Debat

Aktuelt er det værdimæssige valg mellem Saudi-Arabien og europæisk fodbold som valget mellem pest eller koldbrand i begge ben

Hvis europæisk sport forsøger at konkurrere med Mohammed bin Salman på pengepungen, har vi tabt på forhånd. I stedet bør vi se fremmarchen fra Golfen som en mulighed for at tage vores egne idealer op til revision, skriver journalist Jeppe Højberg Sørensen.

Når en lille dreng trisser omkring i en Al Nassr-trøje med Ronaldos navn på ryggen, i de gader hvor jeg selv rendte rundt i fodboldtøj for 20 år siden, bliver omfanget af bin Salmans satsning konkret, skriver Jeppe Højberg Sørensen.
Når en lille dreng trisser omkring i en Al Nassr-trøje med Ronaldos navn på ryggen, i de gader hvor jeg selv rendte rundt i fodboldtøj for 20 år siden, bliver omfanget af bin Salmans satsning konkret, skriver Jeppe Højberg Sørensen.Foto: Ahmed Yosri/Reuters/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I slutningen af juli måned, på én af de sjældne dage hvor solen trængte gennem skydækket, indtog min mor og jeg vores aftensmåltid på den italienske restaurant i min barndomsby, Farum.

Bag os på terrassen lød latteren fra en 50 års fødselsdagsfejring, foran os gled glødende motionister på dyre carbonracere forbi på cykelstien, og over blomsterkrukkerne brummede humlebierne.

Med andre ord, alt var fryd og gammen i provinsen.

For undertegnedes vedkommende nåede idyllen dog knap at indfinde sig, før en lille familie kom slentrende på fortovet ved siden af vores bord.

Når en lille dreng trisser omkring i en Al Nassr-trøje i de gader, hvor jeg selv rendte rundt i fodboldtøj for 20 år siden, bliver omfanget af bin Salmans satsning konkret

Jeppe Højberg Sørensen, freelancejournalist

Det lyder måske ikke synderligt fredsforstyrrende, men sagen var, at familiens yngste - en blond og smilende dreng på omkring de otte år - var iklædt en Al Nassr-trøje. Altså klubben fra Saudi-Arabien, som Ronaldo skiftede til i starten af året, og portugiserens navn og nummer var da også skrevet på drengens ryg.

På det tidspunkt var den gule og blå spillertrøje fra Al Nassr den første saudiske klubtrikot, jeg havde set i et dansk bybillede, så – chokeret som jeg var – begav jeg mig ud i en længere enetale med min mor som publikum:

Om jeg forstod, hvordan en dreng kunne få lov til at iføre sig kronprins og premierminister Mohammed bin Salmans nyeste kulturkrigsuniform (det gjorde jeg ikke, kan jeg afsløre)? 

Om forældrene mon vidste, at Al Nassr og tre andre saudiske klubber nu var på hænderne af den statsejede Public Investment Fund og netop var i gang med et attentat på europæisk fodbold?

Om forældrene ikke så det som deres opdragelsesansvar at gøre drengen bevidst om de menneskerettighedskrænkelser, der hver dag finder sted i Saudi-Arabien, i stedet for at reklamere for Bin Salmans styre?

Siden lagde chokket sig, men jeg har efterfølgende spekuleret på, hvad der gjorde synet af en klubtrøje fra Saudi-Arabien i en dansk provinsby så forargeligt og forbavsende for mig, når jeg nu i længere tid ellers har kendt til de saudiske sportsambitioner?

En årsag er naturligvis, at Mohammed bin Salman er en autokrat, der på kalkuleret vis har udset sig sporten som et blødt magtmiddel, der kan styrke hans politiske position nationalt såvel som internationalt.

Og når en lille dreng trisser omkring i en Al Nassr-trøje, i de gader hvor jeg selv rendte rundt i fodboldtøj for 20 år siden, bliver omfanget af bin Salmans satsning konkret.

Jeg tror dog også, at min stærke reaktion hang sammen men en følelse, jeg lige nu kan spore i store dele af sportens Europa og altså i mig selv. En fornemmelse af, at noget er ved at gå tabt. Eller anderledes udtrykt: en sorg tilsat en portion vrede og lidt resignation.

Igennem de seneste mange årtier har vi i Europa vænnet os til, at de bedste atleter er valfartet hertil, hvorfor vi har kunnet bevidne de største præstationer og dramaer tæt på. Det gælder for en lang række sportsgrene, men herrefodbolden er det bedste eksempel.

Læs også

Nu udfordres monopolet dog.

Blandt de største fodboldstjerner, der er hoppet på privatfly mod Riyadh og Jeddah, finder vi Neymar, Karim Benzema og Sadio Mané, men det er efterhånden svært at holde styr på afgangene.

De rejsende befinder sig både sent og tidligt i karrieren, bærer pas i alle regnbuens farver og senest tog agtede og elskede, Roberto Mancini, turen for at blive landstræner i landet. Bare få uger efter han havde forladt sædet i Italien.

