Nattelivsplan, studieboliger på vandet og tvillingebarsel: Det skulle Borgerrepræsentationen drøfte på første møde

På det første møde efter kommunalvalget skal den nye borgerrepræsentation blandt andet diskutere begrænsninger af tung trafik i Københavns gader og et nyt forslag om bedre barsel til tvillingeforældre. Også en gammel kending i form af drøftelser om en nattelivsplan er at finde på dagsordenen. 

Ved kommunalvalget i november blev flere nye politikere valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation. De mødes torsdag til det første officielle møde efter valget. 
Ved kommunalvalget i november blev flere nye politikere valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation. De mødes torsdag til det første officielle møde efter valget. Foto: Philip Davali / Scanpix
Søren Dahl

Når medlemmerne af Borgerrepræsentationen torsdag 20. januar tager hul på en ny politisk sæson, bliver det med et møde, der ligesom resten af samfundet er præget af corona. 

Den smitsomme virus har således udsat Rådhusets nytårskur, der ellers traditionelt finder sted efter det første byrådsmøde. 

I kategorien for mere alvorlige forpligtelser skal de 55 politikere formelt udpege nye medlemmer til en lang række af de mange mindre bestyrelser og udvalg, som den københavnske kommunalbestyrelse er repræsenteret i. 

Det drejer sig blandt andet om poster hos museer, idrætsorganisationer og skoler.

De politisk tungere, og ofte lønnede 'ben' i form af bestyrelsespladser hos eksempelvis Metroselskab og forsyningsselskaber blev fordelt før juleferien, hvor Socialdemokratiet trods et dårligt valg lykkedes med at beholde en række vægtige poster

Nyt partnerskab skal løse problemer med støj og møg i nattelivet
På mødet torsdag skal politikerne også træffe beslutning om et nyt nattelivspartnerskab, der skal arbejde for at løse de gener i form af larm, affald og urin i opgange, som visse københavnske borgere oplever fra diskoteker og restauranter. 

Partnerskabet er resultatet af flere års politiske forhandlinger - og voldsom debat - om det københavnske natteliv.

Sidste forår vakte særligt det første udkast til en ny nattelivsplan stor virak. 

Her fremgik det af en indstilling fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Københavns Kommune som udgangspunkt ikke skulle uddele nye alkoholbevillinger efter kl 24, ligesom eksisterende bevillinger ikke skulle fornyes. 

Det blev dog efter stemt ned af et flertal i Borgerrepræsentationen, som i august 2021 vedtog en ny endelig plan for nattelivet, der også indeholdt det nye partnerskab. 

Udover fire medlemmer fra Borgerrepræsentationen skal partnerskabet også bestå af repræsentanter fra detailhandlen, politiet og repræsentanter fra spillesteder, barer og diskoteker. 

SF vil give tilskud til tvillingeforældre
Dobbelt så mange børn kan give nybagte forældre dobbelt så mange problemer.

Det er tilsyneladende rationalet bag et nyt forslag fra SF på rådhuset, som borgerrepræsentationen skal tage stilling på mødet torsdag. 

Her vil partiet ændre kommunens regler, så det bliver muligt for forældre, der får to eller flere børn samtidig, at få tilskud til at passe børnene i hjemmet fra deres barsel udløber og frem til, at børnene fylder et år. 

I dag er det muligt forældre i Københavns Kommune at få godt 6900 kroner om måneden i tilskud til hjemmepasning, men først når barnet er fyldt 1 år. 

Ifølge partiet skal det nye forslag løse problemet med, at tvillingeforældre ofte er tvunget til at tage barsel samtidig for at få hverdagen til at hænge sammen.

Derved bruger de hurtigere deres barselsklip end forældre, der kun får et barn ad gangen. 

Partiet skriver i motiveringen bag forslaget, at en ændring af reglerne for tvillingeforældre "vil lette hverdagen for familier i en særligt svær livssituation med øget stress og øget risiko for depressioner".

Containerboliger til studerende og færre lastbiler
Et af de sidste nedslag på dagordenen drejer sig om et forslag fra Alternativet, der vil have begrænset den tunge trafik i myldretiden i de dele af København, hvor der er særligt meget trafik.

Forslaget blev oprindeligt vedtaget i 2019, og siden da har Teknik- og Miljøforvaltningen blandt undersøgt det juridiske grundlag for at bandlyse lastbiler og andre tunge køretøjer fra såkaldte "trafikknudepunkter". 

I en indstilling fra forvaltningen fremgår det dog, at forvaltningen ikke vurderer, at Københavns Kommune lovligt kan indføre et decideret forbud mod tung trafik i bestemte tidsrum. 

I stedet foreslår forvaltningen en række andre tiltag såsom hastighedsbegrænsning på udvalgte veje, bedre standarder for udsyn i førerhuse, og kortlægning af kryds med særligt mange uheld.

Flere af disse initiativer arbejder forvaltningen allerede med i forvejen, og dermed skal Borgerrepræsentationen strengt taget bare nikke til, at det arbejde kan fortsætte. 

Inden mødet kan hæves, skal BR-medlemmerne tage stilling til endnu et forslag fra SF.

Partiet vil have kommunen til at undersøge mulighederne for at bygge flere studieboliger i containere, der skal stå på vandet, for at komme manglen på boliger til studerende til livs. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00