Debat

Nye Borgerlige i København: Byggeriet på Amager Fælled skal stoppes

Københavnerne bør gå til folkeafstemning om byggeriet på Amager Fælled, som vil ødelægge hovedstadens bynære natur, skriver Niels Peder Ravn (NB).

Noget så elementært som træer, blomster og fuglekvidder øger ganske enkelt livskvaliteten for bymennesket, skriver Niels Peder Ravn. 
Noget så elementært som træer, blomster og fuglekvidder øger ganske enkelt livskvaliteten for bymennesket, skriver Niels Peder Ravn. Foto: Pressefoto
Niels Peder Ravn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Københavns bynære natur er en hjertesag for mig.

Jeg har levet og arbejdet hele mit liv i København, og jeg ved, hvor vigtigt det er for borgere i alle aldre, at man har grønne arealer inden for rækkevidde. Havde eksempelvis stranden i Svanemøllebugten eksisteret, da jeg voksede op på Østerbro i 70’erne, havde min barndom været endnu mere lykkelig.

Derfor ønsker jeg både at bevare og udvikle Københavns bynære natur. Og det er ikke, fordi jeg regner med, at det vil redde planeten, men fordi det er et faktum, at bymennesket bliver lykkeligere af at have natur i nabolaget.

Temadebat

Spidskandidaterne får ordet

Partiernes spidskandidater til valget til Københavns Borgerrepræsentation får i den kommende tid på skift ordet på Altinget Hovedstaden, når vi beder dem svare på:

Hvad er din mærkesag? Hvorfor og hvordan skal den gennemføres?

Panelet er:

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Line Barfod (EL)
Mia Nyegaard (R)
Sisse Marie Welling (SF)
Franciska Rosenkilde (ALT)
Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Ole Birk Olesen (LA)
Jakob Næsager (K)
Finn Rudaizky (DF)

Bidrag til debatten kan sendes til [email protected].

Noget så elementært som træer, blomster og tilhørende fuglekvidder øger ganske enkelt livskvaliteten for bymennesket. Og livskvalitet kan vi københavnere ikke få for meget af.

Lad mig nævne nogle af de sager, som lige nu trænger til vores opmærksomhed, førend Københavns nuværende magthavere har fået ødelagt alt for meget:

  • Byggeriet på Amager Fælled skal stoppes. 76 procent af københavnerne ønsker — helt forståeligt — at bevare Fælleden. Som rekreativt område er Amager Fælled enestående, og nu skal magthaverne på Københavns Rådhus begynde at lytte til byens borgere.
  • Udnyttelsen af Nordhavnstippen. Her er en helt unik mulighed for at skabe et stort naturområde halvanden gang så stort som Fælledparken, til glæde for både vild natur og byens borgere. Ikke mindst de borgere, som flytter til Nordhavn, hvor der stadig bygges i vildskab. Men politikerne har kørt cementkanonerne i stilling. Det skal stoppes, inden de kommer alt for godt i gang.
  • Ødelæggelsen af Stejlepladsen. Det er forstemmende at opleve, hvordan dette historiske og maleriske område allerede nu er ved at blive bygget væk på en uhørt kynisk måde. Stop jer selv, kære politikere!
  • Destruktionen af parken i De Gamles By. Et åndehul i én af Københavns tættest bebyggede kvarterer skal, ifølge Sisse Marie Welling (SF), vige til fordel for en ny kommuneskole og et diabetescenter. Begge dele er godt og tiltrængt, men kunne vi venligst finde et andet sted?

Og ikke mindst: Anlæggelsen af Lynetteholmen.

Hvad har anlæggelsen af Lynetteholmen med bynær natur at gøre, spørger du? Jo, marinemiljøet i Øresund og Københavns Havn er i høj grad en del af Københavns bynære natur. Læg dertil, at vi endelig har fået netop en havn med en vandkvalitet, som giver mulighed for de populære havnebade. Dem vil det være slut med i mange år, mens anlægsarbejdet til Lynetteholmen står på. Dernæst har vi de mere end 700 daglige lastvognslæs med forurenet jord, som kommer til at buldre gennnem vores by hver dag i 30 år.

Det er derfor, Lynetteholmen skal stoppes.

Jeg sidder ofte tilbage med en fornemmelse af, at både byens politikere og embedsmænd fuldstændig glemmer nutidens København i jagten på fremtidens københavnere. Det går selvfølgelig ikke.

Og i kampen for bevarelsen af vores bynære natur, har jeg ikke meget fidus til gammeldagsaktivisme, hvor glødende ildsjæle under melodramatiske omstændigheder lænker sig til et træ for at forhindre, at en skov bliver fældet — eller en fælled bliver ryddet.

Jeg er af den helt grundlæggende opfattelse, at politikerne skal bestemme meget mindre, og københavnerne skal bestemme meget mere over deres egen by.

Niels Peder Ravn (NB)
Spidskandidat til KV21, Købehavn

Bindende folkeafstemninger
Samtidig finder jeg det både trist og unødvendigt, at såvel borgerorganisationer, for eksempel Amager Fælleds Venner og Købehavns Kommune, hver især skal bruge penge på dyre advokater i slagsmålet om, hvorvidt byggeriet på Amager Fælled skal stoppes.

For sandheden er, at hele balladen kan løses på en helt anden og meget mere demokratisk måde – nemlig ved en kommunal folkeafstemning.

Jeg er af den helt grundlæggende opfattelse, at politikerne skal bestemme meget mindre, og københavnerne skal bestemme meget mere over deres egen by. Derfor vil jeg kæmpe for, at der bliver indført bindende folkeafstemninger i Københavns Kommune. Det skal gælde i spørgsmål, som i den grad omkalfatrer vores tilværelse og livsvilkår, eller som har afgørende betydning for kommende generationer af københavnere.

Ødelæggelsen af Københavns bynære natur hører til i begge kategorier. Derfor skal københavnerne høres i en bindende folkeafstemning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00