bestyrelser, handler dog ikke kun om den konkrete spekulationssag, men helt generelt om at stille krav til bestyrelserne i alle landets fjernvarmeselskaber.

Læs også

Forsyningstilsynets prisstatistik fra august 2023 viser, at fjernvarmeprisen for opvarmning af et standardhus på 130 kvadratmeter varierer meget: Fra 8.160 kroner i gennemsnit hos de ti billigste fjernvarmeselskaber til 38.840 kroner i gennemsnit hos de ti dyreste fjernvarmeselskaber.

Prisforskellene kan skyldes forskellige lokale, geografiske og produktionsmæssige forhold.

Men at de rette kompetencer er til stede i de lokale fjernvarmebestyrelser, kan have afgørende betydning for, hvor effektivt det lokale fjernvarmeselskab er drevet og i sidste ende størrelsen på varmeregningen, som forbrugere og virksomheder betaler.

Fjernvarme skal give mening

Forbrugere og virksomheder har ret til at sove trygt om natten, velvidende at selskabet, der leverer noget så fundamentalt som varme i deres område, drives effektivt og professionelt – uanset antallet af tilsluttede husstande og virksomheder.

Udfordringen aktualiseres af, at vi i disse år står over for en markant omstilling af varmeforsyningen.

Fjernvarmeselskaberne er og bliver en vigtig grøn energileverandør til danske forbrugere og erhvervsliv.

Karin Breck og Ulrich Bang
Hhv. politisk chef, Forbrugerrådet Tænk, og underdirektør, Dansk Erhverv

I Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv anbefaler vi som nævnt, at fjernvarmen udrulles som opvarmningsform, hvor det giver mening. Men de lokale fjernvarmeværker er i sagens natur såkaldte "naturlige monopoler".

Det er monopoler, som nu står over for en historisk stor udrulning.

Det er både vigtigt for varmekunderne, klimaet og forsyningssikkerheden, at udrulningen og driften af fjernvarmeselskaberne sker effektivt.

Derfor skal forbrugere og virksomheder kunne stole på, at deres fjernvarmeselskab er drevet af personer, der besidder den nødvendige viden og erfaring til at realisere en effektiv drift. I sidste ende er det kun forbrugerne og virksomhederne, som betaler ekstraregningen via varmepriserne, hvis det lokale fjernvarmeselskab er drevet ineffektivt.  

Fjernvarmeselskaberne er og bliver en vigtig grøn energileverandør til danske forbrugere og erhvervsliv, og netop derfor er det afgørende, at de bliver drevet ordentligt, effektivt og professionelt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Breck

Politisk chef og udviklingschef, Forbrugerrådet Tænk
Kandidat i offentlig administration (CBS, 1999)

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00