Kommentar af 
Anders Storgaard

Ung konservativ: Hvor er mit partis borgerlige visioner for Hovedstaden?

Hvis Konservative – og de øvrige borgerlige partier – skal have et håb om at vinde regeringsmagten som andet end en sidevogn til Mette Frederiksens socialdemokratiske projekt, skal de næste fire år bruges på at skaffe reel politik på hylderne, som appellerer til vælgerne i storbyerne.

Kulturlivet har man i årevis behandlet stedmoderligt til trods for, at den bidrager med næsten dobbelt så mange eksportkroner som landbruget, skriver Anders Storgaard (K).
Kulturlivet har man i årevis behandlet stedmoderligt til trods for, at den bidrager med næsten dobbelt så mange eksportkroner som landbruget, skriver Anders Storgaard (K).Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Anders Storgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det borgerlige Danmark har i for mange år opgivet at vinde vælgerne i byen. Det er uholdbart. 

Ved valget stemte kun 18,8 procent af danskerne på Venstre og Konservative. Tilsammen! Dermed indkasserede de to traditionelle borgerlige partier i fællesskab det laveste stemmetal nogensinde. Katastrofen er så total, at selv ikke jordskredsvalget i 1973 slår den borgerlige nedsmeltning i 2022.

Som et slags sidste punktum har Venstre efterfølgende fravalgt resten af de borgerlige partier til fordel for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Hvordan kommer blå blok så videre herfra? Første skridt er at anerkende, hvor det gik galt, og det indebærer en erkendelse af, at den æra, hvor hård udlændingepolitik gav de borgerlige partier så meget vind i sejlene i landområderne, at de kunne ignorere enhver form for borgerlig politik i storbyerne, er slut.

Sandheden er, at der aldrig kommer noget borgerligt flertal ved primært at tale ned om muslimer – eller for den sags skyld tale endeløst om skat, landbrug og mink. Til gengæld bor der omkring to millioner danskere i hovedstadsområdet, Nordsjælland, omegnskommunerne samt Aarhus og Odense, og de vælgere fortjener, at det borgerlige Danmark tager deres bekymringer seriøst.

Det kan godt være, at det virker i Frederikshavn, men det er langt fra vælgerne på Frederiksberg

Anders Storgaard (K)
Kommunalbestyrelsesmedlem, Frederiksberg Kommune

Lige nu er der ingen partier, der rent faktisk taler til borgerlige storbyvælgeres sag – og her er det oplagt at udfordre de røde partier på klimapolitikken.

Her taler jeg ikke om at bruge flotte grønne buzzwords eller om at give gammel politik et lille lag grøn maling i håbet om, at ingen opdager forskellen (sådan som Socialdemokratiet nu i flere år har praktiseret det). For alt imens vi har snakket løs om, hvor grønne vi er i Danmark, så lever vi ikke engang op til EU's klimamål, og udbygningen af den vedvarende energi risikerer at stagnere i 2023.

Klimapolitik er som megen anden politik, og i sidste ende kommer det ned til, hvor meget man vil prioritere klimaet økonomisk – også når det bliver på bekostning af noget andet. Første test bliver landbruget.

En ting er, at Venstre, som er et traditionelt landbrugsparti, ikke har rykket sig meget, men det undrer mig, at et traditionelt by-borgerligt parti som mit eget parti – Det Konservative Folkeparti – ved det seneste valg nærmest konkurrerede med Venstre om, hvem der synes det var mest synd for landbruget. Det kan godt være, at det virker i Frederikshavn, men det er langt fra vælgerne på Frederiksberg.

Klimapolitikken forsvinder ikke, og der er ingen stor aftale, som kan fjerne den fra dagsordenen. Hvis det borgerlige Danmark med troværdighed skal vinde vælgerne inde i byerne, så er de næste fire år den absolut sidste chance. Regeringen skal konsekvent udfordres, uanset om det er landbrug, energi- eller transportpolitik. Også selv om det betyder, at mit parti må gå enegang i blå blok.

Læs også

Men det er ikke kun klimapolitikken, hvor det borgerlige Danmark har alvorligt behov for at styrke deres storbyprofil. Kulturlivet har man årevis behandlet stedmoderligt til trods for, at den ikke bare bidrager med dannelse (et begreb, der plejede at være kerneborgerligt) og næsten dobbelt så mange eksportkroner som landbruget.

Boligpolitikken har man også forsømt i så voldsom en grad, at man reelt snart ikke kan finde en betalbar bolig i hovedstaden. En god borgerlig politik må være, at flere skal kunne eje deres egen bolig, men det er reelt nærmest umuligt i det nuværende boligmarked, hvor kvadratmeterpriserne på eksempelvis Frederiksberg er steget mere end otte gange korrigeret for inflation, siden jeg blev født i 1994.

Det røde svar er udelukkende flere almennyttige boliger. Det kan være en del af løsningen for nogle, men kampen om de resterende ejerboliger kun kun tage til, hvis det som tiltag står alene. Det blå svar må være flere ejerboliger, så udbuddet på markedet stiger – og ikke mindst markant flere andelsboliger, så der er et trappetrin ind på boligmarkedet for unge.

Det borgerlige Danmark skal bruge det kaos, som SVM-regeringen uden tvivl vil skabe til at opbygge sig en troværdig politik

Anders Storgaard (K)
Kommunalbestyrelsesmedlem, Frederiksberg Kommune

Mit eget parti talte engang om omlægning af grundskyld og løbende skatter til en skat på salg – måske det borgerlige Danmark skal tage den idé op ad skuffen igen?

Kigger man på infrastrukturpolitikken, så har den også været forsømt. Hvad der næsten er mere sikkert end amen i kirken er, at når partierne vælger en transportordfører, så er han (sjældent hun) valgt i Jylland. Og når borgerlige partier skal vælge om der skal tilføres ressourcer, der hvor trængslen er størst (byerne), så vælger man motorveje i Jylland.

Vores byer er ved at sande til i trængslen, og jeg savner et blåt parti, som også prioriterer skattekronerne der, hvor de rykker mest.

Og sådan jeg kunne blive ved. På nærmest samtlige områder har de blå partier gang på gang vægtet landområderne højere end byerne til trods for, at der er klare borgerlige alternativer.

Det borgerlige Danmark skal bruge det kaos, som SVM-regeringen uden tvivl vil skabe i det politiske landskab til at opbygge sig en troværdig politik for, hvordan vi skaber bedre byer og mindre CO2-udledning. Det kræver man er villig til at give storbyvælgerne den respekt og prioritering, de har manglet fra det blå Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Storgaard

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

0:000:00