Debat

Danske Fodboldfans: Klubejere skal tage større ansvar for sportens fremtid

Ansvaret for forliste projekter og døende klubber overdrages altid til fans. Vi bliver nødt til at stille større krav til klubejere, og så skal vi have et nyt mindset hos både forbund, klubber, fans og spillere, skriver Christian Kokholm Rothmann.

Vi ser i disse år nogle af konsekvenserne ved fodboldens konstante jagt på nye penge, skriver&nbsp;Christian Kokholm Rothmann.<br>
Vi ser i disse år nogle af konsekvenserne ved fodboldens konstante jagt på nye penge, skriver Christian Kokholm Rothmann.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christian Kokholm Rothmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fodbolden er under pres fra dens egne mål om altid at blive rigere og de kræfter der misbruger sporten, når klubber og forbund står med en udstrakt tiggerhånd.

Vi ser tydeligt, hvordan klubber og forbunds laserfokus på øget indtjening har skubbet til sportens fundament. Med en forslået European Super League – en lukket liga for de rigeste klubber – tømte klubkasser i flere steder i Danmark og et VM i Qatar ser vi i disse år nogle af konsekvenserne ved sportens konstante jagt på nye penge.

Alle konsekvenser, der rammer fans direkte, mens fodboldens ledere forsætter ufortrødent under påstanden om, at alt er gjort i bedste mening.

Det har skabt en skæv magtbalance, hvor de med magten i klubber og forbund intet ansvar tager, mens ansvaret for forliste projekter og døende klubber altid overdrages til fans – som samtidig holdes udenfor når pengene flyder ind.

Der er ingen nemme løsninger på fodboldens selvskabte problemer. Men et sted at starte er en anerkendelse af, at fodbolden som industri har et andet mål end blot at øge pengetilstrømningen.

Sportens selvdestruktive adfærd

Uden for banen spiller vi alle på samme hold. Men hvis vi forsat tillader eksterne såvel som interne kræfter at misbruge sporten til egen vinding, så ender vi alle som tabere. Hvis vi ikke sikrer, at klubberne kan overleve på længere sigt, så mister vi grundlaget for overhovedet at kunne konkurrere på banen.

Temadebat

Hvad betyder bølgen af udenlandsk ejerskab for dansk fodbold?
I løbet af de seneste år er mange danske fodboldklubber kommet på udenlandske hænder – ligesom det er tilfældet i de store europæiske ligaer. I dag har ni ud af de 24 fodboldklubber i de to bedste danske herrerækker har udenlandske ejere.

For mange klubber kan et nyt ejerskab give en tiltrængt kapitalindsprøjtning og nye muligheder for talentudvikling til gavn for både spillere, fans og ejerkreds.  Men det rejser samtidig en række dilemmaer.

Altinget Idræt spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter til denne udvikling, og hvad der eventuelt bør forandres.

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En logisk konsekvens heraf er at vi bør betragte fodboldklubberne som mere end almindelige, selvstændige, selskaber.

Ser vi eksempelvis på Fremad Amager – som i sidste måned skulle bruge hjælp til at udbetale løn og risikerede dermed en konkursbegæring – så er værdien af deres fodboldforretning langt større end blot det bagvedliggende selskab.

Uden dem i ligaen vil de øvrige hold mangle en modstander, og uden modstandere kan vi ikke spille fodboldkampe, som vel er dét, fodbolden ultimativt handler om.

Når vi taler om legale ejere, fodboldledere og deres beslutningskraft skal vi huske, at de er her på lånt tid, ligesom vi fans og øvrige interessenter. Men dårlige ejere og ledere er ikke alene skyldige i at drive sporten i fordærv.

Som fans er vi også hurtige til at kræve handling efter et par dårlige kampe; en ny topscorer skal købes ind, koste hvad det koste må, ofte i hvert eneste transfervindue. Artikler om rekord-lønninger og -transfers lapper vi også i os. Ofte helt uden at indse at de hyppige rekorder vi ser, er et udtryk for klubbernes og sportens selvdestruktive adfærd.

Fodbolden er til låns

Det vi kollektivt har glemt, er, at vi blot har fodbolden til låns. Vi har fået overdraget denne fantastiske sport af generationerne før os og vores fornemmeste opgave er at overlevere sporten i den bedst mulige forfatning til den næste generation.

Vi ser tydeligt, hvordan klubber og forbunds laserfokus på øget indtjening har skubbet til sportens fundament.

Christian Kokholm Rothmann
Formand, Danske Fodboldfans

For at sikre sportens fremtid er vi nødt til at træffe beslutninger, der på lang sigt udvikler og sikrer sporten. Det betyder større krav til ejere, men også et ændret mindset hos forbund, klubber, fans og spillere. Vi kan ikke bare blive ved med at bruge og kræve flere penge. Sportens overlevelse er vigtigere.

De større krav bør blandt andet omfatte hvor pengene kommer fra, samt en sikring af, at de rent faktisk er der. Derudover bør fodboldklubber såvel som forbund kun invitere folk til bordet, som ønsker at arbejde for at sikre sportens ve og vel, også lang tid efter de selv har forladt den.

Det kan koste point og sejre på banen at bevæge sig væk fra pengene i dag. Men så længe at vi kan spille igen i morgen og håbe på bedre resultater næste år, så lever sporten videre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00