Debat

Olie Gas Danmark: Det danske olieeventyr er ikke slut

DEBAT: Vi har fortsat brug for olie og gas, og vi har brug for at lagre CO2 i de udtjente felter i Nordsøen. Den nye Nordsøaftale kan levere på begge dele – og derfor er aftalen langt mere end en nedlukning af en industri, skriver Martin Næsby.

Nordsø-aftalen indebærer en erkendelse af, at hverken teknologien eller kapaciteten er i dag tilstrækkelig til, at udfasningen af olie og gas ligger lige om hjørnet, skriver Martin Næsby.
Nordsø-aftalen indebærer en erkendelse af, at hverken teknologien eller kapaciteten er i dag tilstrækkelig til, at udfasningen af olie og gas ligger lige om hjørnet, skriver Martin Næsby.Foto: Tom Ingvardsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Torsdag den 21. januar bragte Altinget en artikelsamling under overskriften ”Det danske olieeventyr er slut” med henvisning til den netop indgåede Nordsøaftale.

Den fortsatte produktion af olie og gas bliver muligvis ikke eventyrlig – men slut, det er den ikke. Licensrunderne, som vi kendte dem, er fortid, men reglerne omkring licenstildeling gennem mini-runder og naboblok-princippet er uændrede - frem til 2050.

Der er nok ingen tvivl om, at fremtidens fund og udbygninger i Nordsøen vil være af mindre skala – ligesom det også er tvivlsomt, hvor stor en produktion, der, selv uden en Nordsøaftale, ville være efter 2050. Netop derfor er aftalen god.

Den gør det nemlig muligt at sikre en klimamæssigt ansvarlig udnyttelse af Nordsøens ressourcer de kommende årtier, hvor vi fortsat har brug for olie og gas. Samtidig peger aftalen på, at vi skal udnytte udtjente oliefelter til at lagre CO2.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ingen klimakamp vundet
Vi har brug for olie og gas de næste mange år. I Danmark dækkes godt halvdelen af vores energiforbrug af olie og gas.

Det ser ikke meget anderledes ud i 2030, hvor Energistyrelsens ’Basisfremskrivning 2020’ estimerer, at vi fortsat får dækket omkring halvdelen af vores bruttoenergiforbrug fra olie og naturgas. Hvis vi ikke selv producerer olie og gas, må vi importere.

Der er ikke vundet nogen klimakamp ved, at vi i Danmark lukker for produktionen, før vi også har lukket for efterspørgslen

Martin Næsby
Administrerende direktør, Olie Gas Danmark

Det ser vi et helt aktuelt eksempel på netop nu, hvor russisk gas dækker halvdelen af vores gasforbrug, fordi Tyra-feltet er under genopbygning. Der er derfor ikke vundet nogen klimakamp ved, at vi i Danmark lukker for produktionen, før vi også har lukket for efterspørgslen. Det gælder både, når vi taler om olie og gas som energikilder – og den lange række af produkter, som olien indgår i.

Det gælder for eksempel de mange værnemidler og behandlingsudstyr som mundbind, visirer og respiratorer, som bruges verden over netop nu.

CCS - dansk konkurrencefordel
Netop fordi vi fortsat har brug for olie og gas, har vi også brug for at kunne opsamle og lagre CO2. Dansk olieindustri har en nøglerolle her, fordi mange af de felter, hvorfra der i dag produceres olie og gas, egner sig godt til at lagre CO2.

I millioner af år har undergrunden lagret olie og gas. De egenskaber, som har gjort det muligt, er de samme egenskaber, som nu gør det muligt at lagre CO2. Industrien har indgående kendskab til undergrunden i Nordsøen. Vi har kompetencerne til at håndtere den, og vi har en værdifuld infrastruktur i form af produktionsanlæg og rørledninger til og fra land.

Læs også

Det giver Danmark en stor konkurrencefordel, som vi selvfølgelig skal udnytte. Det handler om arbejdspladser og eksportteknologi – og måske en dag er CO2 en handelsvare, når vi for alvor kommer i gang med at producere nye grønne, lagringsbare brændsler (Power to X).

Nordsøaftalen er et vigtigt første skridt.

Langvarig grøn omstilling
Nordsøaftalen blev måske lanceret som en nedlukning af dansk olieproduktion, men den er meget mere end det. Den sætter en klar retning og stabile rammer for fremtiden og signalerer en satsning på dansk CCS.

Den omfatter også en slutdato i 2050. Det havde vi gerne været foruden, for det er svært at spå om efterspørgslen så langt ud i fremtiden.

Fremtidens energiformer er uden tvivl først og fremmest grønne – og derfor ser vi også virksomhederne i den danske olie- og gasindustri transformere sig til energivirksomheder, som aktivt støtter omstillingen og investerer stort i fremtidens energiformer og lagring af CO2.

Men den grønne omstilling bliver langvarig, og hverken teknologien eller kapaciteten er i dag tilstrækkelig til, at udfasningen af olie og gas ligger lige om hjørnet. Præcis den anerkendelse er tydelig i Nordsøaftalen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Peter Næsby

Adm. direktør, Dansk Offshore
cand.jur. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00