Debat

Line Barfod: Christianias fremtid skal bygges på de lokales ønsker

Det nytter ikke, at politikere træffer beslutninger hen over hovedet på de mennesker, som har deres hverdag på Christiania. Der er absolut et behov for at gøre op med problemerne på fristaden, men udviklingen skal ske i fællesskab, skriver Line Barfod (EL). 

Som kommune og kommunalpolitikere kan vi bidrage med ideer, forslag og viden, som beboerne kan forholde sig til. Men Christiania er sin egen, og det vil være et eklatant selvmål at tro, at standardløsninger kan trækkes ned over fristaden, skriver Line Barfod (EL).
Som kommune og kommunalpolitikere kan vi bidrage med ideer, forslag og viden, som beboerne kan forholde sig til. Men Christiania er sin egen, og det vil være et eklatant selvmål at tro, at standardløsninger kan trækkes ned over fristaden, skriver Line Barfod (EL).Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Line Barfod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Pusher Street skal lukkes. Det har christianitterne i fællesskab besluttet, og dermed tager de tilløb til at skrive næste kapitel i fristadens historie om en fremtid uden vold og bander.

For fristaden er meget mere end det hashsalg, som fører vold og trusler med sig.

Men hvordan skal løsningen så se ud?

Aftalen mellem staten og Fonden Fristaden Christiania er selvfølgelig rammesættende, men indholdet skal udvikles lokalt.

For mig er det vigtigste, at der bliver taget udgangspunkt i christianitternes drømme og ønsker, fordi området fortsat skal være en eksperimenterende bydel med boliger, erhverv og kultur, som det også fremgår af aftalen med staten.

Christiania er sin egen

Det nytter ikke, at politikere fra højre og venstre træffer beslutninger hen over hovedet på de mennesker, det hele handler om, og som har deres hverdag på Christiania.

Temadebat

Kan Christiania bygge sig ud af problemerne?

I en ny aftale med staten har Fonden Fristaden Christiania sagt ja til at købe Christianshavns Vold - mod at der bliver bygget 15.000 kvadratmeter almene boliger.

Spørgsmålet er, om det er det rette tiltag? Og kan man komme kriminalitet og sociale problemer til livs gennem byfornyelse?

Der spørger Altinget By og Bolig en række debattører om i de kommende uger.

Kontakt Altingets debatredaktion, hvis du vil deltage i debatten.

I stedet kan vi med fordel finde inspiration i vores områdefornyelser i byens udsatte bydele, hvor det er de lokale borgere, erhvervsdrivende og civilsamfund, der træffer de store beslutninger, som er med til at udvikle kvartererne.

Det bør også være tilfældet for udviklingen på Christiania.

Som kommune og som kommunalpolitikere kan vi bidrage med ideer, forslag og viden, som beboerne kan forholde sig til.

Men Christiania er sin egen, og det vil være et eklatant selvmål at tro, at standardløsninger kan trækkes ned over fristaden, bare fordi de virker andre steder i samfundet.

Nybyggeri kan bidrage til bedre vilkår

Vi skal helt generelt have respekt for selvstændigheden, fællesskabet og historien.

Det gælder også i arbejdet med en lokalplan.

Netop lokalplansarbejdet vil være en god mulighed for, at beboerne selv kan komme med ønsker til udviklingen af området. Christianitterne kender jo i den grad til problemerne.

Det er afgørende, at Christianias ånd bibeholdes med de nye boliger og nye beboere.

Line Barfod (EL)
Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune
På den baggrund ser jeg ikke et behov for, at politikerne på rådhuset detailregulerer hen over hovedet på beboerne.

Nybyggeri af almene boliger kan ikke i sig selv løse de problemer, christianitterne oplever i dag. Men de kan være med til at skabe bedre levevilkår ved at tilbyde sunde og tidssvarende boliger med gode områder mellem husene til at understøtte et hverdagsliv.

De almene boliger, som i fremtiden kommer til at stå på Christiania, bør administreres på en måde, så christianitterne har indflydelse på, hvem de får som medborgere på fristaden.

I den forstand er Christiania at betragte som ét stort bofællesskab, hvor fælles værdier og fællesskab i sig selv er bærende. Det er afgørende, at Christianias ånd bibeholdes med de nye boliger og nye beboere.

Fristaden som bæredygtigt projekt

Christiania er kendt for at gøre tingene selv og på beboernes egen måde. Det er den tilgang, der sammen med hårdt arbejde har skabt denne skæve, alternative og charmerende bydel.

Men som kommune skal vi hjælpe, hvor vi kan, og hvor der er brug for det.

Derfor er jeg også glad for, at vi siden 2017 har haft et samarbejde og en partnerskabsaftale med Christiania, som blandt andet skal understøtte fristaden som et laboratorium for fremtidens energiløsninger og forsyninger.

Læs også

Konkret vil partnerskabet de kommende år foretage analyser af, hvordan fonden og fristaden kan fremtidssikre boliger med mere energibesparende løsninger. Analyserne skal danne grundlag for fællesskabsløsninger og fremtidig bæredygtig energiforsyning.

Allerede nu er en større renovering af Fredens Ark i gang, hvor nyt tag, solceller og lignende sikrer bygningen i en mere bæredygtig retning.

Løsningen skal findes i fællesskab

I øjeblikket kan man på Stadens Museum For Kunst, Galloperiet, se meget forskellige forslag til, hvordan Pusher Street i fremtiden kan tage sig ud og bidrage til stadens sociale og kulturelle dimensioner såvel som iværksætteri og kunst.

Der er ikke én gruppe, som sidder med den rette løsning for Christiania. Den skal findes i fællesskab.

Line Barfod (EL)
Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Visionære ideer om markedshaller, biodiversitet, højskole, byggefestival, forsamlingshus og luftskibe har sat gang i debatten. Der er tale om en dynamisk udstilling, hvor de besøgende kommenterer på forslagene - og nye forslag opstår.

For mig at se er det den rigtige vej at gå.

For der er ikke én gruppe, som sidder med den rette løsning for Christiania. Den skal findes i fællesskab, og derfor er samarbejde også et nøgleord.

Jeg er spændt på at se, hvad de kreative forslag ender ud i, og hvordan vi som kommune kan bidrage til en bæredygtig udvikling af fristaden og komme videre fra den rå virkelighed, som christianitterne lever i.

For der er absolut et behov for at gøre op med de problemer, der er i dag, så fristaden igen kan blomstre og byde på alle de fortræffeligheder, som Christiania også er kendt for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00