Debat

Byudvikler og kunstner: Det er en enorm fordel at møde 'strategisk uforberedt' op til en byudviklingsproces

Ved ikke at have en løsning klar, bliver vores fornemmeste opgave at lytte og forstå. Det handler om at sætte os selv i en situation, hvor vi er afhængige af at etablere et samarbejde med dem, der lever, bor, bruger og arbejder i - og dermed forstår - konteksten, skriver byudvikler Kenneth A. Balfelt.

Et byområde skal have en grad af fællesskab og tryghed, og derfor skal vi arbejde med konfliktløsning og for at lægge fordomme ned grupperne imellem og fortælle grupperne imellem om andre gruppers behov,&nbsp;skriver&nbsp;Kenneth A. Balfelt.<br>
Et byområde skal have en grad af fællesskab og tryghed, og derfor skal vi arbejde med konfliktløsning og for at lægge fordomme ned grupperne imellem og fortælle grupperne imellem om andre gruppers behov, skriver Kenneth A. Balfelt.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kenneth A. Balfelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg som billedkunstner begyndte at udvikle byrums- og byudviklingsprojekter var det tydeligt, at fysiske løsninger langt fra kan stå alene.

Hvad byudviklingen skal kunne - og hvem den skal gavne - kræver en langt bredere løsning.

Kan vi få en kriminel med i fællesskabet omkring udviklingen og brugen af byrummet? Kan socialt udsatte få en aktiv rolle? Kan larmende aktiviteter blive spændende for de mere stille? Kan afslapning for få forenes med et højt aktivitetsniveau for de mange? 

Fællesskab som koncept

Da vi for nogle år tilbage skulle løse en byrumsopgave for Københavns Kommune, havde de i deres forberedelse talt med 15 til 20 forskellige grupper, men ikke de unge mænd, som var i hashmiljøet og de hjemløse migrantarbejdere.

Temadebat

Kan Christiania bygge sig ud af problemerne?

I en ny aftale med staten har Fonden Fristaden Christiania sagt ja til at købe Christianshavns Vold - mod at der bliver bygget 15.000 kvadratmeter almene boliger.

Spørgsmålet er, om det er det rette tiltag? Og kan man komme kriminalitet og sociale problemer til livs gennem byfornyelse?

Det spørger Altinget By og Bolig en række debattører om i de kommende uger.

Kontakt Altingets debatredaktion, hvis du vil deltage i debatten.

Netop de to grupper, som var årsag til den største utryghed. Hvorfor? 

Forinden havde en 'Din betjent' lavet en lokal netværksgruppe med kommunalarbejdere, foreninger, aktivister, beboere, forretningsdrivende og et højtstående bandemedlem. Hvorfor? 

Svaret på det første er, at det er grænseoverskridende at tale med mennesker, som er langt væk fra vores egen virkelighed.

Svaret på det andet er, fordi den unge mand havde ligeså meget både ret til naboskabet som indflydelse på det. 

Derfor skal vores byudviklingsprocesser skabe det, vi i flæng kalder fællesskab, som er noget, vi er nødt til at genbesøge som koncept.

For fællesskab i det offentlige rum inkluderer også dem, "vi" ikke forstår og ikke vil have - og derfor er vi nødt til at finde en model, som gør os i stand til både at tale med dem og inkludere deres behov og analyser inden for en rimelig ramme i løsningerne. 

Arbejd aktivt med konfliktløsning

Når vi spørger os selv, om hvad vi egentlig vil opnå med området, får det indflydelse på, hvad vi skal opnå med den brugerinvolveringen, som skal give os svarene på, hvad byområdet skal kunne.

Vi skal tage alles behov med og planlægge ud fra det. Ellers kan de dukke op steder, som er uhensigtmæssige og skaber konflikter.

Kenneth A. Balfelt
Billedkunstner og leder, Kenneth Balfelt Team

Ofte taler vi om, at brugerinvolvering skal opnå ejerskab, men det er mere en positiv sidegevinst.

Målet er at skabe kvalitet, som kræver en langt bredere løsning end den gode fysiske løsning. Et byområde skal have en grad af fællesskab og tryghed, og derfor skal vi arbejde med konfliktløsning og for at lægge fordomme ned grupperne imellem og fortælle grupperne imellem om andre gruppers behov.

Der kan være sociale problemer, kriminalitet, hærværk, armod og håbløshed, som er langt sværere at løse, end andre udfordringer er, men som man er nødt til at adressere og indgå samarbejder med andre om.

Det er ligesom, at vi skal sikre og programmere ibrugtagning. Hvem skal bruge hvad hvordan?

Sådan en helhedstænkt proces og løsning kræver en anden type tilgang med flere aktører og en anden udbudsform end den, vi er vant til i byudviklingen i København. 

Der er strategi i at være uforberedt

Der er en enorm styrke i at starte en byudviklingsproces op "strategisk uforberedt". Det vil sige uden ideer, skitser og planer.

Ved ikke at have en løsning klar eller en bestemt metode bliver vores fornemmeste opgave at lytte og forstå.

Det handler om at sætte os selv i en situation, hvor vi er afhængige af at etablere et samarbejde med dem, der lever, bor, bruger og arbejder i - og dermed forstår - konteksten. 

Når vi spørger brugere efter idéer og løsninger, får vi ofte så mange, at de umuligt alle kan rummes i løsningen. Derfor er det mere konstruktivt at spørge til brugernes behov og deres analyse af situationen.

Hvis du har været mange år i et byområde, er du superbruger - i modsætning til arkitekter, byplanlægger eller antropologer - og superbrugerens viden skal ind i processen og løsningen.

Læs også

Derudover skal vi tage alles behov med og planlægger ud fra det. Ellers kan de dukke op steder, som er uhensigtmæssige og skaber konflikter.

Det kan give svære spørgsmål som: Hvor skal der sælges hash, larmes, spilles bold, holdes fest eller gås på toilettet?

Et byområde skal have en grad af fællesskab og tryghed.

Kenneth A. Balfelt
Billedkunstner og leder, Kenneth Balfelt Team

Vi skal også bruge tid på at klæde brugerne på til at kunne forstå og deltage ligeværdigt og kvalificeret sammen med planlæggerne i processen.

Hvis vi samtidigt spørger fra et sted, hvor vi ikke er begrænset af én faglighed - arkitektens, som tænker i fysiske svar - har vi mulighed for at komme langt tættere på, hvad der egentlig skal til for at denne sociale kontekst, der er indrammet af et fysisk miljø, kan blive velfungerende.

Vi skal derfor både undersøge og udvikle relationer, konflikter, brug, værdier og regler.

Det "apparat", som skal tage sig af alle løsningerne, skal derfor også være langt bredere, end hvad vi finder i et byggemarked.

Her skal social, sundhed, børn og unge, beskæftigelse, integrations, kunst, kultur og fritidsområder også i spil. Det kan vi bruge involverings- og analyseprocessen til. Den, som alligvel skal finde sted.

Men er der noget, som udfordrer en kommune og organisation af Københavns størrelse, er det samarbejde på tværs af forvaltninger med hver deres værdier, målsætninger og fokusområder. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth A. Balfelt

Billedkunstner og leder, Kenneth Balfelt Team
master, Art History, Goldsmiths College, London, bachelor, Fine Art, Goldsmiths College, London, HD (A) CBS

0:000:00