Kommentar af 
Michael Vindfeldt

Nytårstale fra Frederiksberg: Lad 2023 blive året, hvor Bispeengbuen får sit endelige dødsstød

2023 bliver forhåbentlig året, hvor vi beslutter at rive Bispeengbuen ned, letter bureaukratiet i kommunernes grønne omstilling, og hvor staten selv overtager det specialiserede socialområde, hvis regeringen nægter at finansiere ambitionerne, skriver borgmester Michael Vindfeldt (S).

I år har Altinget Hovedstaden valgt at invitere Frederikbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S), til at skrive nichens nytårstale.
I år har Altinget Hovedstaden valgt at invitere Frederikbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S), til at skrive nichens nytårstale.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Michael Vindfeldt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her fra Frederiksberg skal der lyde et stort og hjerteligt godt nytår til alle i hovedstaden og en stor tak for muligheden for at skrive denne nytårshilsen, hvor jeg vil beskrive nogle af de største håb for det kommende år.

Men først et tilbageblik.

2022 blev et år, vi ikke glemmer lige med det samme. Putins overfald på Ukraine skabte en krig, der medfører forfærdelige vilkår for befolkningen, og som dagligt fyldte og fylder os med harme og en følelse af magtesløshed. Men også i mørket er der lyspunkter, og det er som bekendt i svære tider, man for alvor viser sit værd.

En af de fineste oplevelser i 2022 var, da Frederiksbergs borgere, foreninger – ja, hele civilsamfundet – sammen med Frederiksberg Kommune tog imod cirka 500 ukrainske flygtninge med åbne arme og varme hjerter. Overalt blev der samarbejdet fra den ene dag til den anden om alle de mange små og store ting, der skulle på plads, og det lykkedes flot. Sammenhængskraften, fællesskabet og viljen til at gøre noget for hverandre viste sig i fuldt flor. Tak for det.

Lokalt trak mørke skyer sammen allerede tidligt i 2022, da det stod klart, at økonomien kun gik i en retning: i frit fald. Men også her viste Frederiksberg sit værd, da fem ud af seks partier i kommunalbestyrelsen besluttede et budget, der genopretter økonomien og sikrer en mere robust og bæredygtig økonomi i de kommende år.

Kommunerne er Danmarks største bygningsejer. Derfor er solceller på kommunale tage et kæmpe klimapotentiale.

En sekssporet motortrafikvej midt i et af Danmarks tætteste beboelsesområder er en skændsel og hører ikke hjemme i to moderne, bæredygtige byer

Michael Vindfeldt (S)
Borgmester, Frederiksberg Kommune

Desværre oplever vi statslige barrierer mod det. Bureaukrati og bøvl gør endda, at der må slukkes for nogle solcelleanlæg i dag, hvis de producerer for meget grøn strøm!

Nu har Danmark fået en ny regering. Og i regeringsgrundlaget står det direkte nævnt, at regeringen gerne vil høre om barrierer for den grønne omstilling i forhold til den offentlige sektor.

Så lad mig da endelig spille ind: Drop kravet om, at der skal etableres et selskab af en kommune, hvis man gerne vil have solceller på sine tage. Tillad at solcelleanlæg i en kommune kan sende overskuds-el videre til andre bygninger i kommunen og på den måde bidrage til både forsyningssikkerhed og grøn omstilling. Drop afgift på energiproduktion af el, fordi det gør det urentabelt at tænke grønt, når man bygger nyt eller renoverer.

Så kære, nye klima-minister: Lad landets byer bidrage med grøn omstilling. Klimapotentialet er kæmpestort!

Frederiksberg og København samarbejder om en række temaer, og et af de mest spændende samarbejder af dem alle handler om Bispeengbuen.

Frederiksberg Kommunebestyrelse og Borgerrepræsentationen i København har peget på en delvis nedrivning af den sekssporede motortrafikvej, der kløver de to byer i dag med støj og møg til følge. Løsningen vil skabe et grønnere og mere åbent område samtidig med, at trafikken fortsat kan komme frem.

Men hvorfor ikke rive Buen helt ned, lave en tunnel til trafikken og åbne Ladegårdsåen, spørger mange? Det er også den løsning, jeg foretrækker, men det kræver både flertal og en (betydelig statslig) finansiering, der er markant dyrere.

Læs også

Den valgte løsning kan heldigvis fungere som et godt skridt på vejen. For den delvise nedrivning vil, hvis den bliver en realitet, ikke være til hinder for en senere total nedrivning og tunnel løsning. For den er nu stadig øverst på min ønskeliste, selvom julen er overstået for denne gang.

Så kære, nye transportminister: En sekssporet motortrafikvej midt i et af Danmarks tætteste beboelsesområder er en skændsel og hører ikke hjemme i to moderne, bæredygtige byer, der lægger vægt på borgernes trivsel og sundhed, som Frederiksberg og København netop gør. Lad os sammen sikre, at 2023 bliver året, hvor Frederiksberg sammen med vore naboer i København giver håndslag med staten og aftaler, hvordan vi begynder afviklingen af Buen.

Både det nye regeringsgrundlag og statsministerens nytårstale forleden havde mange gode intentioner på et meget vigtigt område: Socialområdet. Desværre vides det ikke, om de smukke løfter følges op af de økonomiske midler, som er forudsætningen for forbedring af forholdene.

Staten bør selv overtage hele området, hvis regeringen mener, man kan gøre det bedre og til de samme penge

Michael Vindfeldt (S)
Borgmester, Frederiksberg Kommune

Lige nu er der ubalance mellem den service, som borgere med handicap og psykiske lidelser bliver stillet i udsigt af Folketingets politikere og de økonomiske rammer, som kommunerne får stillet til rådighed. Og det er et kæmpe problem.

De stigende udgifter til det specialiserede socialområde har været en bombe under kommunernes økonomi i årevis, fordi skiftende regeringer og folketing ikke har været deres ansvar bevidst, og i kommunerne bliver vi nødt til at tage penge fra anden kernevelfærd for at få enderne til at mødes.

Kære nye, socialminister: Jeg deler ønsket om værdighed til alle, og alle landets kommuner, ikke mindst storbykommunerne, hvor der generelt er mange sociale udfordringer, gør alt, hvad vi kan, for at skabe den tryghed og livskvalitet, som vi alle ønsker for landets udsatte. Men det koster penge, mange penge.

Så min store opfordring herfra er: Pas nu på med at skabe øgede forventninger til den kommunale service på handicapområdet - medmindre de økonomiske rammer bliver justeret. Og ellers? Så bør staten overtage hele området selv, hvis regeringen mener, man kan gøre det bedre og til de samme penge.

Lad mig slutte, hvor jeg begyndte: Med ønsket om et godt og lykkebringende nytår til alle. Lad os trods de mange udfordringer i Danmark huske hvor privilegerede, vi trods alt er.

Og lad mig særligt ønske, at Frederiksbergs – og resten af Danmarks og Europas – nye, midlertidige borgere fra Ukraine oplever et år, hvor der bliver fred og fremgang i Ukraine.

Godt nytår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Vindfeldt

Borgmester (S), Frederiksberg Kommune

0:000:00