Debat

Genvindingsindustrien: Sådan bliver cirkulær økonomi en vækstmotor

Vi risikerer at gå glip af den cirkulære økonomi som vækstmotor, hvis der ikke for alvor skues op for de strategiske målsætninger i den danske handlingsplanplan. Planen indeholder udmærkede initiativer, men det er uklart, hvor de bringer os hen, skriver Lisbet Hagelund.

Danmark skal være førende inden for affaldsforebyggelse, som blandt andet kan ske gennem ændringer af vores forbrugsmønstre, skriver Lisbet Hagelund.<br>
Danmark skal være førende inden for affaldsforebyggelse, som blandt andet kan ske gennem ændringer af vores forbrugsmønstre, skriver Lisbet Hagelund.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den danske handlingsplan for cirkulær økonomi savner strategiske målsætninger.

I planen er der beskrevet 126 udmærkede initiativer, der allerede er sat i gang fra dansk og europæisk side, men hvor de bringer os hen, er uklart. Og hvor vi ønsker at være i 2032, er også uklart.

Der må og skal mere klare målsætninger og ambitioner ind, for ellers flytter vi os ikke systematisk og hurtigt nok i forhold til at opnå nogle styrkepositioner, der bliver Danmarks cirkulære vækstmotor.  

EU er meget tæt på at vedtage en god strategisk handlingsplan for cirkulær økonomi. Forleden vedtog Parlamentet med et kæmpe flertal Kommissionens cirkulære plan, kaldet Ceap. Herefter vil EU udarbejde et road-map med konkrete initiativer.

EU forventer, at en omstilling til cirkulær økonomi kan løfte det europæiske BNP med 0,5 procent og skabe 700.000 arbejdspladser. Det kan ske gennem fokus på værdiskabelse i virksomhedernes værdikæder, herunder teknologiudvikling, plastreduktioner, øget og bedre kvalitet i genanvendelse samt en styrkelse af produktionsmarkedets evne til at producere af genanvendte ressourcer.   
 
Det er denne tilgang, Danmark skal følge. Den danske handlingsplan skal lægge sporet for, hvordan vi vækster med udgangspunkt i cirkularitet, og hvor vi skal være i 2032.  

EU-krav risikerer at ramme hårdt
Gør vi ikke det, tabes ikke blot et vækstpotentiale. Der bliver i stedet øgede omkostninger til danske virksomheder. For Danmark ligger helt i toppen af EU, når det gælder ressourceforbruget, og derfor vil EU’s kommende krav slå ekstra hårdt ned på det danske erhvervsliv og samfund, hvis ikke der i god tid er indført rammebetingelser, der fremmer cirkularitet.  
 
Godt begyndt er halvfuldendt, lyder en talemåde, vi gerne vil tildele regeringens nuværende udkast. Nu skal den færdiggøres i tæt dialog med erhvervslivet, så den bliver en stærk strategi for Danmark.  
 
Der skal fastsættes strategiske fokusområder med målsætninger, som viser, hvor samfundet skal bevæge sig hen. Der skal være klare linjer for omstillingen, da det fremmer investeringslysten.

Nye løsninger skal til, barrierer for opstillingen skal fjernes, og det handler om at sætte de mange udmærkede initiativer i sammenhæng under de givne målsætninger. En strategisk plan skal også kunne måle fremgangen, så kursen kan justeres undervejs. 

Handlingsplanen bør især fokusere på de sektorer, hvor der er relativt store affaldsmængder, og hvor der er behov for at sætte gang i teknologiinvesteringer.

Lisbet Hagelund
Sekretariatschef, Genvindingsindustrien

Flere oplagte målsætninger 
Der er flere oplagte strategiske målsætninger. Det er, at Danmark skal være førende inden for affaldsforebyggelse, som blandt andet kan ske gennem ændringer af vores forbrugsmønstre. Dertil et mål om, at Danmark er førende inden for handel med genanvendte ressourcer, og at vi er førende inden for at gøre det attraktivt at bruge de genanvendte ressourcer i nye produktioner.

Derudover et mål om at gøre det offentlige indkøb til en endnu større muskel i omstillingen gennem deres efterspørgsel på cirkulære produkter og tjenesteydelser. Et relevant mål er også at videreudvikle et serviceerhverv, der kan levere på dagsordenen om mere reparation og sikre en forlængelse af produkters levetid.

Dertil kommer vidensopbygning i små og mellemstore virksomheder. Danmark har et velfungerende uddannelsessystem, som kan tilføre de nødvendige kompetencer til virksomhederne, og der skal ses på, hvordan virksomhederne støttes endnu mere i at bidrage til omstillingen.  
 
Vi skal starte et sted. Handlingsplanen bør især fokusere på de sektorer, hvor der er relativt store affaldsmængder, og hvor der er behov for at sætte gang i teknologiinvesteringer, så det bliver muligt og rentabelt at genanvende.

Det kan for eksempel være plast og tekstiler, hvor også hele EU savner løsninger. Dertil skal der være et særligt fokus på forbruget af materialer, der er miljøproblematiske.  
 
Cirkulær økonomi er ikke 'blot' en bunden miljøopgave – den er og skal være en økonomisk vækstmotor. Lad os skabe den sammen i den danske handlingsplan.  
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00