Debat

Formand for klimapartnerskab: Kommunernes tøven på affaldsområdet er ubegribelig

De ti nye affaldsfraktioner har været kendt i årevis. Det er derfor tegn på manglende handlekraft, at kommunerne ikke er kommet længere med omstillingen og søger om at få forlænget deadline med op til to år, skriver Camilla Haustrup Hermansen. 

Det bliver ofte nævnt, at borgernes indsats er afgørende for, at vi i Danmark når målene om mere og bedre affaldssortering. Det er desværre ikke hele historien – rammerne for sorteringen skal nemlig på plads først, skriver Camilla Haustrup Hermansen.
Det bliver ofte nævnt, at borgernes indsats er afgørende for, at vi i Danmark når målene om mere og bedre affaldssortering. Det er desværre ikke hele historien – rammerne for sorteringen skal nemlig på plads først, skriver Camilla Haustrup Hermansen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Camilla Haustrup Hermansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg bor i en landsby på Fyn. Det er jeg glad for, for jeg har aktivt valgt at flytte hertil med familien efter en årrække på Østerbro i København. Her er grønt, skønt og langt til byen. Især hvis man spørger vores venner i hovedstaden.

Til privilegierne hører, at vi har plads til at sortere vores affald. Så det gør vi. I stor stil. Ligesom mange af vores naboer og genboer. Flere af dem synes, at det er sund fornuft og hører med til at føre en god husholdning.

Tema

Regeringens handlingsplan for cirkulær økonomi

9. februar var sidste høringsfrist for regeringens handlingsplan for cirkulær økonomi.
På Altinget Forsyning fortsætter vi dog med vores helt egen høring, når vi spørger aktørerne: Kommer regeringen i mål med sine visioner ved at følge handlingsplanen, som den ser ud?
Hvad er godt, og hvad er skidt i handlingsplanen? 

Mød panelet her:

  • Birgit S. Hansen (S), formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg
  • Lisbet Hagelund Hansen, chefkonsulent i Dansk Erhverv og sekretariatschef for Genvindingsindustrien
  • Camilla Haustrup Hermansen, formand for regeringens klimapartnerskab for affald og vand, cirkulær økonomir
  • Lene Espersen, administrerende direktør for Danske Arkitektvirksomheder
  • Lone Mikkelsen, seniorrådgiver for cirkulær økonomi ved Rådet for Grøn Omstilling
  • Anne Aittomaki, strategisk direktør for Plastic Change
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening

Faktisk sætter de en ære i at smide så lidt ud som muligt. ”Man hører jo så meget om klimaproblemerne”, som de siger. Selv har vi to spande til restaffald. De bliver kun tømt, hvis vi husker at køre dem helt ud til vejen. Ellers må vi vente tålmodigt i 14 dage til næste tømning.  
 
Vi er mange fra lokalområdet, der nikker og hilser pænt på hinanden på genbrugsstationen i weekenden. Her afleverer vi troligt de sorterede affaldsmængder fra husholdningen, som vi opbevarer i hjemmelavede beholdere. Pap, papir, glas, metal – og plast sorteret i blød og hård plast.

Drikke- og fødevarekartoner må ikke afleveres. Det skal i restaffaldet derhjemme, får vi at vide. Det hele fylder, men sådan er det. Det giver jo god mening at sortere. Og der er nok at tage fat på. ”Får vi snart den spand til plasten, Camilla?”, bliver jeg ofte spurgt af familie, venner og bekendte.

Det er et rigtigt godt spørgsmål. Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal svare. Men jeg ved én ting. De spørger af reel interesse, fordi de alle føler et stort ansvar for at sortere deres affald. 
 
Vejen virker lang
Det bliver ofte nævnt, at borgernes indsats er afgørende for, at vi i Danmark når målene om mere og bedre affaldssortering. Det er desværre ikke hele historien. Rammerne for sorteringen skal nemlig på plads først.

Nye regler i affaldsbekendtgørelsen fastsætter rammerne om en national affaldsordning med ens sortering og indsamling i kommunerne, der skal være på plads 1. juli 2021.

Men vejen derfra og til, at vi alle har spande ved husstanden til at sortere affald i, virker alligevel lang. Lige nu søger langt de fleste af landets kommuner nemlig om at få forlænget fristen for at få sorteringen på plads med op til to år.  

Politisk er der brug for, at der holdes fast i den brede og visionære klimaaftale fra juni 2020.  

Camilla Haustrup Hermansen
Direktør, PlusPack A/S, formand, klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi

Politisk er der brug for, at der holdes fast i den brede og visionære klimaaftale fra juni 2020.

Her blev konkret indført krav til kommunerne om ens sortering ved husstanden og indsamling af ti forskellige slags affald: mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald. Det er nemlig det første – og måske største - skridt mod et mere cirkulært Danmark.  

Kommunerne har tøvet
De ti affaldsfraktioner er langt fra nye. De har været kendt siden 2013 og blev senest lagt fast i EU’s affaldsdirektiv fra 2018. Det er tre år siden.

At alle kommuner ikke for længst er gået i gang med at involvere borgerne i denne omstilling på affaldsområdet og indkøbe materiel i form af skraldebiler og affaldsspande til borgerne til sortering, er helt ubegribeligt. Heldigvis har Covid-19 lært os, at omstilling af borgernes adfærd og vaner faktisk er muligt. Selv på kort tid og i stor skala.

Nu er tiden kommet til at vise handlekraft, mod og nytænkning på affaldsområdet. Kommunerne landet over taler gerne om deres store bidrag til den cirkulære omstilling. Og ja, kommunerne spiller uden tvivl en afgørende rolle, men ser man på farten i udrulningen af ordningen for affaldssortering og -indsamling, så opleves det mere som tøven.  
 
Vi skal redde plast - og andre værdifulde materialer - fra affaldsforbrænding. Kære politikere, kære kommuner, hvorfor ikke sætte turbo på den cirkulære økonomi ved at arbejde benhårdt for hurtigst muligt at udrulle ens sortering og indsamling af affald i hele landet?

De store ensartede affaldsstrømme kan sikre nye og nødvendige investeringer i sorterings- og genanvendelsesanlæg i Danmark, som kan levere materialer, der kan indgå i produktion af nye produkter. Lad os nu komme i gang!  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00