Der er intet, der tyder på, at Mohammed bin Salmans engagement i fodbolden bærer sommerflirtens karakter, ligesom intet forhindrer, at han vil bruge endnu flere midler på stjerner baseret i Europa de kommende år.

Når man er i færd med at bygge en 170 kilometer lang by i ørkenen, der er 500 meter høj og 200 meter bred (den såkaldte, ”The Line”), er et par hundrede milliarddyre fodboldspillere blot decimaler på regningen. 

Når vi betragter sportsstrategen (ikke politikeren) bin Salman, som så mange bryder sig så lidt om, ser vi i virkeligheden europæisk fodbolds spejlbillede – blot i en forstørret og lettere forvrænget udgave

Jeppe Højberg Sørensen, freelancejournalist

Men hvad kan fodboldens folk så gøre ved sorgen – ud over sagligt at belyse hensigter og midler i det saudiske projekt og desuden flittigt beskylde de rejsende atleter for ”grådighed” og ”troløshed”, som det sker i kommentarsporene”? 

Ikke så frygteligt meget, må det ærlige svar lyde. I hvert fald ikke, hvis det nuværende spils regler står til troende.

For sandheden er, at Mohammed bin Salman og de saudiske klubber reelt udnytter det system, vi i Europa selv har skabt og forstærket gennem de seneste 30 år. Og det er måske også det, der gør det saudiske indtog mere smertefuldt.

Når vi betragter sportsstrategen (ikke politikeren) bin Salman, som så mange bryder sig så lidt om, ser vi i virkeligheden europæisk fodbolds spejlbillede – blot i en forstørret og lettere forvrænget udgave.

Da den engelske premierminister Margaret Thatcher i slutningen af 1980erne gik all in på at reformere fodbolden efter årtier med hooliganisme og stadiontragedier, var hendes løsning at overlade den uregerlige sport til det frie markeds kræfter.

For godt nok regulerede man ved lov den arkitektoniske tilstand på de engelske stadions, men ellers var grundtanken, som den lød hos Thatchers foretrukne tænker, Friedrich Hayek: Hvilken moralmæssig ret har vi (altså staten) til at vurdere, hvordan et menneske skal aflønnes?

Kort efter greb mediemogulen Rupert Murdoch depechen og pengeposen og gjorde fodbolden til ”A whole new ball game”, som det lød, da man på Murdochs tv-kanal, BSkyB, reklamerede for den nye Premier League i 1992.

Læs også

I de kommende 31 år har fodbolden udviklet sig til det ultimative neoliberale eksperiment.

Udenfor kridtstregerne har reglerne været forsvindende få, hvilket har betydet, at russiske oligarker med politiske forbindelser, prinser fra Golfen og obskure pengemænd med base i skattely friktionsfrit har kunnet entrere sporten og bruge den til lige netop det, de ønskede.

Samtidig har klubejere og sportsdirektører i Europas klubber betragtet hele verden som en kommerciel og kropslig ressource, man kunne udnytte efter behov.

Europæiske klubber, herunder flere danske, har lavet akademier i Afrika og hentet desperate drenge til kontinentet uden synderlig omtanke for tilstanden i afrikansk fodbold – og i flere tilfælde heller ikke for drengenes ve og vel.

Og når man ikke har jagtet talent rundt omkring i verden, har man udmarvet fascinationen for den lokale fodbold, ved at drage på sommerturneer i det nyrige globale syd.

Har vi reelt et positivt, moralsk modbillede at lokke den otteårige dreng i Farum med eller for den sags skyld de mange spillere, der for tiden drager til bin Salmans kongerige?

Jeppe Højberg Sørensen, freelancejournalist

I praksis er europæisk fodbolds moderne succes altså skabt på en base af lovløshed og lyssky likvider, og det er netop den kendsgerning, der gør Mohammed bin Salmans indtog muligt og i øvrigt harmonerer så fint med hans øvrige virke.

Altså må vi også finde andre midler i kampen mod bin Salman. For måske det for tiden er nemt at harcelere mod hans metoder og hensigter, men har vi reelt et positivt, moralsk modbillede at lokke den otteårige dreng i Farum med eller for den sags skyld de mange spillere, der for tiden drager til bin Salmans kongerige?

Aktuelt er det værdimæssige valg mellem Saudi-Arabien og europæisk fodbold som valget mellem pest eller koldbrand i begge ben. Det første er selvsagt værre, men koldbranden lokker heller ikke rigtig, vel?

Hvis vi skal slutte på en opbyggelig note, så kunne jeg håbe på, at vi i sportens Europa - på tværs af sportsgrene og niveauer - udnytter den saudiske fremmach til at stoppe op og tage vores egne idealer op til revision. 

Hvis vi forsøger at konkurrere med Mohammed bin Salman på pengepungen, så har vi tabt på forhånd. Og så vil vi se mange flere Al Nassr-trøjer i provinsen de kommende år. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00