Debat

Ny debat: Kan ledelsen af vores forsyningsselskaber sikre den rigtige kvalitet og de rigtige priser?

DEBAT: Bør vi privatisere større dele af forsyningssektoren, eller har vi de bedst tænkelige ejer- og ledelseskonstruktioner? Det spørger Altinget om i en ny debat.

Foto: /ritzau/Astrid Dalum
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signe Løntoft
Fagdebatredaktør

Bør vi privatisere større dele af forsyningssektoren? Det mener tænketanken Cepos på baggrund af en analyse, som vi omtalte på Altinget i november.

Her udtalte analysechef Otto Brøns-Petersen, at “den måde, som ejerskabet udøves på, har stor betydning for effektiviteten af selskaberne. Og derfor er det uhensigtsmæssigt, at der sidder folk i ledelserne, som ikke har dokumenteret erfaring med effektivisering og driftsoptimering.” I samme artikel opfordres kommunerne til at afhænde de kommunalt ejede forsyningsselskaber - for forbrugernes skyld.

Kort efter udgav Tænketanken Cevea en rapport, der viser, at privatiseringer oftest medfører prisstigninger for forbrugerne. I den forbindelse udtalte Kasper Fogh, der er politik- og kommunikationschef i Cevea:

”Det er meget svært at finde gode argumenter for at opgive hvile-i-sig-selv-princippet. Det betyder ikke, at man ikke kan gøre ting bedre, men det er svært at se, at det princip ikke er en succes.” 

Hvad er potentialet?
Med udgangspunkt i disse indlæg lægger vi op til en debat om ejerforholdene i forsyningssektoren. For har vi de bedst tænkelige bestyrelser for vores forsyningsselskaber, eller ligger der et forbedrings- og besparelsespotentiale i privatisering? 

Giver det kommunale ejerskab udfordringer med habilitet? 

Er det økonomiske incitament til at udøve aktivt ejerskab stort nok, når der for eksempel er mange andelshavere, eller ligger magten reelt hos ledelsen i selskaberne? 

Hvad er fordelene og ulemperne ved henholdsvis kommunale og private ejerforhold? 

Det er nogle af de spørgsmål, en række debattører i de kommende uger vil forholde sig til. Mød nogle af deltagerne her (opdateres løbende):

Allan Weirup

Allan Weirup
Direktør, Danske Vandværker. Forhenværende direktør for Guldborgsund Forsyning. Uddannet MBA.

 

Carl-Emil Larsen

Carl-Emil Larsen
Direktør for vandselskabernes brancheorganisation, DANVA. Uddannet cand.scient i geofysik.

 

Joachim Sperling

Joachim Sperling
Direktør for Axcelfuture. Herudover driver han egen rådgivningsvirksomhed. Har tidligere arbejdet som økonom i Økonomi- og Erhvervsministeriet. Uddannet cand.polit.

 

Lars Aagaard

Lars Aagaard
Direktør, Dansk Energi. Uddannet cand.scient.adm. Har tidligere været ansat i Teknologisk Institut, Økonomi- og Erhvervsministeriet og DI's miljø- og energiafdeling. 

 

Jørn Pedersen

Jørn Pedersen (V)
Borgmester i Kolding Kommune og formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.

 

Marianne Bredal

Marianne Bredal (V)
Fungerende forsyningsordfører for Venstre. Midlertidigt folketingsmedlem siden oktober, hvor hun er stedfortræder for Thomas Danielsen.

 

Søren Egge Rasmussen

Søren Egge Rasmussen (EL)
Medlem af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg. Uddannet tømrer og økologisk landmand.

 

Jesper Daugaard

Jesper Daugaard
Vice President og global marketingdirektør for produktionsvirksomheden Kamstrup, der har hovedsæde i Skanderborg. Uddannet i afsætning og ledelse.

 

Frede Hvelplund

Frede Hvelplund 
Professor på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet. Forsker i energiplanlægning og grøn omstilling. 

 

Jens Astrup Madsen

Jens Astrup Madsen
Leder af afdelingen for Klima, Energi & Planter, Landbrug & Fødevarer.

 

 

 

 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00