DF kræver svar fra socialborgmester i Mændenes Hjem-sag

Konsekvenserne af en lukning af Mændenes Hjem vil være uoverskulige, mener Finn Rudaizky (DF), der nu vil have socialborgmesteren til at forklare sig overfor Borgerrepræsentationen. 

Finn Rudaizky har siddet i Borgerrepræsentationen siden 1994. 
Finn Rudaizky har siddet i Borgerrepræsentationen siden 1994. Foto: Københavns Kommune
Søren Dahl

Dansk Folkeparti vil nu have svar på, hvor længe Enhedslistens socialborgmester Karina Vestergård Madsen og hendes forvaltning har kendt til Socialtilsynets kritik af Mændenes Hjem økonomi, der i sidste ende risikerer at tvinge det historiske herberg til lukning.  

Det fortæller partiets ene medlem af Borgerrepræsentationen, Finn Rudaizky, til Altinget. 

“Vi vil have belyst, om man har gjort, hvad man burde gøre, før Socialtilsynet hejste det røde flag,” siger Finn Rudaizky.

“Men vigtigst af alt vil vi have klarlagt, hvordan vi løser problemerne med Mændenes Hjems økonomi. For konsekvenserne af en lukning vil jo være fuldstændigt uoverskuelige for Københavns mange udsatte,” fortsætter han.  

Finn Rudaizky forklarer, at han derfor har rejst en forespørgsel til socialborgmester Karina Vestergård Madsen. 

Forespørgslen er på dagsordenen til Borgerrepræsentationens næste møde den 14. Marts.  

Kritik kan føre til lukning

Dansk Folkepartis spørgsmål til socialborgmesteren og hendes embedsfolk kommer i kølvandet på, at Socialtilsynet igennem flere måneder har rettet hård kritik af Mændenes Hjems økonomi.  

Læs også

Tilsynet kritik går blandt andet på, at Københavns Kommune har opkrævet høje og uigennemsigtige administrationsgebyrer fra Mændenes Hjem gennem den driftsoverenskomst, som kommunen har med herberget.

Kritikken fra Socialtilsynet har ført til, at myndigheden har nægtet at godkende Mændenes Hjems budget for 2024.  

Hvis det ikke sker inden 1. april, risikerer organisationens herberg, og de caféer for udsatte borgere, som Mændenes Hjems organisation driver, at lukke.  

“Vi har brug for at få den her sag belyst i en større forsamling. Den her sag er for alvorlig til, at det kun er en snæver kreds, der kender sagens fakta,” siger Finn Rudaizky.

Herberg beder om millioner 

Politikerne i Københavns socialudvalg behandlede sagen om Mændenes Hjem på et lukket møde onsdag.

Her måtte de også forholde sig til en skrivelse fra Mændenes Hjems direktør Eva Secher Mathiasen, der gjorde det klart, at organisationen stod overfor store besparelser, hvis ikke Københavns Kommune stopper med at trække midler ud af tilbuddets budget. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar til artiklen fra socialborgmester Karina Vestergård Madsen og Socialforvaltningen.

I et mailsvar oplyser Socialforvaltningen: 

”Der har det sidste halvandet års tid været en intensiveret dialog mellem henholdsvis Socialtilsynet, Mændenes Hjem og Socialforvaltningen om Mændenes Hjems økonomi. Socialudvalget er løbende blevet orienteret om den dialog og de tiltag, den har ført til. Det er både Socialudvalgets og Socialforvaltningens opfattelse, at Mændenes Hjem gør et vigtigt arbejde for socialt udsatte borgere i København.”   

Læs også

Fakta

Mændenes Hjem har siden 1910 drevet en række socialfaglige indsatser for udsatte, hjemløse og stofbrugere på Vesterbro, og er en privat ejet organisation, der består af en driftsfond og en ejendomsfond. 

Men da Mændenes Hjem har driftsoverenskomst med Københavns Kommune, er det kommunen, der i sidste ende er ansvarlig for at udarbejde Mændenes Hjems budget, og derfor også styrer tilbuddets bevilling. 

Mændenes Hjem fungerer som et natherberg for udsatte, der akut har brug for et sted at sove, men tilbyder også mere permanente boliger til udsatte, der eksempelvis har brug for hjælp til at komme ud af hjemløshed og stofmisbrug. 

Derudover driver organisationen en række dagtilbud for udsatte på Vesterbro. 

Socialtilsynets seneste kritik af Mændenes Hjems økonomi kommer blot få måneder efter, at Social-, Bolig og Ældreministeriet afgjorde, at Københavns Kommune igennem flere år ulovligt havde indregnet løn til egne ansatte i herbergets budget.  

En sag, der førte til, at København skal betale godt 36 millioner kroner tilbage til staten og andre kommuner i statsrefusion, som kommunen uretmæssigt har modtaget.  

Derudover belaster sagen den københavnske kommunekasse med godt 20 millioner kroner, som Socialforvaltningen har trukket ud af Mændenes Hjems budget, og som kommunen derfor selv skal betale.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00